Marcinkevičius




Vilnietė patarė, kaip namuose užsiauginti citrinų, mandarinų, apelsinų ir daugelį kitų vaisių

Apsilankius vilnietės Jūratės Rachmangulovos namuose, galima pamanyti, kad Lietuva – egzotiška šalis. Čia auga apie 50 vaismedžių, nuo kurių ir bananą, ir greipfrutą, ir netgi granatą galima nusiskinti. Moters namuose vaismedžiai netgi turi savo atskirą kambarį, kuriame gėrybės auga jau penkerius metus.

Egzotiniai vaisiai – lietuviškomis šaknimis

„Pas mane auga beveik visi citrusiniai vaisiai – apelsinai, mandarinai, greipfrutai, paprastos ir žaliosios citrinos, kinkanai. Auga bananai, figos, granatai“, – vardija Jūratė ir prisipažįsta, kad tikslaus sodinukų skaičiaus net nežino. Vis dėlto, ji skaičiuoja, kad jos namuose galima rasti net apie 50 vaisių medelių.

Viskas prasidėjo prieš penkerius metus, kai moteris panoro užsiauginti melioną. Tuo metu buvo sunku rasti informacijos apie jų auginimą mūsų klimato sąlygomis, tačiau paieškų metu Jūratė sužinojo, kad namuose galima užsiauginti ir citrusinių vaisių.

„Taip susidomėjau citrusiniais vaisiais, kad man jau neberūpėjo tie melionai. Karštligiškai pradėjau ieškoti, kur jų galima nusipirkti. Paieškos Lietuvoje buvo tuščias reikalas – parduotuvėse galima rasti tik dekoratyvinių mandarinų medelių, kurių vaisiai labai rūgštūs, nevalgomi. Pradėjau ieškoti veislių už Lietuvos ribų ir per pažįstamus atradau Italijoje žmogų, kuris pats daugina ir skiepija vaisių medelius“, – pasakoja Jūratė.

„Iš šiltų kraštų atkeliavę augalai yra kaprizingi. Ieškojau augalų, kurie būtų išauginti namų sąlygomis, kurie nebūtų išlepinti trąšų, įvairių augimo stimuliatorių, kaip kad būna didelėse plantacijose. Iš Italijos atsisiunčiau šakeles, kurias įskiepiju į sodinukus, išaugintus iš kauliukų. Tai šaknys – lietuviškos, o vaisiai – itališki“, – juokauja Jūratė.

Vaismedžių priežiūros sunkumai prasideda žiemą

Moters teigimu, vaismedžių priežiūra, ypač žiemos metu, yra didelis iššūkis, tačiau viskas atsiperka saldžiais vaisiais. Vasarą vaismedžių vazonai stovi šiltnamyje, o jų priežiūrą apima laistymas ir tręšimas. Žiemą pastangų tenka įdėti daugiau.

„Žiemą sudėtinga. Jei namuose sausas oras, reikia jį drėkinti, reguliariai laistyti augalus. Žiemos metu vaismedžių tręšti nereikia, tačiau svarbu juos apšviesti lempomis. Jei nėra apšvietimo, šie augalai greitai numeta lapus ir palieka šeimininką. Yra dar vienas žiemojimo būdas – laikyti augalus vėsioje patalpoje ir palikti miegoti. Galima tada ir lempos nejungti, tačiau reikia stebėti, kad augalai neperdžiūtų“, – aiškina Jūratė.

Paklausta, ar vaismedžiai neatima viso jos laisvalaikio, moteris nusijuokia. „Kartais iš vaikų girdžiu, kad augalus myliu labiau negu juos, bet taip nėra. Nepasakyčiau, kad vaismedžiai pareikalauja viso laisvo laiko – kai tai daroma iš širdies, kojos pačios prie tų augalų nuveda, kažkaip nė nejauti, daug to laiko idėjai, ar mažai.

Būna kartais ir nusivylimų. Kartais kažkas nepavyksta ir supykęs augalas numeta lapus. Tada aiškiniesi, kur klaidas padarei, kaip jas ištaisyti. Reikia nuolat tobulėti“, – sako Jūratė.

Vaisių tenka laukti iki 9 mėnesių

Pamačius Jūratės derlių, kirba klausimas: kiek reikia laukti, kol vaismedžiai duos pirmąjį derlių? Kokiu metu ir kokios gausos galima tikėtis? Pašnekovė tikina, kad tam prireiks kantrybės.

„Jeigu pradėjau auginti vaismedį nuo mažens, nuo sėklos, šaknis jis augina apie metus laiko. Po metų nuo sodinimo, įskiepiju šakelę. Prireikia dar 2–3 metų, kol medelis suauga ir pradeda duoti vaisius. Sužydėti jis gali tais pačiais metais, kai tik įskiepijama šakelė, tačiau vaisių išauginti galima tik trečiais, ketvirtais augimo metais“, – aiškina Jūratė.

Anot jos, vaismedžiai gali sužydėti bet kuriuo metų laiku, bet daugumą jos turimų vaisių galima valgyti tik praėjus 9 mėnesiams nuo to laiko, kai vaismedis apsikrauna žiedais.

„Tai ne obuoliai, kurie sužydi gegužę, o rudenį juos jau valgome. Čia nėra taip. Pavyzdžiui, jei apelsino medelis sužydėjo ir užmezgė vaisių pavasarį, jį valgysite tik po 9 mėnesių. Kantrybės reikia turėti. O jei kinkanas sužydėjo pavasarį, jį bus galima valgyti vasaros pabaigoje. Pagrinde, visi citrusai yra žiemos vaisiai – jie sužydi vasarą, o vaisius subrandina žiemos metu. Todėl ir parduotuvėse pas mus pagausėja mandarinų ir apelsinų žiemą“, – aiškina vilnietė.

Vaismedžiai „gyvena“ atskirame kambaryje

Kadangi Jūratės vaismedžių sodelis dar jaunas, kol kas medeliai duoda tik po keletą vaisių. Tiesa, šiais metais Jūratė jau tikisi didelio derliaus.

„Jau ragavome savų citrinų – labai skanios. Valgėme ir žaliąsias citrinas, kinkanus, mandarinus. Iškart nuo medžio nuskinti vaisiai yra kvapnesni ir sultingesni už esančius parduotuvėse. Juk ten vaisiai dažniausiai būna pastovėję, nupurkšti“, – pastebi ji.

Jūratė vaisius augina šeimai ir artimiesiems – apie planus dalintis vaisiais platesniame rate ji kol kas nekalba. Vis dėlto, moteris planuoja namuose vaismedžiams sukurti dar geresnes sąlygas.

„Šiuo metu vaismedžius laikome namuose, jie užima visą kambarį. Planuojame jiems pastatyti atskirus namus, kad jie turėtų kur gyventi“, – teigia Jūratė.

Lrt.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode