Marcinkevičius




Žirnių sodinimas šiltnamyje

Lietuvoje žirniai pradėti auginti maždaug prieš 400 metų. Tai maistinga ir skani daržovė, ypač mėgstama vaikų. Juk taip smagu atidarinėti žalias ankštis, pilnas saldžių žirniukų.

Žirniai puikiai jaučiasi esant žemesnei oro temperatūrai. Tad jeigu norite jų užsiauginti šiltnamyje, sėklų sudygimui užteks ne žemesnės nei 4-5 laipsniai šilumos, o tolimesniam augimui optimali temperatūra - 23 laipsniai. Žirniams taip pat reikia ne mažiau kaip 6 valandų šviesos per parą. Palaikant tinkamą temperatūrą ir apšvietimą, šiltnamiuose žirniai gali būti auginami nuo rudens (rugsėjo) iki pavasario. Tam, kad augalams užtektų šviesos, dažniausiai naudojamos specialios fluorescencinės lempos. Šiltnamiuose auginami žirniai tampa nepasiekiami paukščiams ir kitokiems lauko kenkėjams.

Tinkamiausias dirvožemis toks, kurio pH yra nuo 6 iki 7. Daugumoje prekybos centrų ir sodo prekių parduotuvių tinkamų durpių mišinių galima įsigyti ištisus metus. Šiltnamyje augantiems žirniams būtinai reikės kokios nors atramos, ant kurios jie galės „lipti“. Paaugusius žirnius apvyniokite apie paruoštą atramą arba prie jos pririškite. Toliau augalas ja kops pats. Atrama gali būti paprasčiausi kas 60-80 centimetrų į žemę įkalti mediniai kuolai ir tarp jų ištiestos virvės.

Į apšildytus ir apšviestus šiltnamius žirnius sėti galima jau nuo rugsėjo. Sėti geriau iš karto į dirvą. Prieš tai galima sėklas sudaiginti drėgname skudurėlyje arba vandenyje, keičiant jį kas 3-4 valandas. Palankiomis sąlygomis žirnių daigeliai prasikala po 12-14 dienų. Sėklos sėjamos eilėmis kas 15-20 cm, paliekant 5-6 cm tarpus, tačiau jei šiltnamis nėra didelis, žirnių eiles reikėtų sudėlioti taip, kad būtų patogu prie jų prieiti.

Žirniai ne tik skanūs ir maistingi, bet ir labai naudingi dirvožemiui. Jie praturtina dirvą natūraliu azotu ir organinėmis medžiagomis. Dažnai po derliaus nuėmimo žirnių šaknys ir stiebai tiesiog paliekami ten, kur jie augo, nes tai natūrali trąša.

20-48

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode