Sprogimas

Popiežius: moterys turės balsą renkant vyskupus

renkantPopiežius Pranciškus apie sprendimą ateinančiomis dienomis paskirti dvi moteris Romos kurijos institucijos, atsakingos už vyskupų skyrimą, narėmis, kalbėjo pokalbyje britų naujienų agentūrai Reuters, kuri trečiadienį, liepos 6 d., paskelbė savo korespondento pokalbio su Pranciškumi trečiąją dalį.

Popiežius, atsakydamas į jam užduotą klausimą apie moterų vaidmenį Vatikane po to kai įsigaliojo naujoji Romos kurijos konstitucija ir apie dikasterijas, kurioms galėtų vadovauti pasaulietė ar pasaulietis sakė, kad jis atviras, jog būtų sudaryta tokia proga ir pridūrė:

„Governatoratas (Vatikano miesto valstybės vyriausybės institucija – red. past.) jau turi „vicegubernatorę“ (Governatorato generalinę sekretorę – red. past.). Dabar, Vyskupų dikasterijoje, į vyskupų skyrimo komisiją pirma kartą bus paskirtos dvi moterys. Po truputį atsiveriam.“

Popiežius Pranciškus taip pat paminėjo kai kurias diskasterijas, kurioms, anot jo, ateityje galėtų vadovauti pasaulietė ar pasaulietis. Tai galėtų būti Pasauliečių, šeimos ir gyvybės dikasterija arba Kultūros ir Ugdymo dikasterija, kaip ir Biblioteka, kuri irgi yra Romos kurijos institucija.

Be popiežiaus paminėtos Governatorato generalinės sekretorės, vienuolės s. Raffaella Petrini, vadovaujančius postus Vatikane užima šios moterys: vienuolė s. Alessandra Smerilli, Tarnavimo integraliai žmogaus pažangai dikasterijos sekretorė, pasaulietė Nataša Govekar, Komunikacijų dikasterijos Teologijos-pastoracijos skyriaus direktorė, pasaulietė Francesca di Giovanni, Vatikano valstybės sekretoriato Santykių su valstybėmis skyriaus pasekretorė daugiašaliams klausimams; vienuolė s. Nathalie Becquart, Vyskupų sinodo pasekretorė; pasaulietės Gabriella Gambino ir Linda Ghisoni, Pasauliečių, šeimos ir gyvybės dikasterijos pasekretorės; vienuolė s. Carmen Ros Nortes, Pašvęsto gyvenimo dikasterijos pasekretorė, Barbara Jatta, Vatikano muziejų direktorė ir Cristiane Murry, Šventojo Sosto Spaudos salės vicedirektorė.

Kitos ankščiau skelbto britų naujienų tarnybos pokalbio su popiežiumi temos buvo samprotavimai apie galimą popiežiaus pasitraukimą iš pareigų, kurį Pranciškus sąlyginai paneigė („ne dabar“), jo neįvykusi kelionė į Kongo demokratinę respubliką ir Pietų Sudaną, ryžtas tarnauti Ukrainos taikai galimomis kelionėmis tiek į Maskvą, tiek į Kyjivą, JAV Aukščiausiojo teismo sprendimas atšaukti teisę į abortą federaliniu lygiu ir Vatikano diplomatija Kinijos atžvilgiu. (SAK / Vatican News)

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode