Marcinkevičius




Karantinas - ne priežastis prekiauti nekokybiška sėkla

Kiekvieną pavasarį Valstybinė augalininkystės tarnyba prie Žemės ūkio ministerijos (VAT) primena ir ragina ūkininkus sėjai naudoti sertifikuotą sėklą, konsultuoja ir pataria šiais klausimais. Karantinas - ne priežastis prekiauti ir naudoti nekokybišką sėklą.

Nors sertifikuotai sėklai išauginti ir paruošti reikia daug daugiau darbo, laiko, lėšų, ji yra brangesnė, tačiau ir derlius tokia sėkla apsėto lauko gaunamas didesnis. Iš sertifikuotos sėklos išaugę augalai bus sveikesni, vadinasi, jų priežiūrai galima bus naudoti mažiau augalų apsaugos priemonių, o tai užtikrins sveikesnį maistą, pašarą, sumažins žemdirbių išlaidas ir bus mažiau pakenkta mus supančiai gamtai.

Karantino laikotarpis tapo iššūkiu ne tik visiems žemdirbiams, vartotojams bei pirkėjams, bet ir valstybės institucijoms, kurios dirba nuotoliniu būdu ir stengiasi užtikrinti būtinąją veiklą. VAT darbuotojai nepraranda budrumo ir tikrina žiniasklaidoje bei  internete pasirodžiusius skelbimus apie sėklų bei sėklinių bulvių pardavimą.

„Dėl legalios sėklos ir sėklinių bulvių tiekimo rinkai karantino laikotarpiu mūsų šalyje problemų nekyla, tačiau šiemet būtent socialiniuose tinkluose ir skelbimų portaluose kaip iš gausybės rago pasipylė klaidinančios informacijos“, – teigia tarnybos vadovas Sergejus Fedotovas.

VAT darbuotojai konsultuoja sėklos ir bulvių pardavėjus, esant reikalui, susisiekia su jais, informuoja apie teisės aktų reikalavimus ir tik ypatingu atveju asmenis traukia administracinėn atsakomybėn. VAT bendradarbiauja su kitomis valstybės institucijomis ir teikia joms informaciją apie neteisėtą veiklą.

„Prekyba internetu šiuo metu yra svarbi ūkio subjektams veikla. Tačiau karantinas nėra priežastis prekiauti nekokybiška sėkla ar taupyti rizikuojant savo derliumi. Tai laikas, kai reikia rimtai įvertinti pasirinkimą, stengtis užtikrinti derliaus kiekį ir kokybę“, – pardavėjus ir augintojus atsakingai pažvelgti į situaciją ragina S. Fedotovas.

VAT primena, kad tiekėjas skelbime privalo nurodyti pašarinių augalų sėklos ir (ar) jos mišinių sėklos sertifikato numerį. Parduoti galima tik sertifikavimo procesą praėjusią sėjai skirtą sėklą ar sėklines bulves (plačiau apie tai http://www.vatzum.lt/lt/naujienos/apie_seklu_tiekima_rinkai_internetu/). Dauginti, (per)fasuoti, įvežti ir tiekti Lietuvos rinkai sėklą ar sėklines bulves gali tik atestuoti dauginamosios medžiagos tiekėjai.

Pirkėjui, įsigyjančiam sertifikuotą sėklą ar sėklines bulves, vertėtų žinoti, kad jų fasuotės turi būti paženklintos etikete (augalo pasu), kurioje nurodyta augalo rūšis, veislė, kategorija, ir uždarytos taip, kad nebūtų galima jų atidaryti nepažeidus ženklinimo. 

Pasak VAT direktoriaus S. Fedotovo, augalų veislėms, kaip ir kitai intelektinei nuosavybei (literatūros, muzikos kūriniams ir t. t.), yra taikomas teisinis reglamentavimas, o Augalininkystės tarnyba ir karantino metu privalo užtikrinti selekcininkų teises. Kiekvienas ūkininkas, daržininkas, įsigijęs tam tikros veislės, kuriai suteikta teisinė apsauga, sėklą ar sėklines bulves, jas savo reikmėms gali naudoti kaip tik nori, bet tiekti rinkai – parduoti, mainyti – gali tik su selekcininko sutikimu.

Šalia teisinio aspekto labai svarbus ir augalų sveikatos klausimas – dėl nekontroliuojamo sėklos ar sėklinių bulvių dauginimo veislės išsigimsta, taip platinamos ligos ir kenkėjai, o tai gali sukelti rimtų ir nepageidautinų padarinių žemės ūkyje.

Žemės ūkio ministerijos informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode