Marcinkevičius




G. Landsbergis su Filipinų pareigūnais aptarė Kinijos grėsmę, dvišalį bendradarbiavimą

aptareUžsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis ketvirtadienį Maniloje su FIlipinų pareigūnais atarė dvišalį bendradarbiavimą, Kinijos grėsmę.

Vizito metu Lietuvos diplomatijos vadovas padėkojo už Filipinų poziciją remiant Ukrainą bei paragino ir toliau spausti Rusiją laikytis pamatinių tarptautinės teisės normų. Susitikimo metu jis taip pat išreiškė solidarumą dėl provokuojančio ir pavojingo Kinijos elgesio Pietų Kinijos jūroje, pranešė Užsienio reikalų ministerija (URM).

„Agresyvus Kinijos pajėgų elgesys prieš Filipinų laivus pažeidžia tarptautinio teismo sprendimą ir kelia grėsmę visam regionui. Teritorinis vientisumas ir suverenitetas yra universalūs principai, svarbūs ir Europoje, ir prie Filipinų krantų“, – sakė G. Landsbergis.

Susitikime su Filipinų nacionalinės gynybos pasekretoriumi Lietuvos diplomatijos vadovas taip pat aptarė galimas bendras pratybas, jėgų sutelkimą kibernetinio saugumo srityje, gynybos technologijų vystymą.

Vizito metu G. Lansbergis susitiko ir su Filipinų verslo vadovų asociacijos nariais, su jais ministras aptarė galimybes bendradarbiauti aukštųjų technologijų sektoriuose.

Jis verslo atstovus taip pat pakvietė atvykti į Lietuvą su verslo delegacija.

„Lietuva siekia diversifikuoti eksporto rinkas ir daug dėmesio teikia partnerystėms dinamiškame Indijos ir Ramiojo vandenynų regione. Filipinai – sparčiai auganti, perspektyvi šalis, su kuria norime aktyvesnio bendradarbiavimo. Kviesčiau šalių verslus organizuoti verslo misijas, virtualius pristatymus“, – pranešime cituojamas ministras.

Filipinų verslininkams susitikimo metu pristatyti Lietuvos ekonomikos pasiekimai ir pažanga aukštųjų technologijų sektoriuose: informacinėse ir ryšių technologijose, lazerių gamyboje, gyvybės moksluose, atsinaujinančioje energetikoje, finansinėse technologijose.

Pasak ministerijos, Filipinų verslo vadovų asociacijos nariai susitiko su atvykusiomis Lietuvos įmonėmis „KN Energies“, „Teltonika“, „Technology LT“, kurios pristatė savo veiklą ir bendradarbiavimo galimybes. Susitikime pabrėžta, kad Filipinai – svarbi rinka Lietuvos žemės ūkio produktams. Šiuo metu Lietuva siekia gauti jautienos, paukštienos, kiaušinių ir kiaušinių produktų importo į Filipinus leidimus.

Praėjusiais metais Lietuvos ir Filipinų prekybos apyvarta, anot URM, siekė 24 mln. eurų (10,5 proc. mažiau nei 2022 metais). Paslaugų eksportas į Filipinus 2023 metais augo 95 proc. ir siekė 10,3 mln. eurų.

Susitikime su Filipinų informacinių ir ryšių technologijų ministru G. Landsbergis pabrėžė Lietuvos patirtį ir pasiekimus skaitmeninės transformacijos srityje, siūlė ieškoti bendradarbiavimo galimybių.

„Mus domina galimybės plėsti partnerystes Indijos ir Ramiojo vandenynų regione. Filipinai yra viena iš sparčiai augančių regiono šalių, daug dėmesio teikianti skaitmeninei infrastruktūrai – šioje srityje turime ką pasiūlyti“, – sakė jis.

Tai pirmasis istorijoje Lietuvos užsienio reikalų ministro vizitas Filipinuose.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode