Parama dėkojame




Semiotiko A.J.Greimo atminimui – specialus pašto ženklas

 

Šeštadienį į apyvartą išleidžiamas naujas pašto ženklas, skirtas pasaulyje garsaus lietuvių mokslininko, vadinamosios Paryžiaus semiotikos mokyklos įkūrėjo Algirdo Juliaus Greimo 100-osioms gimimo metinėms pažymėti.

Ženklą, priklausantį „Garsūs pasaulio žmonės, kilę iš Lietuvos“ serijai, sukūrė dailininkė Aušrelė Ratkevičienė, jis išleidžiamas 200 tūkst. egzempliorių tiražu, pranešė Lietuvos paštas.

„Ši pašto ženklų serija – pasididžiavimo Lietuva ir jos žmonių pasiekimų visame pasaulyje liudijimas. (...) Pašto ženklai, užklijuoti ant laiškų, pasklinda po visą platųjį pasaulį, todėl neabejoju, kad jų „kelionė“, prasidėsianti gimtojoje Lietuvoje, kaip ir A.J.Greimo idėjos, pasieks tolimiausias šalis, tarp jų – ir frankofonijos pasaulį, kurio itin svarbia dalimi yra tapęs mūsų tautietis“, – sakė Lietuvos pašto Korporatyvinių reikalų departamento vadovė Rasa Kruopaitė-Lalienė.

Kartu su pašto ženklu apyvartoje pasirodys pirmosios dienos vokas. Ant jo pavaizduotas semiotinis kvadratas, t. y. A.J.Greimo sukurtos savitos semiotikos teorijos branduolys. Šeštadienį pašto korespondencija, apmokama naujuoju pašto ženklu, Vilniaus centriniame pašte bus antspauduojama pirmosios dienos datos spaudu.

Literatūrologas, semiotikos profesorius Kęstutis Nastopka sako, kad A.J.Greimas pasauliui pirmiausia žinomas kaip Paryžiaus semiotikos mokyklos įkūrėjas.

„Lietuviai geriau jį pažįsta kaip senųjų lietuvių tikėjimų tyrėją ir eseistą. Karo metais Lietuvoje A.J.Greimas aktyviai dalyvavo antinacinėje veikloje, o po karo įsikūręs Prancūzijoje įsitraukė į antisovietinę rezistenciją“, – teigė K.Nastopka.

A.J.Greimas (1917 – 1992) vienas ir su savo mokiniais prancūzų kalba yra išleidęs per dešimtį knygų, maždaug tiek pat jo originalių bei verstinių knygų išspausdinta ir lietuvių kalba.

2017-uosius Seimas yra paskelbęs A.J.Greimo metais, o UNESCO 100-ąsias jo gimimo metines įtraukė į pasaulio kultūrai, švietimui, mokslui, istorinei atminčiai svarbių sukakčių sąrašą.

Vilnius, kovo 4 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode