Marcinkevičius




Daug kur Jungtinėse Valstijose trečiadienį susirinko minios protestuotojų, norinčių pademonstruoti, kaip juos šokiravo Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) pergalė prezidento rinkimuose, bei mesti iššūkį prieštaringai vertinamoms jo idėjoms, esą padėjusioms respublikonui milijardieriui laimėti rinkimus.

Vašingtone priešais Baltuosius rūmus vėsų vakarą į piketą žvakių šviesoje susirinko keli šimtai protestuotojų, kritikuojančių, anot jų, D.Trumpo skelbiamą rasizmą, seksizmą ir ksenofobiją. Demonstrantai nešė plakatus su šūkiais „Mes turime balsą!“ ir „Švietimas visiems!“

Vienas iš protesto organizatorių, Benas Wikleris (Benas Vikleris), liberalių teisių grupės „MoveOn.org“ Vašingtono skyriaus direktorius, sakė susirinkusiai miniai, kad šimtai kitų bendruomenių renkasi į protestus visoje šalyje.

„Žmonės yra pagrįstai išsigandę“, – sakė jis.

„Esame čia, nes šiuo tamsiausiu laikotarpiu nesame vieni“, – pridūrė jis ir pradėjo skanduoti: „Mes ne vieni!“

Ethanas Milleris (Etanas Mileris) iš darbuotojų teisių gynimo grupės „Jobs with Justice“ sakė, kad organizatoriai surengė piketą, nes norėjo parodyti, kad pilietinė bendruomenė nepasiduos.

„Šis metas sunkus daugeliui amerikiečių, – sakė jis naujienų agentūrai AFP. – Matėme kampaniją, kupiną rasizmo ir neapykantos moterims ir dar daugybės kitokių siaubingų taktikų, kurios galiausiai pasirodė esančios sėkmingos ir atnešė pergalę Rinkikų kolegijoje.“

„Tačiau neleisime, kad Donaldo Trumpo prezidentavimas sustabdytų šalies pažangą “, – pridūrė jis.

„Ruošiamės toliau organizuotis ir kovoti dėl visų žmonių teisių bei užtikrinti mūsų brolių ir seserų saugumą“.

Visgi dalis susirinkusiu protestuotojai atrodė mažiau optimistiški.

Meksikoje gimusi 31 metų Joanne Paradis (Džoan Paradis), dirbanti tarptautinės komunikacijos srityje vienoje Vašingtono ne pelno organizacijoje, sakė, kad atėjo į protestą „pasidalinti solidarumu“.

„Jaučiuosi gana prastai“, – sakė ji. Paklausta, ar šalis galės ištverti D.Trumpo prezidentavimą, ji pasakė: „Nežinau“.

„Tačiau turime pripažinti, kas nutiko, kad su tuo susitaikytumėme, pažvelgtume į tai, kalbėtume ir būtume atviri“, – pridūrė ji.

„Atėjau čia tiesiog pagedėti“, – sakė 28 metų Chrisas Hassanas (Krisas Hasanas), dirbantis vienoje pilietinės visuomenės grupėje.

Protestai vyko ir kituose šalies miestuose: tūkstančiai žmonių susirinko Čikagoje, Filadelfijoje, Portlande, Oregone, Siatle ir kitur.

Niujorke protestuotojai susirinko Sąjungos aikštėje ir laikė plakatus su užrašais „Love Trumps Hate“ (Meilė triuškina neapykantą) ir „Trump Grabbed America by the Pussy!“ (Trumpas apgrabaliojo Ameriką), o vėliau nužygiavo „Trump Tower“ link.

„Rinkikų kolegija nebeveikia, – sakė protestuotojas Nicholas Forkeris (Nikolas Forkeris), komentuodamas netiesioginę JAV balsavimo sistemą. – Manau, ją būtinai reikia reformuoti... Manau, tai yra absurdiška.“

Kai kuriuose miestuose į protestus susirinko po kelis šimtus žmonių; vėliau jų gretos išaugo iki kelių tūkstančių.

Kalifornijoje vidurinių mokyklų ir koledžų studentai rengė demonstracijas universitetų miesteliuose ir streikavo išeidami iš klasių.

Los Andžele šimtai paauglių ir jaunų žmonių protestavo prie miesto tarybos pastato skanduodami „Ne mano prezidentas!“

Oregone demonstrantai užtvėrė eismą Portlando centre ir sukėlė trikdžių eismui dvejomis lengvųjų geležinkelių linijomis.

Kaip praneša vietos žiniasklaida, minia ten išaugo iki maždaug 300 žmonių, o kai kurie iš jų sėdėjo vidury kelio ir blokavo eismą. Kiti asmenys degino Amerikos vėliavas.

Pensilvanijoje gatvėmis žygiavo tūkstančiai Pitsburgo universiteto studentų, o kai kurie minioje buvę asmenys ragino susivienyti.

Paskelbus rinkimų rezultatus protestai ir eitynės vyko visą naktį. Ouklande, Kalifornijoje, buvo sunkiai sužeistas vienas žmogus. Šiame mieste protestuotojai daužė parduotuvių langus ir padeginėjo konteinerius.

Vašingtonas, lapkričio 10 d. (AFP-BNS).

 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode