Sprogimas

Šaldikliuose kaupiantis vakcinoms Prezidentūra ragina dirbti su delsiančiais skiepytis

delsLietuva jau turi gerokai daugiau vakcinos nei reikėtų paskiepyti 70 proc. gyventojų nuo COVID-19, todėl atsakingoms institucijoms būtina vykdyti aktyvesnę kampaniją siekiant įtikinti dvejojančius, teigia Prezidentūra.

Prezidentas Gitanas Nausėda anksčiau kėlė tikslą 70 proc. gyventojų paskiepyti iki Karaliaus Mindaugo karūnavimo šventės liepos 6-ąją. Tačiau likus kelioms dienoms iki šios progos, Statistikos departamento duomenimis, pasiskiepiję bent viena doze yra 44,4 proc. gyventojų.

„Šiuo metu akivaizdu, kad pirmoji tikslo dalis – užtikrinti pakankamą vakcinų tiekimą yra įgyvendinta. Tačiau beveik 700 tūkst. Lietuvos gautų vakcinos dozių nėra panaudotos ir šiuo metu laikomos šalies vakcinų skirstymo centrų šaldytuvuose, kai 70 proc. paskiepytų suaugusių žmonių tikslą pasiektume papildomai paskiepiję mažiau nei 400 tūkst. šalies gyventojų“, – BNS atsiųstame komentare teigia Prezidentūra.

Pasak jos atstovų, iš anksto buvo žinoma, kad pasiskiepyti atsiradus galimybei planavo apie 50 proc. gyventojų, tuo tarpu apie 20 proc. turi abejonių ir klausimų. 

„Šiuo metu ir Sveikatos apsaugos ministerija ir savivaldybės turi nukreipti savo pastangas ir įgyvendinti informavimo kampaniją apie vakcinavimo naudą ir reikšmę, skirtą būtent tiems abejojantiems ar neskubantiems pasiskiepyti žmonėms“, – teigia Prezidentūra.

Jie taip pat ragina didinti vakcinavimo vietų skaičių, ženkliai plėsti mobilių skiepijimo komandų kiekį, aktyviau dirbti su šalies įmonėmis sudarant palankias sąlygas skiepyti darbuotojus, apsvarstyti kitose šalyse pasiteisinusių  individualių skiepijimo paskatų poreikį.

„Matome, kad kitose ES šalyse – Suomijoje, Belgijoje, Olandijoje – pirmąja doze paskiepytų suaugusių asmenų skaičius jau šiuo metu viršija 70 proc. Realūs kitų ES šalių pavyzdžiai rodo, kad patvirtinus skiepijimo spartinimo planą ir pradėjus įgyvendinti kitose šalyse pasiteisinusias priemones įmanoma pasiekti 70 proc. pasiskiepijusių suaugusių gyventojų tikslą. Atsakingų institucijų pastangos siekiant visuomenės imuniteto tikslo per ateinančias savaites turi būti maksimalios“, – teigiama komentare.

Iš viso Lietuva yra sulaukusi 2,9 mln. skiepų dozių, iš kurių sunaudotos 2,2 mln.

Nepanaudotų vakcinos dozių šiuo metu yra beveik 688,2 tūkst., ketvirtadienį gauta dar 12 tūkst. vakcinų siunta.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode