Sprogimas

Kuo pavojingas persivalgymas?

Nors populiarėja sveikas gyvenimo būdas, tačiau ir šiais metais po švenčių nemažai pacientų kreipėsi į medikus pagalbos dėl persivalgymo. Daugiausiai darbo turėjo gastroenterologai ir dietologai konsultuodami suaugusius ir vaikus dėl sutrikusio virškinimo persivalgius. Medicininių tyrimų laboratorijos sausio pirmosiomis dienomis taip pat fiksavo išaugusį kraujo tyrimų skaičių kepenų ir kasos funkcijų sutrikimams diagnozuoti. Nemaža dalis žmonių persivalgę griebiasi virškinimą skatinančių preparatų, bando gydytis patys ir į medikus visai nesikreipia.

 

Apie tai, kuo pavojingas persivalgymas ir kokios medikų pagalbos prireikia sutrikus virškinimui kalbiname gydytoją dietologę ir fitoterapeutę Zitą Martinaitienę.

Kuo pavojingas sveikatai persivalgymas ir kokias ligas jis gali išprovokuoti?

Šiais metais kaip niekada po švenčių gausu tiek suaugusių, tiek vaikų, besiskundžiančių sutrikusio virškinimo simptomais: sunkumu pilve, pilvo pūtimu ir skausmais, pykinimu, rėmens ėdimu. Po didžiųjų metų švenčių sausio mėnesį pagausėja pacientų, apsinuodijusių alkoholiu ir maistu, taip pat dėl pernelyg didelio suvalgyto mandarinų ir kitų citrusinių vaisių kiekio kylančių alerginių reakcijų. Daugeliui pacientų persivalgymas išprovokuoja lėtinių ligų – gastrito (skrandžio uždegimas), refliukso (padidėjęs skrandžio rūgštingumas), cholecistito (tulžies pūslės uždegimas) – paūmėjimą. Kai kurie pacientai dėl apsinuodijimų ir komplikacijų patenka net į ligonines, todėl persivalgyti ir laiku nesikreipti pagalbos yra pavojinga.

Kokie virškinimo sutrikimų simptomai išduoda pačias pavojingiausias ligas?

Jeigu pastebite odos spalvos pakitimus, sunku tuštintis arba viduriai per „laisvi“, reikėtų nenumoti ranka ir negalvoti, kad tai tik lengvas apsinuodijimas maistu ar alkoholiu. Dažnai būna taip, kad šie simptomai maskuoja lėtinių ligų paūmėjimą ir žmogus net nežino, kad rimtai serga. Tik po kurio laiko paaiškėja kepenų hepatitas ar net onkologiniai susirgimai.

Didesnis alkoholio vartojimas per šventes neišvengiamas. Kokie organai labiausiai kenčia nuo alkoholio?

Nuo per didelio alkoholio kiekio kenčia visi organai. Nei kasai, nei kepenims alkoholis nepatinka. Paros stipraus alkoholio norma yra iki 30 ml. Be didelių pasekmių sveikatai visiškai sveikas žmogus per dieną gali išgerti 150 ml. natūralaus vyno arba iki dviejų butelių šviesaus alaus. Tačiau išgeriama kur kas daugiau, o problemos kyla ne iš karto. Ilgą laiką žmogus taip kasdien išgerdamas net nejaučia, kad pasidėjo negrįžtami procesai kepenyse. Tai lengvai pastebime laboratorijoje atlikę kepenų fermentų kraujo tyrimus, nors paprastai žmogus nieko nejaučia. Alkoholis ardo ne tik kepenis, bet ir kasą, sutrikdo insulino gamybą, o tai sukelia gliukozės kiekio kraujyje svyravimus, Aš dažnai klausiu pacientų, kaip jie jaučiasi kitą dieną po vakarėlio, sotesnio pavalgymo. Jeigu laisvesni viduriai, savijauta bloga, padidėjęs troškulys, tuomet įtariu ne tik kepenų, bet ir kasos problemas.

Kalbant apie virškinimo problemas daug diskutuojama apie Helicobacter pylori bakteriją. Vieni mano, kad ši bakterija sukelia virškinimo problemas, kiti medikai sako, kad mes visi turime šią bakteriją ir jos net gydyti nereikia. Kokia Jūsų nuomonė?

Yra dalis žmonių, kurie yra nešiotojai šios bakterijos, bet ji organizme nieko blogo nedaro. Kitiems žmonėms ši bakterija padaro daug žalos. Helicobacter pylori bakterija veikia skrandžio gleivinę, greičiau atsiranda erozijos ir žaizdos skrandyje, dėl bakterijos poveikio jos lėčiau gyja. Iš savo praktikos pastebėjau, kad ši bakterija tampa vis atsparesnė antibiotikams ir sunkiau pasiduoda gydymui. Be antibiotikų, kovai su šia bakterija naudojame ir liaudies medicinoje puikiai žinomą bičių pikį, kai kurias vaistažoles. Tad turintiems virškinimo sutrikimų būtina atlikti tyrimą dėl šios bakterijos ir sistemingai gydytis.

Daug domitės homeopatija, įvairiomis žolelėmis. Kokias vaistingąsias žoleles patartumėte vartoti žmonėms, kurie kenčia nuo dažnų virškinimo sutrikimų?

Kenčiantiems nuo virškinimo sutrikimų patarčiau nuodugniai pasitikrinti, atlikti tyrimus, sužinoti tikslias negalavimo priežastis ir imtis gydymo, o ne maskuoti simptomus medikamentais, parduodamais vaistinėse be recepto. Tiems žmonėms, kuriems yra diagnozuota liga, patarčiau sureguliuoti mitybą, nepersivalgyti, saikingai vartoti alkoholį, stiprinti sveikatą ir nuolat sekti ligos eigą atliekant kontrolinius tyrimus. Jeigu yra padažnėję viduriavimai, apsinuodijimas, galima išgerti sidabražolės šaknų arbatos. Turintiems mažesnį kraujospūdį tiks jonažolių ir ramunėlių arbatos, stimuliuojančios virškinimo procesus. Užkietėjusius vidurius laisvina kiaulpienių šaknys, kurios padeda ir kepenims. Į patiekalus galime įsidėti ir ciberžolės, kuri labai pagerina kepenų veiklą.

Ačiū už pokalbį.

Medicinos diagnostikos ir laboratorinių tyrimų asociacijos prezidentės, laboratorijos „Antėja“ direktorės medicinai, gydytojos Dangiros Babenskienės komentaras.

Virškinimo sutrikimai dažnėja ir kamuoja vis jaunesnius asmenis. Ypač daug tokių pacientų sulaukiame po švenčių su tipiniais virškinimo sutrikimo simptomais. Tokiais atvejais visuomet patariame atlikti virškinamojo trakto ligų diagnostikai svarbius kraujo tyrimus, kurie neretai leidžia užbėgti už akių ligų komplikacijoms. Pirminei virškinimo sistemos diagnostikai naudojami biocheminiai kepenų fermentų tyrimai – AST (asparagininė aminotransferazė), ALT (alanininė aminotransferazė), ALP (šarminė fosfotazė), GGT (gamagliutamiltransferazę). Taip pat būtina išsitirti, ar nėra Helicobacter pylori bakterijos, kuri sukelia gastritą, opaligę ir net skrandžio vėžį. Kasos funkcijai įvertinti reikia padaryti kasos uždegimą rodantį tyrimą – pankreatinę amilazę. Visi šie tyrimai atliekami iš kraujo mėginio ir yra prieinami bet kurioje pirminės asmens sveikatos priežiūros įstaigoje ar laboratorijoje.

Higienos instituto duomenimis, pagal mirtingumą 2014 metais virškinimo sistemos ligos buvo tarp moterų trečioje, o tarp vyrų – ketvirtoje vietoje po širdies ir kraujagyslių sistemos ligų, onkologinių susirgimų ir traumų. Nuo virškinimo sistemos ligų 2014 metais Lietuvoje mirė apie 5,6 proc. visų mirusių vyrų ir 4,8 proc. visų mirusių moterų. Mirčių nuo virškinimo sistemos ligų dažniausia priežastis yra lėtinis kepenų pažeidimas.

Medicinos diagnostikos ir laboratoriniu tyrimu asociacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode