Marcinkevičius




Tūkstančiai festivalio lankytojų trečiadienio naktį susirinko istoriniame Honkongo rajone stebėti smilkalų lazdelėmis apšviesto „ugnies drakono“ nešimą gatvėmis pagal šimtmečio senumo ritualą.

Taihango rajonas kažkada buvo pakrantės kaimelis, bet per kelis dešimtmečius atkovojus iš jūros naujų teritorijų jis atsidūrė toli nuo Honkongo Viktorijos uosto. Dabar šiame rajone yra įsikūrę daug prabangių kavinių ir restoranų.

Visgi senojo kaimo atmosfera vis dar neišnyko.

Kasmetinis tradicinis „Ugnies drakono šokis“, tapęs Honkongo rudens vidurio šventės pažiba, sutraukia į siauras Taihango gatveles minias turistų ir vietinių.

Festivalio dalyviai neša 67 metrų ilgio drakoną, pagamintą iš šiaudų ir metalo bei prikaišiotą tūkstančių smilkalų lazdelių. Šios per ceremoniją būna uždegamos.

Pasirodymo dalyviai nešioja drakoną po visą Taihangą tris vakarus iš eilės. Drakoną gaubia dūmai, jis purto ir judina savo galvą bei uodegą – taigi atrodo, kad jis šoka pagal lydinčių būgnų ritmą.

Manoma, kad ši tradicija prasidėjo prieš šimtą metų, kai Taihangą nusiaubė taifūnas, o vėliau ir maras.

Anot vietos legendos, norėdami prisišaukti sėkmę kaimo gyventojai sukūrė „ugnies drakoną“ ir, baidydami marą, jį nešiojo tris dienas ir tris naktis.

Rudens vidurio šventė visada sutampa su mėnulio pilnatimi ir taip pat yra švenčiama Taivane, kur vietos gyventojai vaišinasi greipfrutais ir ypatingais pyragėliais („mooncake“) – kietais tešlainiais, paprastai įdarytais lotosų kremu.

Honkongo gyventojai šią šventę paprastai švenčia su šeima. Vakarais ant grotelių kepama mėsą, o žmonės vakarieniauja tiesiog ant šaligatvių arba šalia upės, gėrėdamiesi mėnuliu.

AFP-Scanpix nuotr.

Honkongas, rugsėjo 15 d. (AFP-BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode