RETRO

Akreditavimo tarnyba perspėja: tariami medicininiai prietaisai skirti pinigams vilioti

pinigamsValstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba prie Sveikatos apsaugos ministerijos (Akreditavimo tarnyba) atkreipia dėmesį, kad viešoje erdvėje, o ypač socialiniuose tinkluose, dalijamasi informacija bei rekomendacijomis apie bendrovės „Lidomed-Bio“ gaminamus biorezonansinius prietaisus. Šie prietaisai nebuvo įvertinti pagal jiems taikomus reikalavimus, todėl negali būti platinami Lietuvoje, jie nėra tinkami ir gydymui.

Akreditavimo tarnyba fiksuoja, kad plinta informacija apie „Lidomed-Bio“ gaminamus „Life Balance“, „Life Expert“ ir panašius prietaisus, kurie neva padės diagnozuoti organizmo būseną: atskirų organų veiklą, vitaminų ir mineralų trūkumą, limfos užterštumą, nustato galimus alergenus, atlieka organizmo veiklos korekcijos procedūras, tokias kaip skausmo ir streso mažinimas, kraujo ir limfos cirkuliacijos mažinimas ir kitas.

Medicininę paskirtį turintys prietaisai priskiriami medicinos priemonių kategorijai, todėl turi atitikti Lietuvos ir Europos Sąjungos teisės aktų reikalavimus. Nei vienas iš minimų prietaisų nebuvo įvertintas pagal nustatytus reikalavimus, todėl negali būti teikiamas į Lietuvos rinką, platinamas ir naudojamas. Atsižvelgiant į tai, kad šie prietaisai neturi dokumentų, įrodančių jų medicininę paskirtį bei saugą, jie nėra tinkami nei ligų prevencijai, nei jų diagnostikai ar gydymui.

„Šie ir panašūs prietaisai platinami, naudojantis žmonių patiklumu ir viltimi pasveikti. Raginčiau itin kritiškai vertinti informaciją apie prietaisus, kurie padeda „stebuklingai“ pasveikti, o negalavimo ar ligos atveju pasitikėti ir konsultuotis su gydytoju“, – teigia Akreditavimo tarnybos vadovas Tadas Žentelis.

Patikrinus informaciją, skelbiamą internetinėse svetainėse, nustatyta, kad tokius prietaisus siūloma įsigyti paskambinus telefonu arba užpildžius anketą internetu. Ne visose internetinėse svetainėse pateikiama informacija apie jų platintojus (nėra platintojo pavadinimo, adreso, įmonės kodo). Dažnu atveju internetinių svetainių registracijos savininkas slepiamas.

Akreditavimo tarnyba primena, kad medicinos priemonių įsigijimą ir naudojimą vertinti reikia itin atsakingai. Sergančių žmonių viltimi ir noru pasveikti arba apsisaugoti nuo galimų ligų naudojasi asmenys, siūlantys įvairias medicinos priemones, kurių pagalba tariamai galima diagnozuoti beveik visas ligas arba kurie padeda jų išvengti. Atkreipiame dėmesį, kad nėra vienos medicinos priemonės ar vaistinio preparato, galinčio padėti nuo visų galimų susirgimų.

Akreditavimo tarnyba nerekomenduoja įsigyti medicinos priemonių iš nepatikimų šaltinių, iš įvairių internetinių svetainių, kuriose nėra kontaktinių duomenų, pateikiamas abejonių keliantis apmokėjimo būdas. Atsakingas požiūris padės ne tik neprarasti pinigų už brangias medicinos priemones, bet ir išvengti galimo sveikatos pablogėjimo dėl netinkamo gydymo.

Akreditavimo tarnyba ragina gyventojus būti itin atidžius, nepasiduoti vilionėms ir rekomenduoja prieš perkant abejonių keliančias medicinos priemones arba kilus klausimų susisiekti su Akreditavimo tarnybos Medicinos priemonių priežiūros skyriaus specialistais.

SAM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode