Sprogimas

Per pusdienį visuotine sistema vakcinuotis registravosi 16 tūkst. žmonių – SAM

registravNepaisant trikdžių, per pusdienį visuotine sistema vakcinuotis nuo COVID-19 registravosi 16 tūkst. žmonių.

„Elektroniniu būdu iki antros valandos vakcinai registravosi 16 tūkst. šalies gyventojų“, – pirmadienį spaudos konferencijoje pranešė sveikatos apsaugos ministro patarėja Asta Riukienė.

Jos teigimu, sistema sutrikusi buvo tarp 8 ir 10 val. ryto, priežastys – pašalintos.

„Registracija be sutrikimų veikia nuo 10 valandos. Trikdžiai kilo dėl duomenų pralaidumo srautų, kuriems buvo taikyti tam tikri filtrai. Trumpai tariant, susidarė kamštis – lygiai toks pats kaip ir gatvėje, vedančioje į greitkelį“, – sakė ministro patarėja.

Pasak jos, aktyviausiai žmonės registravosi tarp 11 ir 12 valandos.

A. Riukienė taip pat teigė, kad Karštoji linija 1808 darbą pirmadienį pradėjo nuo 8 val. ir per šį laiką į ją skambinta maždaug 2 tūkst. kartų. Linijos darbuotojai atsiliepė maždaug į 65 proc. skambučių.

„Didžioji dalis dalis visų Karštosios linijos skambučių buvo nukreipti registruotis elektroniniu būdu. Nefiksuoti karštosios linijos sutrikimai ir gyventojai, kurie prisiskambino, buvo aptarnauti“, – kalbėjo.

Vis dėlto ministro patarėja pabrėžė, kad linija veikia tik dvylika valandų – nuo 8 ryto iki 20 vakaro, o registracija internetu veikia visą parą.

„Dėl to kur kas greitesnis kelias registruotis yra internetu“, – kalbėjo ji.

Savo ruožtu Kauno greitosios medicinos stoties, koordinuojančios Karštosios linijos darbą, vadovas Nerijus Mikelionis sakė, kad nuo antradienio linijoje esamiems 120 darbuotojų talkins dar apie 100 žmonių iš privačių skambučių centrų, su kuriais Karštoji linija yra sudariusi sutartis.

„Dalis skambučių jiems bus deleguoti, – kalbėjo N. Mikelionis.

Be to, nuo kitos savaitės Karštosios linijos pajėgas papildys ir dar 120 savivaldybių deleguotų darbuotojų. Vis dėlto N. Mikelionis ragino žmones registruotis internetu.

Rezervinė registracijos sistema – liepą

Šiuo metu prie registracijos sistemos yra prisijungusios visos šalies savivaldybės, tačiau dvi iš jų – Kalvarijos ir Rietavo – kol kas dėl techninių nesklandumų nepateikia skiepijimo laikų.

„Jos abi bus prijungtos pilnai ir skelbs laikus vakcinacijai“, – sakė A. Riukienė.

Ministro patarėja taip pat teigė, kad jei registravimosi sistema vėl strigtų, trumpuoju laikotarpiu „reikėtų pereiti prie registracijos rankiniu būdu“.

Pasak jos, liepą turėtų būti parengta rezervinė sistema, kuri veiktų per Išankstinę pacientų registracijos sistemą.

Sveikatos apsaugos ministerijos kanclerė Jurgita Grebenkovienė teigė, kad „birželio pradžioje, jei viskas vyks sklandžiai, bent viena vakcinos doze būsime paskiepiję virš milijono gyventojų“.

Anot jos, dėl šios priežasties kol kas nėra svarstoma ilginti intervalo, kada suleidžiama antra „Pfizer“ vakcinos dozė.

„Gali ateiti tas laikas, kai vėl grįšime prie šio klausimo ir jį iš naujo persvarstysime“, – kalbėjo ji.

Kanclerės teigimu, galimam šio klausimo grąžinimui į darbotvarkę prielaidas sudaro šiuo metu atliekami tyrimai, analizuojantys tokio skiepijimo naudą.

Šalyje šią savaitę visuotinai bus skiepijami vyresni nei 45 metų asmenys. Kai kuriose savivaldybėse šios amžiaus grupės gyventojai pradėti skiepyti jau anksčiau.

Norėdamas registruotis skiepui nuo COVID-19, gyventojas turės patvirtinti savo tapatybę per Elektroninius valdžios vartus.

Kilus daugiau klausimų dėl registracijos, ministerija pataria pažiūrėti vaizdo įrašuose, esančiuose svetainėje koronastop.lt. Ji taip pat primena, kad, nesant galimybės užsiregistruoti elektroniniu būdu, tą padaryti galima ir telefonu 1808.

Autoriai: Ramūnas Jakubauskas, Augustas Stankevičius

SAM nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode