Marcinkevičius




Pažintis su žydų kultūros paveldu šiemet vyks pasitelkiant kalbas

 Rugsėjo 2-5 d. kviečiame dalyvauti visoje Lietuvoje vyksiančiuose Europos žydų kultūros dienos renginiuose. Juos jungianti tema ─ „Žydų kalbos". Jūsų laukia tradiciniais tapę žydų nekilnojamojo kultūros paveldo pėdsakais vedantys pažintiniai pasivaikščiojimai, šių metų specifiką atspindinčios hebrajų kalbos ir kaligrafijos pamokėlės, diskusijos, parodos, koncertai, orientacinis žaidimas ir net pusryčiai su beigeliais!

Lietuvoje, nepaisant sovietmečiu vykdyto materialios ir nematerialios žydų kultūros intensyvaus naikinimo, visgi turime nemažai išlikusio nekilnojamojo kultūros paveldo. Didesnioji jo dalis, ypač esanti ne Vilniuje ar kituose didesniuose Lietuvos miestuose, kaip sovietizacijos pasekmė, yra dar neatrasta, neatpažinta ir „neperskaityta“. Kviečiame atsigręžti į žydų kultūros paveldą, pamatyti ir suprasti, kad jis yra ne tik praeitis, bet ir mūsų ateities galimybė.Plėtodami pažinimą ir vystydami kultūrinį turizmą, galime pamažu įkvėpti naujo gyvybingumo mūsų miestams ir miesteliams“, ─ sako Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos direktorė Diana Varnaitė.

Susipažinti su žydų kultūros paveldu ir kalbomis vienokiu ar kitokiu būdu galėsite šešiolikoje Lietuvos miestų ir miestelių. Sostinėje pasivaikščioti įprastais, bet nebūtinai jau pažintais gatvių takais kvies pažintinių pasivaikščiojimų „Naujasis žydų pasaulis naujamiestyje“ „Užupio žydų senosios kapinės: praeities atspindžiai ir istorijos“, „Pasivaikščiojimas po literatūrinį žydiškąjį Vilnių“ vedėjai; aktyvių dalyvių lauk sviešos diskusijos „Ar turime Lietuvos žydų kultūros ir istorijos "žodyną"? Socialinės ir kultūrologinės filologinių sprendimų pasekmės" ir „Lietuvos žydų nekilnojamojo paveldo išsaugojimas”, o atidžių klausytojų dr. Laros Lempertienės paskaita „Nachmanas Šapira: biografija ir kūryba“; dainininkės bei šokėjos Esti Kenan Ofri (Izraelis) ir Arkadijaus Gotesmano koncertines programas šį savaitgalį turėsite galimybę išgirsti net trijose skirtingose Lietuvos vietose, o Vilniuje trimis koncertais per vieną dieną visus norinčius palepins Rakija Klezmer Orkestar. Susibūrusieji į komandas dalyvaus orientaciniame žaidime po žydų kultūros paveldo objektus Vilkijoje (Kauno raj.), Sedos (Mažeikių raj.) gatvėse žydiško paveldo ženklus prakalbinti bandysiantys žmonės turės galimybę dalyvautiir S. Šaltenio knygos „Žydų karalaitės dienoraštis“ pristatyme, prisidėti tvarkant sinagogos aplinką bei dalyvauti žydų kultūros paveldo objektų žemėlapio pristatyme kviečiame Kurkliuose (Anykščių raj.). Daug turiningų renginių laukia Jūsų dėmesio ir Eišiškėse, Joniškyje, Kaune, Kėdainiuose, Leipalingyje, Molėtuose, Pandėlyje, Šiauliuose, Šilalėje, Švėkšnoje, Zarasuose.

Europos žydų kultūros dienos Lietuvoje renginius, kurie yra Europos Tarybos programos „Žydų kultūros paveldo kelias Europoje" dalis, Lietuvoje koordinuoja (ir organizuoja) Kultūros paveldo departamentas prie Kultūros ministerijos, bendradarbiaudamas su Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenėmis, Rytų Europos žydų kultūros tyrimų centru, miestų ir rajonų savivaldybėmis, muziejais, kitomis švietimo ir kultūros įstaigomis.

Nijolė Narbutaitė,

Kultūros paveldo departamentas

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode