Sprogimas

Kviečiame skirti daugiau dėmesio psichikos sveikatai

demesioSiekiant didinti suvokimą apie psichikos sveikatos svarbą mūsų kasdieniame gyvenime, savaitė nuo gegužės 10 iki gegužės 16 d. yra paskelbta Europos psichikos sveikatos savaite. 

Šių metų Europos psichikos sveikatos savaitės tema „Psichikos sveikata“ akcentuos psichikos sveikatą kaip svarbų visuomenės klausimą. Daugiau nei metus trunkanti pandemija, įvairūs ribojimai pakenkė daugelio žmonių psichikos sveikatai. Kai kurie išgyvena artimo žmogaus netektį, kiti pasiilgsta draugų ar šeimos, kiti prarado saugumo jausmą dėl darbo vietos ar jaučiasi vieniši, patiria ilgalaikį stresą ir nėra tikri dėl ateities. Dėl to dabar labiau nei bet kada svarbi mūsų psichikos sveikata.

Ši savaitė yra galimybė žmonėms kalbėti apie visus psichikos sveikatos aspektus, pasidalinti asmeninėmis istorijomis apie tai, kaip žmonės susiduria su sunkumais koronaviruso krizės metu, ir pabrėžti būtinybę imtis veiksmų, daugiausia dėmesio skiriant patarimams ir paramai.

Daugiau informacijos rasite čia

Primename, kad nuo balandžio gyventojai pagalbos gali kreiptis emocinės pagalbos linija 1809, kuri vienija emocinę paramą teikiančias linijas: Vilties liniją, Pagalbos moterims liniją, Jaunimo liniją, Vaikų liniją, tėvų liniją ir Sidabrinę liniją. Šiose linijose emocinę paramą teikia specialiai, tam paruošti savanoriai ir psichologai. 

Nuo birželio mėn. veikia psichologinės pagalbos platforma pagalbasau.lt. Ši internetinė platforma leidžia šalies gyventojams daugiau sužinoti apie savo ir artimųjų psichikos sveikatą bei greitai rasti reikiamą pagalbą.

Pagalbasau.lt svetainėje atsakius į pateikiamus klausimus, galima įsivertinti savo emocinę būseną, o interaktyviame žemėlapyje galima rasti išsamią informaciją apie pagalbos sistemą Lietuvoje – pagalbą teikiančių įstaigų adresus, kontaktinius duomenis ir teikiamas paslaugas.

Be to, nuo 2020 metų rudens Visuomenės sveikatos biuruose pradėtos teikti šios nemokamos paslaugos:

  • Streso valdymo, emocijų atpažinimo ir valdymo grupiniai užsiėmimai;
  • Savitarpio pagalbos grupių užsiėmimai (įvairiomis temomis);
  • Psichologinės konsultacijos grupėse;
  • Individualios psichologo konsultacijos asmenims, kuriems pasireiškia psichikos sveikatos rizikos veiksniai dėl sudėtingų gyvenimiškų situacijų (iki 5 vienam asmeniui).

Gyventojai, patiriantys koronaviruso pandemijos sukeltą stresą, nerimą bei išgyvenantys kitas sudėtingas gyvenimiškas situacijas gali kreiptis ir į Visuomenės sveikatos biurus. Norint gauti šią nemokamą psichologinę pagalbą, nereikia specialaus gydytojo siuntimo, užtenka tik paskambinti į artimiausią Visuomenės sveikatos biurą, užsiregistruoti ir atvykti sutartu laiku.

Primename, kad kaip iki pandemijos, taip ir pandemijos metu, gyventojai dėl psichikos sveikatos sutrikimų gali kreiptis į psichikos sveikatos centrą, prie kurio yra prisiregistravę arba priregistruoti šeimos gydytojo paslaugas teikiančios asmens sveikatos priežiūros įstaigos. Šiuose centruose paslaugas teikia specialistų komanda, kurią sudaro gydytojas psichiatras, vaikų ir paauglių psichiatras, psichikos sveikatos slaugytojas, socialinis darbuotojas ir medicinos psichologas. Primename, kad kreipiantis į Psichikos sveikatos centrą, gydytojo siuntimas nereikalingas. 

Raginame gyventojus, susidūrus su psichologinėmis problemomis, nebijoti kreiptis pagalbos. Pastebėjus, kad su tokiomis problemomis susiduria jų artimieji, rekomenduojame taip pat paskatinti juos nedelsti ir ieškoti specialistų pagalbos.

SAM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode