Marcinkevičius




Kaip bendrauti su sunkiais žmonėmis?

 

Ar atsimenate, kada paskutinį kartą bendravote su sunkia asmenybe? Ar atvejį, kai kas nors stengėsi jus įskaudinti? Kaip jūs elgėtės? Koks buvo rezultatas? Ką galėtumėte padaryti, kad ateityje tokiose situacijose elgtumėtės mandagiai ir taikingai?

Visur sutinkame žmonių, kurie yra negatyvūs, prieštaraujantys mūsų idėjoms, žmonių, kurie mus „pasiųs toli“ ar žmonių, kurie paprasčiausiai mūsų nemėgsta. Žemėje gyvena 7,5 milijardo žmonių, tad konfliktai, mūsų emocijų gaidukas, gyvenime neišvengiami. Emocijos mus grąžina atgal prie pagrindinio išlikimo instinkto: reaguoti ir pulti, kad apsigintum.

Tokiais instinktyviais momentais mes galime prarasti kelią į aukštesnįjį „aš“ ir tapti žmogiškaisiais gyvūnais, skubančiais apsiginti, kai juos puola. Tai natūralu. Tačiau mes esame vieninteliai gyvūnai, apdovanoti protu ir gebantys kontroliuoti savo atsaką. Kaip galime to pasiekti? 

Kodėl taip sunku kontroliuoti savo atsaką?

Skaudinti save

Yra toks posakis: „Jausti kam nors pagiežą yra tas pat, kaip gerti nuodus, įsivaizduojant, kad mirs kitas žmogus.“ Vienintelis žmogus, kurį tikrai žeidžiu, esu aš pats. Reaguodamas į neigiamus dalykus aš pats drumsčiu savo vidinę ramybę, psichologiškai kurdamas sau skausmą.

Tai ne apie jus, tai apie juos

Žmonės savo vidinius skaudulius išreiškia, skleisdami juos į išorę. Jei tai nėra nukreipta konkrečiai prieš mus, kodėl taip asmeniškai reaguojame? Trumpas atsakymas būtų toks: todėl, kad mūsų ego mėgsta konfliktą ir problemas. Žmonės kartais būna tokie pavargę nuo savo nuobodaus ir nelaimingo gyvenimo, kad nori ir kitus traukti su savimi žemyn.

Ar esate pastebėję, kai koks nors asmuo, parašęs žeidžiantį komentarą, vis grįžta pasižiūrėti, ar kas nors į jį atsakė, kad galėtų įgelti dar skaudžiau?

Mūšis su ego

Atsakydami impulsyviai elgiamės natūraliai ir garbingai. Tačiau ar toks elgesys išmintingas? Ką jis gali išspręsti? Atsakymas: nieko. Jis tik pamaitins mūsų ego poreikį konfliktuoti.

Pyktis maitina pyktį

Kova su sunkiu žmogumi nepadės išspręsti problemos, o tik sukels tokio žmogaus pyktį. Impulsyviam mūsų atsakui reikės didžiulės gynybinės energijos. Ar esate pastebėję, kad kuo piktesnės mūsų mintys, tuo daromės piktesni mes patys? Tai – negatyvo užsukta spiralė.

Energijos eikvojimas

Savo energiją skiriame dalykams, kurie prikausto mūsų dėmesį. Kadangi vienu metu galime sutelkti dėmesį tik į vieną objektą, energiją, kurią galėtume skirti savo gerovei, skiriame neigiamiems dalykams.

Negatyvus požiūris plinta

Vieną kartą įsileidus negatyvų požiūrį į vieną iš gyvenimo sričių, jis subtiliai pradeda skverbtis ir į kitas sritis. Kamuojami blogų minčių ar jausdami pagiežą kam nors jaučiamės prastai. Visur, kad ir kur eitume, tą dieną nešamės ir blogą energiją, prarasdami žvilgsnio aiškumą.

Kalbos laisvė

Žmonės turi teisę į savo nuomonę kaip ir jūs. Leiskite jiems pasakyti, kaip jie jaučiasi. Atsiminkite, kad viskas yra reliatyvu ir priklauso nuo perspektyvos. Tai, ką mes laikome gėriu, kitam gali atrodyti kaip blogis. Tai gali sukelti priešpriešą, aiškinantis, kas teisus.

Kai kurie žmonės sau leidžia skaudinti kitus. Jie turi teisę reikšti savo nuomonę, o mes turime teisę rinktis atsakymą. Galime rinktis taiką arba konfliktą. 

15 patarimų, kaip elgtis su sunkiais žmonėmis

Net ir žinant, kaip elgtis, susidūrus su sunkiu žmogumi, kartais tenka atsidurti gynybinėje pozicijoje. Rezultatas retai būna geras.

Mes visi esame žmonės, turintys emocijų ir ego. Tačiau, laikydami savo ego „ant trumpo pasaitėlio“ ir vadovaudamiesi emociniu intelektu, mes ne tik tausojame savo sveikatą ir psichiką, bet taip pat užkertame kelią plisti neigiamiems dalykams.

1. Atleiskite

Ką šioje situacijoje darytų Dalai Lama? Greičiausiai jis atleistų. Atsiminkite, kad savo gelmėje esame geri, bet dažnai dėl įvairių motyvų sakome skaudžius žodžius. Paklauskite savęs: „Ką šioje situacijoje ar žmoguje galiu suprasti ir atleisti?“

2. Išlaukite

Laiškai, kupini emocijų, mums nepadeda pasiekti rezultato – jie tik įpila alyvos į ugnį. Leiskite sau nusiraminti. Galite parašyti labai emocingą laišką, kurio neišsiųsite. Palaukite, kol nurimsite prieš atsakydami, jei išvis atsakysite.

3. „Ar iš tiesų taip svarbu, ar aš teisus?“

Kartais atsakome, norėdami apginti savo poziciją. Jei kyla noras įrodinėti savo teisumą, tiesiog pasiteiraukite savęs: „Ar labai svarbu, teisus aš, ar ne?“ Jei taip, tuomet klauskite: „Kodėl man svarbu būti teisiam? Kas man iš to?“ 

4. Neatsakykite

Dažnai žmonės, pradėdami nemalonų pokalbį, stengiasi atsakomybę perkelti jums. Reaguodami suteikiame jiems tai, ko jie ir siekia. Stabdykime negatyvios sniego gniūžtės efektą, neatsakydami jiems.

5. Baikite apie tai kalbėti

Ar pastebėjote, kad žmonės mėgsta kalbėti apie jus ištikusią problemą ar konfliktą? Mes nuolat kartojame šias istorijas visiems, kurie mūsų klausosi. Mes rodome, kaip nekenčiame situacijos ar asmens. Tačiau tokiais momentais nepastebime, kad kuo daugiau apie tai kalbame, tuo labiau į tai panyrame.

Pavyzdys: kuo daugiau kalbame apie tai, kaip nemėgstame kokio nors žmogaus, tuo didesnę neapykantą jam jaučiame, atrasdami jo savybes, kurios mums nepatinka. Liaukimės tam skyrę savo energiją, nebegalvokime ir nebekalbėkime apie tai. Pasistenkime nekartoti tos istorijos kitiems.

6. Būkite su jų batais

Pabandykime save pastatyti į kito žmogaus vietą, įsivaizduodami, kaip galime užgauti jo jausmus. Toks supratimas suteiks naują galimybę vėl tapti racionaliam ir padės pajusti užuojautą kitam.

7. Mokykitės

Kiekviena situacija mums gali suteikti kelias pamokas, kurios padės augti ir tapti geresniems. Net ir blogiausias scenarijus mums suteikia paslėptą pamokos dovaną.

8. Pašalinkite negatyvius žmones iš savo gyvenimo

Negatyvūs asmenys gali sekinti mūsų energiją. Labai nelaimingi žmonės norės mums perkelti savo emocijas, kad pasijustų ne vieni. Saugokitės šito. Geriausia tokius žmones išmesti iš savo gyvenimo, nebent turite jiems marias laiko ir neišgyvenate dėl veltui švaistomos savo energijos.

Nutraukite santykius su jais. Atsiminkite, kad turite teisę pasirinkti būti su žmonėmis, kurių savybėmis – optimizmu, pozityvumu, taikingumu ir gebėjimu drąsinti kitus – žavitės.

9. Tapkite stebėtoju

Mokydamiesi stebėti savo jausmus, mintis ir situacijas mes atskiriame nuo savęs emocijas. Neleisdami emocijoms mus užvaldyti, galime aiškiai jas pamatyti. Kai pastebite, kad pradedate tapatintis su emocijomis ir mintimis, sutelkite dėmesį į kvėpavimą.

10. Bėgiokite

...arba plaukiokite, arba užsiimkite kitokia aktyvia veikla. Fiziniai pratimai gali padėti atsikratyti neigiamos energijos pertekliaus.

11. Blogiausias scenarijus

Užduokite sau du klausimus:

„Koks blogiausias dalykas gali nutikti, jei neatsakysiu?“

„Koks blogiausias dalykas gali nutikti, jei atsakysiu?“

Atsakydami sau į šiuos du klausimus suteiksite perspektyvą visai situacijai, o impulsyviai sureaguodami tik iššvaistysite savo energiją ir sudrumsite vidinę harmoniją.

12. Venkite karštų diskusijų

Pagauti emocijų ginčijamės, rūpindamiesi savo ego, impulsyviai siekdami būti teisūs ir apsiginti. Retai tokios diskusijos pagimdo racionalius sprendimus. Jei diskusija neišvengiama, luktelėkite, kol visi nurims, ir tik tuomet ją pradėkite.

13. Svarbiausia

Išvardykite svarbiausius dalykus jūsų gyvenime. Tuomet paklauskite: „Ar dėl mano reakcijos šio žmogaus atžvilgiu verta juos aukoti?“

14. Pilkite medų

Šis būdas pasiteisina ne visuomet, bet kartais jis gali nuraminti žmones, kurie ketina „pilti nuodus“ jums. Pagirkite kitą žmogų už tai, ką jis padarė gero, pasakykite, kad išmokote kai ko naujo su juo bendraudami, pasiūlykite tapti draugais. Būkite nuoširdūs. Ieškant to, kas šio žmogaus jums patinka, gali tekti kasti giliai.

15. Išreikškite tai

Paimkite popierių ir jame laisvai išliekite visas blogas mintis. Tęskite tol, kol nebeliks apie ką rašyti. Tuomet susukite popierių į kamuolį, užsimerkite ir įsivaizduokite, kad visa negatyvi jūsų energija dabar jame. Meskite šį kamuolį į šiukšlių dėžę!

Pagal Tinos Su tekstą „Dealing with Difficult People“ parengė Rasa Baškienė

Bernardinai.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode