Parama dėkojame




A. Bilotaitė Islandijoje: narkotikų vartojimo nesustabdysi vien gąsdinimais, atgrąsymu

narkotIslandijoje viešinti vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė sako, kad narkotikų vartojimo vien gąsdinimais ir atgrasymo priemonėmis sustabdyti neįmanoma, tačiau norint įgyvendinti kokybiškas prevencijos programas reikia visų institucijų susivienijimo.

„Islandijos pavyzdys įkvepia, jis rodo, kad narkotikų problema yra sustabdoma, kad yra priemonių, kurios veikia. Tačiau Islandijai prireikė 20 metų, kol pasiekė norimą pokytį, pakeitė visuomenės elgseną“, – penktadienį pranešime sakė ministrė.

„Taigi, savaiminio stebuklo islandiškame modelyje nėra, tai – sunkaus, kryptingo ir ilgo darbo rezultatas. Toks modelis tikrai gali suveikti ir Lietuvoje, tačiau tam reikia sutelktų pastangų – turime veikti ne pavieniui ir fragmentiškai, o visi kartu ir nuosekliai“, – pridūrė ji.

A. Bilotaitė Islandijoje susitiko su šios šalies teisingumo ministre Gudrun Hafsteinsdottir (Gudrun Hafsteinsdoutir), kitais pareigūnais ir aptarė veiksmingiausias priemones, kovojant  su narkotikų vartojimu ir paplitimu, ypatingai tarp nepilnamečių ir jaunimo.

Narkotikų vartojimas tarp Islandijos paauglių buvo vienas didžiausių Europoje. Tačiau įgyvendinus plačią prevencinę programą, į kovą su narkotikų vartojimu ir platinimu įsitraukus mokykloms, tėvams, bendruomenėms šiuo metu Islandija – viena sveikiausiai gyvenančių paauglių šalis.

Pasak VRM, pagrindiniai islandiško modelio principai yra duomenų analizė, ankstyva ir kryptinga prevencija, užtikrintas gydymas bei reabilitacija ir  veiksmingos teisėsauginės atgrasymo priemonės.

A. Bilotaitė pabrėžė, kad duomenys yra „visko pradžia“. Pasak jos, turint situacijos žemėlapį – žinant rizikingiausius rajonus, mokyklas, vartojimo priežastis, medžiagas, rasis ir veiksmingi sprendimai.

Kaip nurodo VRM, Islandija duomenų rinkimui, apklausoms, tyrimams, tendencijų stebėjimui skiria ypatingą dėmesį, tuo metu Lietuvoje iki šiol nėra aišku net kuo matuojamas vartojimo mastas.

Prezidento Gitano Nausėdos patarėjas Kęstutis Budrys šią savaitę pareiškė, kad narkotikų vartojimas tarp paauglių nebėra tik nacionalinė bėda, ji peržengia nacionalinio saugumo slenkstį. Dėl to, pasak jo, šalies vadovas ketina pateikti teisės aktų pokyčių iniciatyvas dėl kietųjų priemonių taikymo.

Jos apimtų atsakomybę tų vietų savininkams, kur vyksta vartojimas, pavyzdžiui, klubams, barams, elektroninių cigarečių apyvartos griežtinimą.

Tuo metu premjerė Ingrida Šimonytė sako pasigendanti daugiau prevencinių programų mokyklose.

Diskusija dėl būtinybės imtis priemonių dėl kvaišalų plitimo ir vartojimo tarp nepilnamečių paaštrėjo, padaugėjus pranešimų apie narkotinėmis medžiagomis apsinuodijusius moksleivius. 

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode