Sprogimas

Atnaujinta vakcinacijos nuo COVID-19 tvarka: gyventojai gali rinktis vakciną

Penktadienį įsigaliojo atnaujinta vakcinacijos nuo koronaviruso (COVID-19) tvarka, leidžianti gyventojams pasirinkti, kurio gamintojo vakcina skiepytis. Nepaskiepyti asmenys, priklausantys anksčiau vakcinuotoms prioritetinėms grupėms, pasiskiepyti gali bet kuriuo metu, kai tik pareikš norą.

Kviečiami vakcinuotis gyventojai nuo šiol bus informuojami, kokia vakcina siūloma skiepytis. Jei asmuo atsisakys siūlomos vakcinos – su juo bus susisiekiama vėliau, kai vakcinavimo centre atsiras galimybė vakcinuotis kito gamintojo vakcina.

Jeigu vakcinavimo centras turės kelių gamintojų vakcinas ir jos nebus rezervuotos skiepijimui antrąja doze, gyventojas galės pasirinkti vakciną, kuria pageidauja būti skiepijamas.

Atnaujinta vakcinacijos tvarka taip pat numato galimybę gyventojams, kurie priklauso anksčiau skiepytoms prioritetinėms grupėms, gauti vakciną bet kuriuo metu.

Gydymo įstaigos bei paslaugas jose teikiančios įmonės pačios turi sudaryti skiepytis pageidaujančių savo darbuotojų sąrašus.

Globos, palaikomojo gydymo, socialinių paslaugų ir kitų į prioritetų sąrašą patenkančių įstaigų bei įmonių darbuotojai dėl vakcinos turėtų kreiptis į savo vadovybę. Vadovas arba jo įgaliotas asmuo turi sudaryti pageidaujančių skiepytis darbuotojų sąrašą ir jį pateikti savivaldybės skiepijimo koordinatoriui.

Atitinkamu metu skiepijamos prioritetinės grupės asmenys vakcinacijai registruojasi patys arba juos registruoja skiepijančios įstaigos darbuotojai. Skiepijamai prioritetinei grupei priklausantys, bet kvietimo nesulaukiantys gyventojai raginami patys kreiptis į savo gydymo įstaigą arba savivaldybę.

Gavę kvietimą, bet dėl objektyvių priežasčių skiepytis neatvykę gyventojai, gali bet kada vėliau registruotis iš naujo.

Vakcinacija vyksta laikantis sveikatos apsaugos ministro įsakymu patvirtinto prioritetinių grupių eiliškumo. Siekiant paspartinti vakcinacijos procesą gydymo įstaigoms leista pereiti prie toliau iš eilės esančios prioritetinės grupės arba grupių, jeigu nepavyksta paskiepyti pirmiau esančios grupės asmenų ir dėl to įstaiga nesunaudoja visų per savaitę pristatytų vakcinos dozių.

Dar vienas pakeitimas, skatinantis greitesnę imunizaciją ir efektyvesnį vakcinų naudojimą, tiesiogiai susijęs su paskirstymu: nuo šiol vakcinos bus skirstomos savivaldybėms ne tik pagal gyventojų skaičių, bet ir  atsižvelgiant į skiepijimo tempus. Tai reiškia, kad savivaldybės, kurios greičiau skiepija gyventojus, gaus daugiau vakcinų. Esant poreikiui, joms taip gali būti perskirstomos vakcinos iš tų savivaldybių, kuriose dėl lėtesnio skiepijimo susikaupia vakcinų likučiai.

Ministro įsakymą dėl skiepijimo nuo COVID-19 organizavimo tvarkos rasite ČIA.

SAM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode