Parama dėkojame




Sprogimas

Popiežius: jei atsistatydinčiau, pasilikčiau Romoje kaip vyskupas emeritas

emeritasPopiežius Pranciškus davė interviu Meksikos televizijos kanalui „Televisa“. Pokalbio temos – popiežiaus sveikatos būklė ir atsistatydinimo galimybė, pandemija, karas Ukrainoje, abortai ir kova su prievarta prieš vaikus.

Bažnyčios gyvenimą komentuojantys apžvalgininkai pastarosiomis savaitėmis kalbėjo apie galimą popiežiaus Pranciškaus atsistatydinimą. Pretekstas tokiems komentarams buvo popiežiaus sprendimas rugpjūčio mėnesį aplankyti pirmojo atsistatydinusio popiežiaus Celestino V kapą vidurio Italijos Akvilos mieste. Šias spėliones paneigė pats Pranciškus, pareikšdamas, kad kol kas tikrai neketina trauktis iš pareigų, tačiau atsistatydinimo, kaip galimybės, jis visiškai neatmeta. Prie šios temos dabar vėl buvo sugrįžta interviu, kurį popiežius davė Meksikos televizijai.

„Nemanau, kad šiuo metu Viešpats norėtų mano atsistatydinimo“, – sakė popiežius. „Jei jausčiau, kad jis manęs to prašo, tuomet atsistatydinčiau“. Pasak Pranciškaus, pastaruoju metu jį ištikę sveikatos negalavimai ir kelionė rugpjūčio pabaigoje į Akvilą, kur palaidotas Celestinas V, – tai tik nieko nereiškiantis sutapimas. Atsakydamas į klausimą apie galimybę aiškiau apibrėžti popiežiaus emerito figūrą, Pranciškus pažymėjo, kad pati istorija padės geriau tai reglamentuoti. Ligšiolinė patirtis yra labai gera, nes Benediktas XVI „yra šventas ir diskretiškas žmogus“. Tačiau ateityje ko gero teks „geriau nustatyti ribas arba geriau jas paaiškinti“. Kalbėdamas apie teoriškai galimą savo atsistatydinimą, Pranciškus sakė, kad į Argentiną jis negrįžtų. „Esu Romos vyskupas, tad atsistatydinimo atveju būčiau Romos vyskupas emeritas“. Į klausimą, ar tai reiškia, kad jis apsigyventų Laterane,  popiežius atsakė: „Galėtų būti“. Popiežius prisipažino, kad prieš konklavą jis jau ruošėsi pasitraukti iš Buenos Airių arkivyskupo pareigų. Norėjo praleisti senatvę klausydamas išpažinčių, lankydama ligonius. Toks būtų buvęs jo kaip emerito apaštalavimas. Tai ji norėtų daryti ir jei pasitrauktų iš Romos vyskupo pareigų.

Toliau Meksikos televizijai duotame interviu buvo kalbama apie karą Ukrainoje. Į kritiką, kad nepakankamai aiškiai pasmerkė agresorių, popiežius atsako, kad pirmiausiai reikia parodyti artumą nukentėjusiems, visą dėmesį skirti šaliai, kuri yra užpulta. Popiežius taip pat patvirtino, kad jis norėtų susitikti su patriarchu Kirilu rugsėjo mėnesį Kazachstane numatytame tarpreliginiame renginyje.

Taip pat buvo klausiama Pranciškaus nuomonės apie abortų teisinį reglamentavimą JAV. Popiežius dar kartą patvirtino smerkiantis abortus ir pakartojo, kad ganytojai visada turi rūpintis pastoraciniais aspektas, nes priešingu atveju kyla pavojus šiuos sudėtingus klausimus paversti tik politine problema.

Meksikos televizijai popiežiaus duotame interviu kalbėta ir apie pedofilijos Bažnyčios aplinkoje problemą ir kovą su ja. „Buvo nukeltas puodo dangtis“, – sakė Pranciškus, – „ir šiandien Bažnyčia vis labiau supranta, kad seksualinis išnaudojimas – tai monstriškas nusikaltimas. Bažnyčia, tvirtai pasiryžo šią problemą spręsti ir daugiau niekada nebūti šių nusikaltimų bendrininke.“ (jm / Vatican News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode