Sprogimas

Kauno klinikose pernai įvykdyta rekordiškai daug organų transplantacijų

kaunoKauno klinikose pernai įvykdyta rekordiškai daug organų transplantacijų: septynios širdies ir 19 kepenų, antradienį pranešė įstaiga.

Pasak jos, tai lėmė tiek pacientų artimųjų sprendimai, tiek profesionalus transplantacijos komandų darbas, tiek tobulėjančios technologijos, leidžiančios išsaugoti donorinių organų kokybę.

„Modernios technologijos, kvalifikuotų transplantologų bei donorų koordinatorių indėlis padeda užtikrinti tinkamiausią donorų paruošimą, donorinių organų parinkimą ir persodinimą“, – apie kepenų transplantacijas sakė Chirurgijos klinikos Kasos, kepenų ir tulžies latakų chirurgijos skyriaus vadovas Tomas Vanagas.

„Praėjusiais metais per vieną savaitę atliktos net trys kepenų transplantacijos, dvi iš jų per vieną parą. Tai – rimtas iššūkis visiems transplantacijas organizuojantiems ir atliekantiems specialistams“, – sakė jis.

Pasak mediko, pasiruošimas šioms operacijoms ir ilga jų trukmė kartais trunka apie parą laiko, todėl reikalauja jose dalyvaujančiųjų „ištvermės ir pasiaukojimo“.

Širdies, krūtinės ir kraujagyslių chirurgijos klinikos Širdies chirurgijos skyriaus vadovas Povilas Jakuška teigė, jog pernai buvo pagerintas 2014-ųjų metų širdies transplantacijų rekordas, kai persodintos penkios širdys.

„Kai pacientui vystosi širdies nepakankamumas, nereaguojantis į medikamentinį gydymą, implantuojamas kairįjį skilvelį pavaduojantis prietaisas tam, kad pacientas sulauktų širdies transplantacijos, – sako prof. P. Jakuška. – Iššūkis didėja, nes pacientui širdies transplantacija tampa jau pakartotine organo operacija“. 

Gastroenterologijos klinikos Gastroenterologijos skyriaus vadovė Irena Valantienė sakė, jog prieš du dešimtmečius, kai buvo atliekamos pirmosios kepenų transplantacijos Kauno klinikoje, jų per metus įvykdavo po vieną ar dvi.

Pasak jos, kepenų transplantacijos laukiantys pacientai skirstomi į dvi grupes: skubios transplantacijos laukiantieji, kuriems organo transplantaciją reikia atlikti kelių parų ar savaičių laikotarpyje bei sergantieji pažengusia įvairios kilmės kepenų ciroze su galutiniu kepenų funkcijos nepakankamumu. Pastarieji pacientai sudaro didžiausią donorinio organo laukiančiųjų dalį.

„Sunkiausių pacientų gydymas iki organų transplantacijos dažnai užtrunka mėnesiais, o kartais ir metais.  Pacientams taikome naujausius gydymo metodus kaip „tiltinę“ terapiją tam, kad jie sulauktų organo transplantacijos“, – pasakojo Gastroenterologijos skyriaus vadovė.

Kauno klinikose transplantacijos atliekamos jau daugiau nei 20 metų ir išlieka viena iš prioritetinių ligoninės veiklos bei plėtros sričių.

Nacionalinis transplantacijos biuras šią savaitę skelbė, jog praėję metai kepenų transplantacijų skaičiumi buvo rekordiniai visoje Lietuvoje. Be Kauno klinikų, dar 13 tokių operacijų atlikta Santaros klinikose.

Šiuo metu Lietuvoje transplantacijos laukia per 300 žmonių.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode