Sprogimas

Tropinės parazitozės jau įprastos Lietuvoje

Kelionės – tai nepamirštami įspūdžiai, nuotykiai arba tingus poilsis, žydras vanduo, baltas smėlis, palmės. Tačiau ne vienam turistui egzotikos sukelti įspūdžiai nublanksta susirgus kelionės metu ar po jos. Pandemija pristabdė keliones, tačiau dabar turizmas atsigauna ir keliautojų srautai vėl išaugo. Jungtinių Tautų Pasaulio Turizmo organizacija (UNWTO) nurodo, kad 2022 m. sausio–liepos mėnesiais tarptautinis turizmas jau išaugo beveik iki 60 proc. buvusio priešpandeminio lygio palyginus su tuo pačiu 2021 m. periodu.

Savaime aišku, sumažėjus keliautojų skaičiui, sumažėjo ir įvežamų parazitozių atvejų skaičius. Pavyzdžiui, susirgimų maliarija 2017–2019 m. kasmet buvo registruojama 6–7 atvejai*, tai 2020 m. jų buvo vos 2, o 2021 m. – 3 atvejai. 2022 m. rugpjūčio mėnesį įvežinės maliarijos registruoti 3 atvejai.

Retų tropinių parazitozių per 2016–2020 m. registruoti 27 atvejai. Tai susirgimai šistosomozėmis, leišmaniozėmis, strongiloidozėmis ir kt. 2022 metais (iki rugpjūčio mėn. įskaitytinai) jau registruoti 8 retų parazitozių atvejai.

Kai kurie pacientai, kurie kreipiasi į Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratoriją (NVSPL) pabrėžia, kad buvo išvykę į tropinio klimato šalis. Per 2022 m. (iki spalio 11 d.) keturiems pacientams laboratorijos specialistai identifikavo Giardia lamblia sukėlėjusvienam – maliarijosvienam – kriptosporidijų sukėlėjus. Kelių asmenų mėginiuose buvo rastos neaiškios rūšies amebos. Pacientai lankėsi Indijoje, Turkijoje, Egipte, Sicilijos saloje ir kt.

Kuo pavojingi trys žarnyno ligų sukėlėjai: Giardia lamblia, Entamoeba histolytica ir Cryptosporidium spp.

Giardia lamblia (toliau – G.lamblia, susirgimas – giardiazė) yra sausumos stuburinių žarnyno parazitas – pirmuonis. Šiuo parazitu pasaulyje kasmet užsikrečia apie 2 milijonus žmonių. Vieniems žmonėms pasitaiko besimptomis nešiojimas (apie 25 proc.), kitiems gi giardiazė pasireiškia ilgalaikiu viduriavimu su malabsorbcijos sindromu, geležies stokos anemija, vaikams sulėtėja augimas. Išmatos būna riebios (sunkiai nuplaunamos klozete) ir itin nemalonaus kvapo. Jungtinėje Karalystėje buvo atlikti moksliniai tyrimai ir išaiškinta, kad giardiaze daugiausiai serga jaunesni nei 5 metų vaikai bei 25–39 metų suaugę asmenys. Ypač buvo pabrėžta, kad tai dažna keliautojų liga.

G.lamblia sukėlėją savo žarnyne nešioja žmonės, laukiniai ir naminiai gyvūnai, užsikrečiama per liamblijų cistomis užterštą geriamąjį ar rekreacinį vandenį, maisto produktus, nešvarias rankas.

Cistos yra labai atsparios aplinkos veiksniams. Esant 0–+8ºC aplinkos temperatūrai, dirvožemyje ir ant aplinkos daiktų gyvybingos išlieka iki mėnesio, o vandenyje – net iki dviejų mėnesių.

Slaptasis ligos periodas vidutiniškai yra 3–10 dienų. Užsikrėsti G.lamblia pakanka, kad su maistu pakliūtų nuo 10 iki 100 cistų. Vakcinų ar chemoprofilaktikos šiam susirgimui nėra. Vieninteliai prevenciniai patarimai: plauti rankas, laikytis maisto ruošimo higienos, ypač keliaujant į egzotines šalis.

Entamoeba histolytica (toliau – E.histolytica, liga – amebiazėyra vienaląstis parazitas, gyvenantis žmogaus storajame žarnyne. Susidarius tam tikroms sąlygoms gali įsiskverbti į gleivinę ir išplisti už žarnyno ribų į kepenis, plaučius, smegenis ir kt. Invazijos šaltinis yra žmogus, išskiriantis į aplinką cistas. Didžiausias sergamumas amebiaze stebimas tarp keliautojų į tropines šalis ir homoseksualių vyrų, turinčių lytinius santykius.

Didžioji dauguma pacientų, užsikrėtusių E. histolytica ir neturintys išreikštų klinikinių simptomų, gali to nežinodami skleisti cistas į aplinką. Šio parazito cistos yra pakankamai atsparios aplinkos veiksniams. Vandenyje ir nuotekų dumble cistos gyvybingos gali išlikti nuo 2 iki 12 mėnesių. E. histolytica cistomis gali užsikrėsti ir žmogus nuo žmogaus, nes pasišalinusios cistos iš žarnyno ant sausos žmogaus odos išlieka gyvybingos apie 10 minučių, o panagėse – 45 minutes. Infekcinė dozė didesnė nei 1000 cistų. Didesnės reikšmės E. histolytica perdavimui žmonėms nežmoginiai primatai, šunys, katės ir kiaulės neturi.

Asmenims, užsikrėtusiems šia ameba, liga prasideda staiga ūmiu pilvo skausmu, viduriuojama su kraujo priemaišomis, atsiranda pykinimas, skausmingas noras tuštintis, vėmimas, karščiavimas, o po kelių viduriavimo etapų gali pasirodyti išmatos, primenančios „aviečių želė“. Todėl yra būtina greitai nustatyti E. histolytica infekciją ir ją išnaikinti.

Mikroskopinis šio sukėlėjo vertinimas yra labai apsunkintas, kadangi kita amebų rūšis – Entamoeba dispar yra identiška E. histolyticai. Tačiau Entamoeba dispar nesugeba įsiskverbti į audinius ir nesukelia tokių rimtų simptomų kaip E. histolytica. Kad atskirti pavojingą ir kitas amebas, reikėtų atlikti specifinius amebų antigenų tyrimus arba specifinių genominių sekų amplifikaciją PGR metodu.

Cryptosporidium spp. – tarpląstelinis pirmuoninis parazitas, kuris žmonėms ir gyvūnams sukelia vandeningą, iki mėnesio trunkantį viduriavimą, o kartais pažeidžia ir kvėpavimo takus. Šis pirmuonis yra pripažintas kaip ypatingai stiprus infekcinis patogenas perduodamas fekaliniu-oraliniu keliu. Pasišalinusios su išmatomis Criptosporidium spp. oocistos yra labai atsparios aplinkoje, taip pat atsparios chloro turintiems preparatams. Apdorotame chloru vandenyje išlieka gyvybingos iki 7 dienų. Šis patogenas ypač pavojingas sergantiems AIDS, nes nuolatinis viduriavimas ir malabsorbcija (nepakankamas maisto medžiagų įsisavinimas ir panaudojimas virškinamajame trakte) kelia grėsmę gyvybei. Vienu metu iš sergančio žmogaus organizmo pasišalina nuo 10 iki 100 milijonų oocistų, kurios pasibaigus ūmiai susirgimo fazei iš žmogaus organizmo šalinasi dar apie 2 savaites. Žmogui užsikrėsti pakanka iki 10 oocistų. Iš dabar žinomų 24 kriptosporidijų genties rūšių – 9 rūšys yra patogeniškos žmogui.

Maliarija ir jos keliami pavojai

Maliarija – seniai žinomas susirgimas, kurį sukelia maliarijos parazitas plazmodijas, o jo esama kelių rūšių. Vienintelis tropinę maliariją sukeliantis plasmodijas (Plasmodium falciparum, toliau Pl. falciparum) sukelia didelę letalumo riziką. Kasmet įvairių rūšių plazmodijų sukeliama maliarija suserga apie 30 000 keliautojų iš išsivysčiusių šalių. Plazmodijų rūšių paplitimas skiriasi. Vienuose kraštuose vyrauja Pl. falciparum (tropinėje Afrikoje, Pietryčių Azijoje, Amazonės upės baseine ir kt.), Plasmodium vivax – Centrinėje Amerikoje, Indijoje, Viduriniuosiuose Rytuose, Plasmodium ovale – Vakarų Afrikoje, Plasmodium malariae – dažniausiai Afrikoje, bet randama ir kitur, Plasmodium knowlesi – anksčiau buvo aptinkama gamtoje – kai kurių rūšių makakų kraujyje, tačiau 2004 m. buvo aprašytas didžiulis maliarijos židinys žmonių tarpe (apie 100 asmenų) Malaizijoje, Borneo saloje. Tik tiriant PGR metodais, buvo išsiaiškinta, kad ši zoonozė persidavė žmonėms. Dabar Europoje Pl. knowlesi aptinkama keliautojams grįžtantiems iš Kinijos, Singapūro, Mianmaro, Filipinų, Tailando, Vietnamo.

Didžiausia rizika užsikrėsti maliarija gresia tropikų ir subtropikų regionuose. Šios infekcijos šaltinis – sergantis žmogus ir plazmodijų nešiotojas. Maliarijos sukėlėją perduoda Anopheles genties uodo patelė siurbdama žmogaus kraują.

Esama ir tokio reiškinio kaip „oro uostų maliarija“, kai infekuotas maliarijos plazmodijais uodas patenka į lėktuvą iš teritorijos, kurioje yra didelis sergamumas maliarija.

Taip pat tikėtina ir vietinė maliarija, kai imigrantui, sergančiam maliarija, atvykus į Lietuvą įkanda aukščiau minėtos genties uodo patelė (o Anopheles genties uodų mūsų šalyje yra), įsiurbia kraujo, ne visiškai pasisotina, po to įkanda kitam žmogui kartu perduodama ir maliarijos sukėlėjus. Gera žinia, kad ne visų rūšių maliarija gali plisti Lietuvoje (nėra tinkamų sąlygų subręsti kai kurių rūšių maliarijos parazitams uode).

Šiuo metu į mūsų šalį maliarija tik įvežama. Nuo 1957 m. vietinė maliarija neregistruojama. 1948 m. Lietuvoje buvo registruota 2946 vietinės maliarijos atvejai.

Sergant maliarija pagrindinis simptomas – karščiavimas. Slaptasis ligos periodas nuo 1 iki 4 savaičių. Liga prasideda karščiavimu, raumenų ir galvos skausmais, pykinimu, vėmimu. Priklausomai nuo plazmodijaus rūšies karščiuojama kas 48 val.(trečiadienė, tropinė ir ovalinė maliarija), kas 72 val. – ketvirtadienė maliarija. Šaltkrėtis trunka apie valandą, kol kyla temperatūra, vėliau temperatūra pasiekia 40ºC ir daugiau, po to pradedama prakaituoti. Padidėja kepenys, blužnis, gali atsirasti gelta ir bėrimas.

Ligos diagnostikai labai svarbi yra epidemiologinė anamnezė. Ligoniui karščiuojant maliariją galima įtarti, jei pacientas lankėsi endeminėje zonoje per paskutiniuosius keletą mėnesių ar paskutines tris savaites iki ligos požymių pasireiškimo. Kai kurių rūšių maliarijos plazmodijai miegančios būklės žmogaus organizme gali išbūti net iki 2 metų ir tik tada sukelti susirgimą.

Vykstantiems į tropines šalis patariama pasidomėti apie tose šalyse vyraujančius susirgimus, pasirūpinti chemoprofilaktinėmis priemonėmis, apsauga nuo kraujasiurbių uodų, moskitų, blakių, musių cėcė. Nesimaudyti vandens telkiniuose, nes galima užsikrėsti šistosomiaze. Pavyzdžiui, Egipte vietinių gyventojų tarpe ši liga yra dažnai registruojama. Gerti švarų, saugioje taroje esantį vandenį, turguose pirktas daržoves ir vaisius plauti tuo pačiu saugiu vandeniu, juo valytis dantis, vartoti gerai termiškai apdorotą maistą. Vengti vartoti kokteilius, į kuriuos įdedami ledukai.

Be egzotinių, daugelyje šalių yra labai paplitę ir mūsų kraštuose paplitę parazitai: askaridės, plaukagalviai, kriptosporidijos, liamblijos ir tikimybė parsivežti juos yra pakankamai didelė.

Svarbiausia, kad grįžus iš kelionių po tropines šalis ir pajutus negalavimus iškart arba po kurio laiko, kreiptis į šeimos gydytoją ir būtinai pasakyti, kad lankytasi šiltuosiuose kraštuose.

Informaciją parengė Daiva Veitienė,

Mikrobiologinių tyrimų skyriaus Parazitologinių tyrimų poskyrio parazitologijos specialistė

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode