Sprogimas

Jūros dumbliai

Darže augančios daržovės yra kasdienės mūsų mitybos dalis ir tikriausiai nieko nebestebina. Tačiau vandenyne taip pat yra valgomų produktų. Kaip ir sausumos augalai, daugelis jūros dumblių rūšių yra sveiki ir mažai kaloringi maisto šaltiniai. Dažniausiai siejami su japonų virtuve, tačiau ir Kinijoje, Korėjoje bei kitose šalyse, turinčiose dideles pakrantes, jūros dumbliai jau tūkstančius metų renkami kulinariniais ir medicininiais tikslais. Dabar jūros dumbliai yra įprastas kokteilių ingredientas, o džiovintų jūros dumblių užkandžiai yra populiari traškučių alternatyva. Iš tiesų, dumbliai labai įdomūs – jų negalima priskirti nei prie augalų, nei prie gyvūnų, nei prie grybų, tačiau jie, kaip ir augalai, patys gamina maistą. Kai kurie dumbliai sudaryti tik iš vienos ląstelės, o kiti – iš daugialąsčių.

 

Iš kur atsiranda valgomieji jūros dumbliai?

Jūros dumblių galima rasti viso pasaulio vandenynuose ir jūrų aplinkoje. Kai kurie jūros dumbliai renkami tiesiai iš jų natūralios aplinkos, tačiau šiuo metu didžioji dalis pasaulio vandens kultūrų auginama dirbtinai. Kai kurie ūkininkai jūros dumbliams auginti naudoja sūraus vandens talpyklas. Dauguma kitų turi sodo sklypus jūroje. Šie ūkininkai augina jūros dumblius ant virvių, kad atidžiai stebėtų jų augimą ir skatintų sveiką derlių, pašalindami nepageidaujamus augalus ar jūros gyvūniją.

Ar sveika valgyti jūros dumblius?

Jūros dumbliai, kaip valgomas ingredientas, dažnai vadinami supermaistu, kadangi pasižymi didele nauda sveikatai. Juose gausu mineralų ir antioksidantų, taip pat vitaminų:

A - labai svarbus mūsų sveikatai, nes palaiko ląstelių augimą, imuninės sistemos veiklą, vaisiaus vystymąsi ir regėjimą. Viena iš geriausiai žinomų vitamino A funkcijų yra jo vaidmuo regėjimui ir akių sveikatai.

C - dar vadinamas askorbo rūgštimi, būtinas visų kūno audinių augimui, vystymuisi ir atstatymui. Jis dalyvauja daugelyje organizmo funkcijų, įskaitant kolageno susidarymą, geležies pasisavinimą, tinkamą imuninės sistemos veikimą, žaizdų gijimą, kremzlių, kaulų ir dantų priežiūrą.

E - padeda palaikyti sveiką odą ir akis, stiprina natūralią organizmo apsaugą nuo ligų ir infekcijų (imuninę sistemą).

B12 - maistinė medžiaga, padedanti palaikyti sveiką mūsų organizmo kraują ir nervų ląsteles, taip pat padedanti gaminti DNR - visų mūsų ląstelių genetinę medžiagą. Vitaminas B12 dar padeda išvengti megaloblastinės anemijos - kraujo ligos, dėl kurios žmonės būna pavargę ir silpni.

Populiariausi valgomųjų jūros dumblių tipai

Vandenyje minkšti ir lankstūs jūros dumbliai dažniausiai džiovinami, kad juos būtų galima išsaugoti, todėl prieš valgant daugumą jų reikia rehidratuoti skystyje, pavyzdžiui, vandenyje ar sultinyje. Štai keletas populiariausių jūros dumblių rūšių, naudojamų kulinarijoje.

Wakame

Nors geriausiai žinomi dėl to, kad seklumose, pakrančių vandenyse visame pasaulyje yra gyvenamoji aplinka įvairioms jūrų gyvūnų rūšims, dumblių (laminarijų) miškuose taip pat auginami valgomieji jūros dumbliai, vadinamieji wakame. Wakame, dar vadinamas jūros garstyčiomis, yra tamsiai žalias jūros dumblis, dažniausiai vartojamas miso sriuboje. Jie yra saldaus skonio, šilkinės švelnios tekstūros ir geras omega-3 riebalų rūgščių šaltinis.

Kombu

Kombu taip pat yra jūros dumblių rūšis ir vienas populiariausių valgomųjų jūros dumblių Rytų Azijoje. Hokaido, didžiausia Japonijos sala, yra viena didžiausių kombu augintojų, tačiau jų gausu ir Kalifornijos pakrantėje. Virtas vandenyje su bonito (dryžųjų tunų) dribsniais, kombu yra pagrindinis dashi - sriubos sultinio, kuris yra daugelio japoniškų patiekalų, pavyzdžiui, miso sriubos ir ramen, pagrindas, ingredientas. Kombu taip pat vartojamas atskirai, suminkštintas karštame vandenyje ir patiekiamas su mirinu (japonišku ryžių vynu) ir sojų padažu. Kombu taip pat mirkomas vandenyje ir iš jo gaminama japoniška arbata, vadinama kombučia, kuri skiriasi nuo JAV populiaraus fermentuoto gėrimo.

Nori

Kartais dar vadinami violetiniais jūros dumbliais, tai yra tamsiai violetinės ir raudonos spalvos jūros dumbliai, kurie išdžiovinti tampa tamsiai žali. Jie skrudinami ir presuojami į džiovintus nori lakštus, panašiai kaip gaminant popierių. Tai labiausiai Vakarų pasaulyje žinomas jūros dumblių tipas: Japonijos restoranuose nori naudojami sushi suktinukams ir onigiri (ryžių rutuliukams) vynioti. Kai kuriuos jūros dumblius reikia paruošti vandenyje, o nori lapai naudojami sausi. Aonori - tai milteliai, naudojami kaip prieskonis tradiciniams japonų patiekalams, pavyzdžiui, okonomiyaki (blyneliams) ir yakisoba (grikių makaronams), pagardinti.

Spirulina

Šie mėlynai žali dumbliai yra sudaryti iš vienos ląstelės. Dėl savo išvaizdos jie dar vadinami melsvadumblių rūšimi. Jie patys gamina maistą augdama tiek gėlame, tiek sūriame vandenyje. Parduotuvėse dažniausiai randami miltelių arba tablečių pavidalu. Spirulina nauda sveikatai išties plati ir įvairiapusiška, o palyginus su mažyčiu šių organizmų dydžiu, nauda dar ir be galo didelė. Štai keletas melsvadumblio ypatingų savybių:

-        Turi stiprių antioksidacinių savybių. Turi junginio, vadinamo "fikocianinu", kuris prisideda prie antioksidacinių ir priešuždegiminių savybių.

-        Mažina blogųjų riebalų kiekį ir didina gerųjų riebalų kiekį organizme.

-        Mažina tam tikrų ligų, kurios atsiranda dėl didelio riebalų kiekio organizme, pavyzdžiui, diabeto, riziką.

-        Teigiama, kad santykinai didesni melsvadumblių kiekiai (apie 4,5 g) mažina kraujospūdį.

-        Stiprina imuninę sistemą, o tai padeda sumažinti alerginių susirgimų, tokių kaip alerginis rinitas ar šienligė, skaičių.

-        Mažina nuovargį ir stiprina raumenis bei ištvermę.

Jei kyla klausimų, kaip naudojami spirulinos milteliai, toli ieškoti nereikia. Įberkite šaukštelį į rytinį vaisių kokteilį, mėgstamas sultis, sriubą ar gamindami pesto padažą, visa tai - skonio reikalas. Taip pat, vis labiau populiarėjant šiems mėlynai žaliems dumbliams, spirulina kaina taip pat tampa vis prieinamesnė, tad dabar yra puikus metas įtraukti šį supermaistą į savo mitybos racioną.

Dulse

Dulse yra rausvi jūros dumbliai, augantys šaltuosiuose šiaurinės Atlanto vandenyno dalies ir šiaurinės Ramiojo vandenyno dalies vandenyse, kur jie auga prisitvirtinę prie uolų. Pirmą kartą Škotijoje ir Islandijoje surinktas daugiau nei prieš tūkstantį metų, dulse yra minkštos, odiškos tekstūros. Jų skonis primena šoninės, be to, juos galima kepti aliejuje, kol tampa traškūs, todėl Kanadoje jie yra populiarus baro užkandis. Dulse parduodami sausų dribsnių pavidale, susmulkinti arba sumalti į miltelius, jie gali būti plačiai naudojami kulinarijoje. Dumbliai dedami į sriubas, kepami į traškučius, netgi naudojami kaip mėsos prieskoniais. Airiai dulse naudoja ir garsiajai sodos duonai gaminti.

Hijiki

Tai rudi jūros dumbliai, kurie išdžiovinti tampa juodi ir atrodo kaip mažos plonos šakelės. Jie auginami uolėtose Kinijos, Japonijos ir Korėjos pakrantėse. Surinkti iš vandenyno Hijiki pirmiausia išverdami, paskui džiovinami. Dažnai ruošiamas maišant arba patiekiamas su žuvimi.

Airiškos samanos

Tai yra violetinės ir raudonos spalvos dumbliai, augantys JAV ir Europos Atlanto vandenyno pakrantėse. Airiškos samanos primena miniatiūrinius medžius, kurių šakos vėduokliškai išsišakoja nuo stiebo. Airijos samanų galima rasti desertuose, tokiuose kaip tapijoka ir ledai, nes jose yra daug karageno ir cukraus molekulių (polisacharidų), kurios naudojamos kaip tirštikliai.

Jūros dumblių receptai

Daug populiarių jūros dumblių galima rasti Azijos maisto prekių parduotuvėse ir dažnai didesnių maisto prekių parduotuvių specializuotuose skyriuose. Įtraukite į savo kasdienę mitybą daugiau supermaisto, naudodami šiuos paprastus jūros dumblių receptus.

Jūros dumblių salotos

Šioms pikantiškoms salotoms naudojami ploni wakame makaronai. Pamirkykite wakame vandenyje, kad jie sudrėktų. Nusausinkite dumblius ir išspausdami pašalinkite vandens perteklių. Supjaustykite wakame ilgomis plonomis juostelėmis ir sudėkite į dubenį su kalendromis, smulkintomis morkomis ir smulkintais svogūnais. Atskirame dubenyje sumaišykite ryžių actą, sojų padažą, sezamų aliejų, pabarstykite cukrumi, raudonųjų pipirų dribsniais ir imbieru. Užpilkite padažą ant wakame salotų ir pabarstykite sezamo sėklomis.

Dashi

Šis tradicinis japoniškas sultinys gali būti derinamas su daugeliu patiekalų, pavyzdžiui, ramen ar tsukudani. Kombu dumblius pusvalandį rehidratuokite puode su vandeniu. Tada pastatykite jį ant vidutinio stiprumo viryklės ir, kai užvirs, nukelkite nuo ugnies. Išimkite kombu, suberkite bonito dribsnius, užvirinkite ir virkite penkias minutes. Skystį perkoškite per sietelį.

Tsukudani

Dar vienas populiarus japonų patiekalas - tsukudani - tai jūros dumbliai, stipriai pagardinti skysčiais ir patiekiami su ryžiais. Šiam receptui naudokite nori arba kombu. Pirmiausia jūros dumblius rehidratuokite, išdžiovinkite lapus ir supjaustykite plonomis juostelėmis. Sudėkite jūros dumblius į puodą su daši ir kaitinkite ant vidutinės ugnies maišydami. Kai sutirštės, maždaug po penkių minučių įpilkite sojų padažo, ryžių acto, mirino ir sakės. Kaitinkite, kol sugers didžiąją dalį skysčio. Patiekite su ryžiais, pabarstytais sezamo sėklomis.

Jūros dumblių kokteilis

Yra begalė būdų, kaip pasigaminti jūros dumblių ar bet kokį kitą kokteilį - DailySpoon rekomenduoja paprasčiausiai pasitelkti fantaziją ir eksperimentuoti iš to, ką randate namuose. Štai viena idėja - sumaišykite migdolų pieną, šaldytus bananus, braškes, špinatus ir pasirinktus jūros dumblius, pavyzdžiui, samtelį maltų alarijų arba spirulina miltelių. Šiek tiek agavų sirupo ar medaus suteiks kokteiliui saldumo. Ingredientus gerai išplakite ir ragaukite.

lsveikata.lt nuotr.

22-28a

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode