Sprogimas

DUOday 2023 pirmą kartą vyksta ir Mažeikiuose

duesGegužės 25 dieną Lietuvoje jau ketvirtą kartą vyksta DUOday – diena, kai įmonės bei organizacijos visame pasaulyje kviečia žmones su negalia išbandyti naujas profesijas bei darbo roles. Šiais metais iniciatyva vyksta Mažeikiuose ir dar 18 Lietuvos miestų. Savo jėgas apjungė 24 žmones su negalia atstovaujančios organizacijos ir 147 darbdaviai – nuo prezidentūros iki Palangos gintaro muziejaus.

Per DUOday žmogus su negalia visą darbo dieną praleidžia pasirinktoje organizacijoje: stebi įmonės darbo procesus, pagal galimybes atlieka kai kurias užduotis, dalyvauja susitikimuose, kartu pietauja ir bendrauja su kolektyvu. Šiais metais siūlomos profesijos bei rolės labai skirtingos – nuo skambučių centro darbuotojų, apskaitininkų, produktų komplektuotojų iki ministro. Dalyvauja tokios organizacijos kaip „Swedbank“ Lietuvoje, „Yara Lietuva“, „Rimi Lietuva“, „Decathlon“, „Telia Lietuva“, „Biržų duona“, „Grūstė“, Lietuvos prezidentūra, Lietuvos oro uostai, Lietuvos paštas, Neįgaliųjų reikalų departamentas prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos bei daugelis kitų.

Mažeikių rajono šeimos ir vaiko gerovės centras šiais metais sujungė į duetus 5 asmenis su negalia ir 5 įmones. Džiaugiamės, jog įmonės noriai bendradarbiauja ir skleidžia žinutę visuomenei, jog asmenys su negalia taip pat gali dirbti įvairiose pozicijose. Prie DUOday iniciatyvos šiemet prisijungė Mažeikių miesto įmonės: UAB „Ekovalis“, UAB „Komentaras“, UAB „Grūstė“, Mažeikių lopšelis-darželis „Bitutė“, VšĮ „Būk su manim“. Asmenys su negalia šešėliavo automobilių plovyklos darbuotojo, kilimų sandėlio darbuotojo, prekybos salės darbuotojo, valytojos bei tekstilės (rūbų) rūšiavimo pozicijose.

Jurgita Kuprytė, socialinės įdarbinimo agentūros „SOPA“, 2019 metais į Lietuvą atvežusios tarptautinę DUOday iniciatyvą, vadovė pabrėžia, kad projektas turi du tikslus: „Žmonės su negalia skirtingose organizacijose gali nors vieną dieną išbandyti įvairias profesijas, o taip pat šviečiame visuomenę, darbdavius apie žmonių su negalia gebėjimus, apie tai, kad jų daugiau galėtų dalyvauti darbo rinkoje. Iniciatyva sėkmingai įleido šaknis Lietuvoje, šiais metais visoje Lietuvoje darbuosis beveik 400 duetų! Ir jeigu pradžioje DUOday aktyviau palaikė tarptautinės organizacijos Vilniuje, dabar įsitraukia vis daugiau darbdavių mažesniuose miesteliuose, lietuviško kapitalo bei valstybinių įmonių“, – sako ji. – „Tikime, kad ateityje tai virs žmonėms su negalia pritaikytomis darbo vietomis. “

Šių metų balandžio 1-os dienos Užimtumo tarnybos duomenimis, iš viso registruota virš 12 tūkstančių šiuo metu nedirbančių žmonių su negalia. Lietuvos žmonių su negalia įdarbinimo skaičiai yra žemesni negu Europos Sąjungos šalių vidurkis, todėl DUOday – mūsų šaliai itin svarbi iniciatyva, tvirtina Neįgaliųjų reikalų departamento prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos direktorė Eglė Čaplikienė: „Džiaugiamės, kad šiais metais DUOday iniciatyva plečiasi ir į kitus regionus, kad mažesnių miestų dalyviai gali išbandyti savo jėgas atviroje darbo rinkoje, susipažinti su skirtingomis profesijoms, o gal net įsidarbinti. Mūsų organizuojamų „Jokio skirtumo“ kontaktų mugių metu regionuose dažniausiai įvardijamas darbdavių trikdis, kodėl visgi nėra „jokio skirtumo“ įdarbinti darbuotoją su ar be negalios, yra nežinia, natūrali baimė. Ir DUOday iniciatyva tą baimę pakeičia supratimu. O mes šiemet vėl kviesime visų darbdavių atstovus mokymų metu įgyti žinių apie darbuotojų, turinčių negalią, įtraukties į darbo rinką svarbą, negalios specifiką, valstybės pagalbą darbdaviui, o tuomet išdrįsti žengti tą žingsnį naujų patirčių link!”

Mažeikių rajono šeimos ir vaiko gerovės centro nuotr.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode