Sprogimas

„Eurovaistinė“ pradeda gyventojų skiepijimą, kiti tinklai laukia pokyčių e.sveikatoje

„Eurovaistinė“ antradienį pradeda mokamą suaugusių gyventojų skiepijimą nuo erkinio encefalito, kiti vaistinių tinklai laukia pokyčių e.sveikatoje.

„Kaip ir planavome, nuo kovo vidurio aštuonios mūsų vaistinės penkiuose didžiuosiuose miestuose nuo šiandien pradeda skiepyti nuo erkinio encefalito“, – BNS teigė „Eurovaistinės“ komunikacijos vadovė Laura Bielskė.

Tuo tarpu Lietuvos vaistinių asociacijos pirmininkė Kristina Nemaniūtė-Gagė sako, kad kitos šalies vaistinės taip pat ruošiasi pradėti skiepijimą, tačiau laukiama pokyčių e. sveikatos sistemoje. Registrų centras juos žada įgyvendinti iki mėnesio pabaigos.

Reikalingos e.sveikatos integracijos

Kaip antradienį pranešė „Camelia“, įmonės vaistininkai pacientus pasiruošę skiepyti, tačiau tam reikalingos specialios integracijos e.sveikatos sistemoje.

Iki tol konkretaus paciento vakcinavimo įrašai būtų saugomi tik konkrečioje vaistinėje ir nebūtų prieinami kitiems sveikatos priežiūros specialistams, kuriems jie gali būti aktualūs.

Taip pat, anot vaistinių tinklo, išplėstinės praktikos vaistininkai, nematydami reikalingos informacijos, negalėtų objektyviai įvertinti, ar pacientas gali skiepytis.

„Pacientas prieš skiepijimą turi papasakoti apie savo sveikatą, bet būna, kad pacientas apie tam tikras savo sveikatos problemas pamiršta arba nepagalvoja, kad svarbu papasakoti apie tam tikrus dalykus, todėl išplėstinės praktikos vaistininkas tai gali pasitikslinti e. sveikatoje. Taip sustiprinamas saugumas skiepijantis, įvertinus duomenis, priimamas sprendimas, ar žmogus gali vakcinuotis“, – sako „Camelia“ vaistininkė Ieva Sauserytė.

Tokių integracijų laukia ir kitos šalies vaistinės.

„Vaistinės šiuo metu yra padariusios viską, kas nuo jų priklauso: paruošusios vakcinavimo kabinetus, pateikusios dokumentus higienos pasams ir licencijoms gauti. Taip pat dalis vaistinių yra jau gavusios licencijas, leidžiančias vakcinuoti vaistinėse, vaistininkai Vilniaus universitete arba Lietuvos sveikatos mokslų universitete pagilino savo žinias ir gavo išplėstinės praktikos vaistininko kvalifikaciją, kuri jiems suteikia teisę atlikti vakcinavimą vaistinėse“, – sakė K. Nemaniūtė-Gagė.

„Tiek vaistinės, tiek patys vaistininkai su nekantrumu laukia darbų pradžios, tačiau e.sveikatoje vis dar nėra galimybės vaistininkui matyti informacijos apie paciento sveikatą bei suvesti informacijos, jog konkrečiam asmeniui suleista konkreti vakcina“, – pridūrė ji.

Laikinai naudos popierines formas

Vis dėlto Vaistinių asociacija atkreipia dėmesį, kad su valstybinėmis institucijomis buvo sutarta pasinaudoti teisės aktuose numatyta išlyga laikinai leisti duomenis pildyti rankiniu būdu ir tik vėliau juos suvesti į e.sveikatą.

Anot L. Bielskės, šis susitarimas leido „Eurovaistinei“ nuo antradienio pradėti mokamą gyventojų skiepijimą.

„Turime Sveikatos apsaugos ministerijos patvirtinimą, kad popierinius formatus mes pildyti galim ir galim pradėti veiklą“, – sakė ji.

Vaistinių tinklo atstovė taip pat teigė, kad kitų tinklų įvardytos rizikos yra valdomos.

„Tikime, kad vaistininko konsultacija su klientu leis išvengti bet kokios klaidos. Tam ir mokėsi jie papildomai, kad galėtų viską sužinoti per jam reikalingą laiką. (...) Tiems, kas nėra tikri dėl savo sveikatos istorijos ar alergijų, yra jau skiepijimo vietų, kur sąsaja su e.sveikata jau yra. O vaistinės to sulauks, kai sistemą patobulins Registrų centras“, – kalbėjo L. Bielskė.

Pasak jos, šiuo metu skiepui galima registruotis telefonu arba atėjus į vaistinę.

Vaistinėms reikalingi pokyčiai užtruko dėl darbo krūvio

Registrų centras (RC) BNS informavo, kad vaistininkams reikalingas e.sveikatos integracijas ketinama įdiegti dar šį mėnesį.

„E.sveikatos sistemoje išplėstinės praktikos vaistininko licenciją turintiems vaistininkams reikia sukurti atitinkamas roles, leidžiančias jiems sistemoje įvesti duomenis apie pas juos atvykusį žmogų ir jam skirtą vakciną. (...) Šiuos programinius darbus numatoma užbaigti iki kovo pabaigos ir tuomet žmonės nuo gripo ar erkinio encefalito galėtų skiepytis ne tik poliklinikose ar privačiose gydymo įstaigose, bet ir vaistinėse“, – sakė Registrų centro atstovas Mindaugas Samkus.

Anot jo, šie pokyčiai užtruko dėl Registrų centrui tenkančio darbo krūvio, susijusio su kitais pokyčiais e.sveikatoje.

„Pastaruoju metu Registrų centras yra susikoncentravęs ties įvairių prioritetinių užduočių, susijusių su e.sveikatos sistemos pritaikymu ir patobulinimu, skirtų COVID-19 pandemijos suvaldymui, pavyzdžiui išankstinės pacientų registracijos pritaikymas vakcinacijos programai, operatyvus duomenų teikimas“, – kalbėjo RC atstovas.

„Dėl šios priežasties šiek tiek nusikėlė minėtų e.sveikatos sistemos rolių vaistininkams sukūrimas ir diegimas“, – teigė jis.

Galėtų skiepyti ir nuo COVID-19

Nuo kovo 1-osios įsigalioję teisės aktų pakeitimai leido nuo gripo ir erkinio encefalito skiepyti ne tik sveikatos priežiūros įstaigose, bet ir vaistinėse.

Vaistinių asociacija atkreipia dėmesį, kad vaistinės yra pasiruošusios skiepyti ir nuo kitų ligų, pavyzdžiui, COVID-19.

„Vaistinės jau ilgai dirba su vaistiniais preparatais, kuriems laikyti reikalingos ypatingos sąlygos (...). Vaistinių prieinamumas bei pasitikėjimas vaistininkais Lietuvoje didžiulis, todėl tai skatintų, kuo daugiau žmonių pasiskiepyti ir taip greičiau sukurtume bendrą imunitetą“, – sakė K. Nemaniūtė-Gagė.

Sveikatos apsaugos ministro atstovė Aistė Šuksta BNS sakė, kad ruošiantis masinei vakcinacijai tokia galimybė šiuo metu yra svarstoma.

„Yra svarstoma keletas galimybių, skiepijimas vaistinėse masinės vakcinacijos metu taip pat“, – teigė ji.

Skiepai nuo erkinio encefalito ir gripo yra mokami, tačiau nuo gripo rizikos grupėse esantys žmonės gali skiepytis valstybės lėšomis. Skiepai nuo COVID-19 – nemokami visiems.

Statistikos departamento antradienio duomenimis, iš viso šalyje pirmąja doze nuo COVID-19 paskiepyta 260 tūkst. 616 žmonių, abiem dozėmis – 100 tūkst. 185 asmenys.

nvsc.lrv.lt nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode