Sprogimas

Omikron atmainos B.4 ir B.5 potipiams adaptuotos vakcinos – jau Lietuvoje

adapLietuvą pasiekė atnaujintos COVID-19 vakcinos, pritaikytos koronaviruso Omikron atmainos potipiams BA.4 ir BA.5. Šios ir kitos adaptuotos vakcinos nuo COVID-19 ligos netrukus pasieks gydymo įstaigas ir bus naudojamos gyventojų skiepijimui pirma arba antra sustiprinančiąja doze.

Per rugsėjo mėnesį Lietuva gavo tokius adaptuotų vakcinų kiekius:
•    „Comirnaty Original/Omicron BA.1“ – 53 280 dozių;
•    „Comirnaty Original/Omicron BA.4-5“ – 40 320 dozių;
•    „Spikevax bivalent Original/Omicron BA.1“ – 6 600 dozių.

Spalio mėnesį gamintojai ketina pristatyti daugiau nei pusę milijono adaptuotų vakcinų dozių.

12 metų ir vyresni gyventojai jau dabar gali registruotis pirmai sustiprinančiajai vakcinos dozei, o 18 metų ir vyresni asmenys nuo spalio 5 d. galės gauti ir antrą sustiprinančiąją vakcinos dozę. Skiepijantis svarbu laikytis intervalų, kurie nurodyti žemiau esančioje lentelėje.

Registruotis vakcinacijai galima jau dabar internetu www.koronastop.lt, prisijungus per elektroninius valdžios vartus ir pasirinkus patogų skiepijimo laiką savo gydymo įstaigoje. Pirmai arba antrai sustiprinančiajai dozei bus skiriama ta adaptuota vakcina, kuri tuo metu bus gydymo įstaigoje.

„Comirnaty Original/Omicron BA.4/5“ vakcina yra tos pačios sudėties, kaip ir „Comirnaty Original/Omicron BA.1“, išskyrus tai, kad joje yra iRNR, koduojanti skirtingo, bet artimai susijusio Omikron potipio BA.5 spyglio baltymą (jis yra identiškas BA.4 potipio spyglio baltymui).

Atkreipiame dėmesį, kad negalima nuspėti, kurios adaptuotos vakcinos užtikrins geriausią apsaugą, nes negalime numatyti, kokie viruso variantai atsiras ir cirkuliuos vėliau rudenį ir žiemą. Visos patvirtintos adaptuotos vakcinos yra tinkamos gyventojų vakcinacijai sustiprinančiąja doze, tad rekomenduojama, kad gyventojai būtų skiepijami „Omikron vakcina“.

Gyventojai, kurie neturi galimybės užsiregistruoti internetu, dėl skiepijimo turėtų kreiptis į savo gydymo įstaigą.

Pirma sustiprinančiąja vakcinos doze jau yra paskiepyta kiek daugiau nei trečdalis Lietuvos gyventojų, antrąja sustiprinančiąja doze – 3,2 tūkst. žmonių.

SAM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode