Sprogimas

Popiežius: skaitmeninė komunikacija – galinga taikos ugdymo priemonė

galingaPo mėnesio, rugpjūčio 16–19 dienomis, Korėjos sostinėje Seule vyks Tarptautinės katalikų žiniasklaidos asociacijos SIGNIS suvažiavimas tema „Taika skaitmeniniame pasaulyje“. Pirmadienį Vatikane buvo paskelbtas popiežiaus Pranciškaus sveikinimo žurnalistams, kurie rengiasi asmeniškai ir nuotoliniu būdu dalyvauti suvažiavime, tekstas.

Savo laiške popiežius visų pirma pastebi, kad būsimojo suvažiavimo tema („Taika skaitmeniniame pasaulyje“) yra labai aktuali dabartiniu metu, kai pasaulyje kyla vis naujų smurto ir agresijos protrūkių. Pastarųjų dešimtmečių skaitmeninės žiniasklaidos revoliucija parodė, kad ji yra galinga bendrystės ir žmonijos šeimos dialogo skatinimo priemonė. Pasak Pranciškaus, jos potencialą ypač pamatėme pirmaisiais pandemijos mėnesiais, kai staiga viskas buvo uždaryta, o žmonės priversti izoliuotis namuose. Skaitmeninė žiniasklaida mus vienijo, ne tik skleisdama gyvybiškai svarbią informaciją, bet ir įveikdama izoliacijos vienatvę, daugeliu atvejų suvienydama ištisas šeimas ir bažnytines bendruomenes maldai ir šlovinimui.

Per pastaruosius keletą metų taip pat labai aiškiai suvokėme, kad neatsakingas skaitmeninės socialinės žiniasklaidos naudojimas kelia daug rimtų etinių klausimų, kurie reikalauja išmintingo ir įžvalgaus atsako iš komunikacijos specialistų ir visų tų, kuriems rūpi žmonių santykių autentiškumas ir kokybė. Pamatėme, kad žiniasklaidos priemonės gali tapti toksiškumo, neapykantos kalbos ir netikrų naujienų erdvėmis.

Pasak Pranciškaus, kova su melu ir dezinformacija – tai iššūkis visų pirma katalikams žiniasklaidininkams ir komunikacijos specialistams. Popiežius ragina juos padėti žmonėms, ypač jaunimui, išsiugdyti protingą kritinį jausmą, mokytis atskirti tiesą nuo melo, gėrį nuo blogio ir suvokti, kaip svarbu siekti teisingumo, socialinės darnos ir pagarbos gamtai.

Popiežius priminė, kad savo žinioje šių metų Pasaulinės komunikacijos dienos proga jis iškėlė įsiklausymo svarbą. Klausytis, ką man sako kitas žmogus, yra būtina dialogo sąlyga. Popiežius savo žinioje prašė žurnalistų, kad jie ugdytų žmonių gebėjimą klausytis širdimi. Iš tiesų komunikacija yra ne tik profesija, bet ir tarnystė, skatinanti dialogą ir supratimą tarp atskirų žmonių ir bendruomenių, ugdanti taikų sambūvį.

Popiežius primena, kad įsiklausymas taip pat yra labai svarbus sinodinėje kelionėje, į kurią pastaraisiais metais leidosi visa Bažnyčia. Popiežius tikisi, kad katalikų žiniasklaida prisidės prie šio proceso, padėdama šventos ir ištikimos Dievo tautos nariams įsiklausyti vieniems į kitus ir į Viešpaties valią, kad visi augtų žinodami, jog dalyvauja bendrystėje, kuri apima mus visus ir tuo pat metu mus pranoksta. Popiežius linki, kad žiniasklaidininkų indėlis skatintų taiką pasaulyje ir padėtų kurti vis simfoniškesnę Bažnyčią. (jm / Vatican News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode