Sprogimas

Nauja vakcinos nuo meningokokinės B infekcijos siunta keliauja į gydymo įstaigas

 Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, Lietuvą jau pasiekė nauja vakcinos nuo meningokokinės B infekcijos siunta.
 
Pastaruoju metu Lietuvoje vakcinos nuo meningokokinės infekcijos trūko, nes padaugėjo besiskiepijančiųjų.
 
ULAC medikai primena, kad tėvams ar globėjams, pageidaujantiems  paskiepyti savo vaikus ar pasiskiepyti patiems nuo meningokokinės B infekcijos reikėtų kreiptis į savo asmens sveikatos priežiūros įstaigą. Šios vakcinos kainos valstybė nekompensuoja.


ULAC duomenimis, per penkis šių metų mėnesius Lietuvoje registruoti 46 meningokokinės infekcijos (MI) atvejai, iš jų 4 – mirtys (penktasis atvejis dar nepatvirtintas laboratoriškai).
 
Lietuvoje pradėti skiepijimai nuo B grupės meningokokinės infekcijos 2014 metais ir paskiepyta – 338 vaikai , o 2015 m. paskiepyta – 1042 vaikai, 2016 m. (sausio-balandžio mėnesį) – 1004 (tėvų ar globėjų lėšomis).

Nuo meningokokinės B  infekcijos saugo ne tik skiepai, bet ir  higiena. Siekiant sumažinti užsikrėtimo riziką rekomenduojama:

 

  • reguliariai plauti rankas;
  • laikytis kosėjimo ir čiaudėjimo etiketo (kosint ar čiaudint prisidengti nosį ir burną vienkartinėmis servetėlėmis, panaudotas – išmesti į šiukšliadėžę);
  • reguliariai vėdinti ir valyti patalpas;
  • svarbu užtikrinti kuo mažesnį sergančio asmens kontaktavimą su sveikais asmenimis.

 

Švietimo ir komunikacijos skyriaus vedėja
Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode