Marcinkevičius




Kokios pagrindinės briketų rūšys?

brikeMedienos briketai yra kietasis kuras, kurio gamybai naudojamos medienos atliekos, t.y. pjuvenos ar skiedros. Jai būdingas didesnis nei medienos kaloringumas, mažesnė drėgmė ir didelis tankis. Tai kuro medžiaga židiniams, krosnelėms ir katilams, kurių rasite dekoskalda.lt

Medienos briketai turi gana platų pritaikymo spektrą, nes naudojami kaip kuras namo šildymui, t.y. pagrindinis kuras, bet ir kaip papildomas kuras kartu su anglimi ar mediena. Pagrindiniai jo pranašumai yra švarus degimas, t. y. mažas pelenų kiekis, patogus sandėliavimas. Jų vienoda struktūra leidžia ilgą laiką palaikyti pastovią temperatūrą ir išgauti tolygų žarijų paviršių.

Iš ko gali būti gaminami briketai?

Biomasės briketų gamybos žaliava gali būti bet kokios rūšies mediena arba augalinės kilmės atliekos. Iš medienos pagaminti briketai turi didžiausią ekonominę reikšmę ir didžiausią komercinę vertę. Gali būti apdorojama praktiškai visų rūšių mediena ir medienos atliekos, įskaitant skiedras ir pjuvenas. Briketavimas vyksta mechaniniais arba hidrauliniais presais, nenaudojant jokių rišiklių. Nuo naudojamo briketavimo preso tipo priklauso gauto briketo forma.

Briketų rūšys

  • 50 arba 53 mm skersmens cilindro formos briketai gaminami mechaninėse briketavimo mašinose. Briketo ilgis nevienodas ir svyruoja nuo kelių iki kelių centimetrų, o cilindro pagrindas netaisyklingas.
  • Cilindrinis briketas, kurio skersmuo nuo 30 iki 80 mm, taisyklingos formos, o ilgis paprastai nuo kelių iki kelių centimetrų. Toks briketas sukuriamas spaudžiant tam tikrą žaliavos dalį hidrauliniu briketavimo presu.
  • Židinio briketai – dažniausiai aštuonkampiai su skylute viduryje, gaminami sraigtinėse briketavimo mašinose.
  • Kubinis briketas – dažniausiai naudojamas židiniuose.

Kiek laiko dega medienos briketai?

Medienos briketus patogu naudoti, nes tai lengvi, smulkūs elementai, kuriuos į židinį ar krosnį gali įdėti kiekvienas. Jie yra saugūs, nes neturi aštrių briaunų. Naudodami briketus galite išlaikyti švarą patalpoje, kurioje jie laikomi, taip pat aplink krosnį ar židinį. Židinio briketas dega lėtai ryškia, švaria liepsna ir gana ilgai išlaiko žarijas.

Kitas medienos briketų privalumas – paliekamas labai mažas pelenų kiekis (1,5 % masės). Kalbant apie kaloringumą, briketai gali labai skirtis savo verte, nes tai priklauso nuo medienos, iš kurios jie buvo pagaminti. Didžiausią kaloringumą turi lapuočių mediena, pvz., ąžuolas, skroblas, bukas, uosis, mažesnę – kitų lapuočių rūšių mediena, pvz., beržas, alksnis ir spygliuočiai.

23-258

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode