RETRO

kinijosPraėjusią savaitę Kinijos naikintuvo pilotas atliko, kaip antradienį pranešė Jungtinių Valstijų kariuomenė, nepagrįstai agresyvų manevrą šalia amerikiečių sekimo lėktuvo, skridusio virš Pietų Kinijos jūros.

Šis incidentas, kuris, Pentagono teigimu, atitinka Kinijos elgesio modelį, įvyko tuo metu, kai Vašingtono ir Pekino santykiai jau ir taip yra įtempti dėl tokių klausimų, kaip Taivanas ir įtariamas Kinijos šnipinėjimo balionas, anksčiau šiais metais praskridęs virš JAV ir galiausiai numuštas.

Penktadienį kinų lėktuvas skrido tiesiai priešais RC-135 ir per maždaug 122 m nuo jo nosies, todėl JAV orlaivis buvo priverstas skristi per kinų lėktuvo sukeltą turbulenciją, sakoma Indijos ir Ramiojo vandenynų regiono vadavietės (INDOPACOM) pareiškime.

„Lėktuvas RC-135 vykdė saugias ir įprastas operacijas virš Pietų Kinijos jūros tarptautinėje oro erdvėje, vadovaudamasis tarptautine teise“, – teigė vadavietė.

Išslaptintoje vaizdo medžiagoje matyti, kaip naikintuvas praskrenda priešais amerikiečių lėktuvą, o šis, kaip matyti, dreba nuo atsiradusios turbulencijos.

Vienas aukšto rango JAV gynybos pareigūnas sakė, kad nerimą kelia padažnėję Kinijos orlaivių ir laivų rizikingi veiksmai, galintys sukelti nesaugų incidentą ar nesusipratimą.

„Nemanome, kad tai daro savarankiškai veikiantys pilotai, – teigė pareigūnas. – Manome, kad tai platesnio elgesio modelio dalis.“

Gruodžio mėnesį įvyko panašus incidentas, kuriame dalyvavo Kinijos lėktuvas ir amerikiečių RC-135. Dėl to JAV lėktuvas buvo priverstas imtis manevrų, kad išvengtų susidūrimo, tuo metu skelbė INDOPACOM.

Pranešimas apie naujausią incidentą buvo paskelbtas kitą dieną po to, kai Pentagonas pranešė, kad Pekinas atmetė JAV pasiūlymą Singapūre vėliau šią savaitę surengti gynybos sekretoriaus Lloydo Austino (Loido Ostino) susitikimą su kolega iš Kinijos.

Tačiau minėtas aukšto rango pareigūnas teigė, kad pranešimo laikas nesusijęs su Kinijos atsisakymu priimti kvietimą, ir paaiškino, kad informacija apie incidentą su lėktuvu „yra JAV karinio išslaptinimo proceso ir JAV diplomatinio bendravimo proceso subjektas“.

L. Austinas ir kiti JAV pareigūnai stengiasi stiprinti sąjungas ir partnerystes Azijoje, siekdami pasipriešinti vis agresyvesniems Pekino veiksmams, tačiau buvo ir nedidelių ženklų, kad abi šalys stengiasi sumažinti įtampą.

JAV nacionalinio saugumo patarėjas Jake'as Sullivanas (Džeikas Salivanas) ir aukščiausio rango Kinijos diplomatas Wang Yi (Vang I) anksčiau šį mėnesį susitiko Vienoje, o prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) vėliau pareiškė, kad Vašingtono ir Pekino ryšiai turėtų labai greitai atšilti.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode