Sprogimas

S. Ševčukas. Gerbdami visas gyvybės formas sulauksime laimingo rytojaus

formasMatome karo beprotybę ir baisius žmogaus nusikaltimus prieš gamtą. Turime gerbti ne vien žmogaus, bet ir visų kitų būtybių gyvybę ir pačią gamtą, 204-osios karo dienos vaizdo žinioje sakė ukrainiečių graikų katalikų didysis arkivyskupas Sviatoslavas Ševčukas. 

Jis, be raketinių Rusijos atakų prieš Charkivo ir Mykolajivo miestus, kitas gyvenvietes, paminėjo ir bent aštuonis smūgius į Inhulo upės užtvankas. Beveik 100 namų buvo apsemta, o gelbėtojai padarė viską, kad būtų išvengta didelės ekologinės nelaimės ir žmogiškos tragedijos.  

Pasak S. Ševčuko, rugsėjo 15-osios ir ateinančių dienų vaizdo žiniose jis norėtų apmąstyti žmogaus atsakomybę už aplinką, kuri yra organiška krikščioniško dvasingumo dalis. Mat, jei gavome iš Dievo gyvybės, proto ir laisvės dovanas, gavome ir atsakomybės pareigą už save ir savo aplinką. Bažnyčia skatina dėkingumą už gautą aplinkos ir gamtos paveldą, pagarbą kiekvieno kūrinio vertei, išmintingą ir saikingą naudojimąsi gamtos resursais savo gyvenime ir veikloje, be naikinančio piktnaudžiavimo. Jei negerbiame gyvojo pasaulio, negerbiame ir jo Kūrėjo. 

Bažnyčios tėvai mokė, kad mūsų aplinka, Visata yra, tam tikra prasme, išorinis žmogaus kūnas. Esame neatskiriamai susiję su Visata, kurioje Viešpats Dievas mus pašaukė gyventi ir prisidėti prie jo kūrybinės išminties: esame bendrakūrėjai! Pagarba aplinkai, gyvojo pasaulio formoms, žmogui yra laimingo rytojaus sąlyga. Ir šioje srityje turime vieningai veikti, kad blogis būtų nugalėtas gerumu.

„Šiandien noriu kreiptis į tėvus, motinas, mokytojus ir pedagogus. Jūsų ir mūsų pareiga šiandien – ugdyti atsakomybės už aplinką jausmą. Atsakomybę už mūsų vaikų Visatą. Švaru ne ten, kur valoma, bet ir ten, kur nesutepama, nešiukšlinama. Todėl net ir siaubingo karo sąlygomis skleiskime aplink save pagarbos Dievui ir jo sukurtam pasauliui kultūrą“, – kvietė didysis arkivyskupas S. Ševčukas. (RK / Vatican News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode