Sprogimas

M. Starkus ir V. Radzevičius rengia išskirtinius susitikimus su gerbėjais

Šiemet sukanka lygiai 15 metų, kai prasidėjo Martyno Starkaus ir Vytaro Radzevičiaus kelionės po pasaulį. Žurnalistai, rašytojai, TV laidų vedėjai savo titulų bagažą papildė dar vienu skambiu pavadinimu – kelionių didmeistriai. Nuo Meksikos iki Japonijos, nuo Afrikos iki Kinijos driekėsi šių dviejų kelionių romantikų maršrutai. Dešimtys tūkstančių nuvažiuotų kilometrų sugulė į TV laidas, knygas, interneto puslapius ir asmeninius dienoraščius.

 

Pažymėdami savo kelionių sukaktį populiariausi XXI amžiaus Lietuvos keliautojai Martynas Starkus ir Vytaras Radzevičius kviečia į išskirtinį susitikimą Mažeikiuose kovo 25 d. Kultūros centre.

„Sunku patikėti, kad kurdami televizijos kelionių laidas, mes keliaujame jau 15 metų. Daug visko nutiko, tikrai turime ką papasakoti, ypač apie tai – kas liko už kadro. Patikėkit, tai nėra liūdnos istorijos“, - sako keliautojas Martynas Starkus. Jam pritaria ir bendražygis Vytaras Radzevičius: „Prieš 15 metų keliones pradėjome kaip dar vieną gyvenimo avantiūrą. Dabar esame tvirtais saitais surišti su keliautojų gyvenimo būdu ir pasakorių amatu.“

Šia proga vyrai rengia kelioninio humoro turą per Lietuvą. „Neturime, ką slėpti, atvirai pasakojame tikrus, kartais net sunkiai įtikėtinus nuotykius. Patys juos išgyvenome, o kad jie juokingi, supratome pamatę, kad iš mūsų pasakojimų žmonės juokiasi iki ašarų“, - sako Vytaras. Tuo tarpu Martynas subtiliai pastebi, kad žmonės juokiasi tik iš Vytaro. „Jam net nieko sakyti nereikia. Pakanka į jį pažiūrėti. Ypač tai akivaizdu, kai žmonės jį pamato šalia manęs“.

Ilgai sukę galvas keliautojai pabandė prisiminti 10 įdomiausių faktų apie savo keliones. „Tiesą sakant, tokių dešimtukų yra dar dešimt“, - linksmai tvirtino vyrai.

Starkaus &Radzevičiaus kelionės 

10 įdomiausių faktų

  1. Dukart aplink pasaulį.Jei sudėtume visus jų nukeliautus kilometrus (be skrydžių), M.Starkus ir V. Radzevičius baigia apsukti antrą ratą aplink Žemę. Pirmas ratas buvo baigtas 2010 metais Kinijoje. Iki antro rato pabaigos liko apie 5000 kilometrų.
  2. Nuo rogučių iki dramblio.Išbandyta apie 20 keliavimo būdų: lėktuvai, sraigtasparniai, lengvieji automobiliai, traktoriai, sniego valymo mašina, sunkvežimiai, autobusai, motoroleriai, motociklai, tuk-tukai, dviračiai, oro keltuvai, laivai, rogės, traukiniai, drambliai, kupranugariai, žirgai, asilai. Gal reiktų priskaičiuoti ir rodeo bulius Australijoje? Tada tai buvo trumpiausios kelionės, trukusios vos po kelias sekundes.
  3. Antarktidos dvelksmas. Aplankyta ir prisiliesta prie visų kontinentų, išskyrus Antarktidą. Bet, švelniai tariant, gaivus jos dvelksmas taip pat buvo juntamas – piečiausiame pasaulio mieste, Ušuajoje (Argentina). Vos už 900 kilometrų nuo Antarktidos buvo išties šalta.
  4. Aukščiau tik dangus. Aukščiausias miestas, kurį vyrai pasiekė – Potosis. Bolivijoje jis įsikūręs 4067 metrai virš jūros lygio. Pakeliui į šį miestą aukštimačiai rodė ir 4351 metrų aukštį. Važiuojant Andų įkalnėse keliautojų automobilį VW Combi„Snaigė“ lenkdavo pėsčios vietinės moteriškės su katiliukais, išėjusios druskos pas kaimynes.
  5. Dėmesio, siena!Keliautojai nebeskaičiuoja, kiek kartų jie kirto valstybių sienas. Antai, užstrigus tarp Gvatemalos ir Salvadoro, tapo gero tono požymiu nueiti iš vienos valstybės į kitą nusipirkti spragintų kukurūzų. Pasieniečiai nebedėjo antspaudų į pasą ir tik atsainiai mostelėdavo ranka – vis tiek vietiniai. Ir taip keliolika kartų.
  6. Skonio reikalas.Lietuvio gomuriui neįprasčiausi ragauti patiekalai – kepta jūrų kiaulytė, šviežiai nugalabyta kobra arba virti pašvinkę anties kiaušiniai. Vabalai, lervos, gyvos krevetės ar asiliena bei kuprienaegzotinės nuostabos nebekelia.
  7. Nakvynė po žeme. Keisčiausia pasitaikiusi nakvynės vieta – buvusios opalų kasyklos CooberPedy miestelyje, Australijoje. Keliautojai miegojo kambariuose, kurie buvo įrengti apleistose šachtose po žeme. Kas skaitė H. Welso romaną „Laiko mašina“, gali prisiminti požemių gyventojus morlokus.
  8. Natūralūs nuostoliai. Kaip kariuomenės skaičiuoja natūralius nuostolius, taip ir vyrai: per keliones jie neteko rankinio laikrodžio, vardinio peilio ir dviejų vaizdo kamerų.
  9. Įkalinimas. Keliautojai dusyk buvo įstrigę vietose, kuriose buvo galima mirti iš nuobodulio, bet ten reikėjo praleisti bent po 4 dienas.Tai - sostinės Nuakšotas (Mauritanija) ir Taškentas (Uzbekistanas). Dar ir dabar keliautojai tokias priverstines prastovas vadina „taškentais“ (gilus atodūsis privalomas).
  10. Avarijos. Beveik du kartus apvažiavus Žemės rutulį, keliautojai pateko į vieną eismo įvykį. Ekspedicijoje „Šilko kelias“ sankryžoje V. Radzevičiaus ir M. Starkaus automobilis lengvai stuktelėjo kitą ekspedicijos automobilį. Tai įvyko...Balstogėje. Anot keliautojų, susidūrimo pasekmės aerodinaminėms automobilio savybėms įtakos neturėjo.

Jau kovo 25 d. 18 val. Kelioninio humoro vakaras Mažeikiuose Kultūros centre! Bilietai platinami www.ticketmarket.lt .

Nuotrauka iš asmeninio archyvo

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode