Sprogimas

Kryžkalnyje – memorialas Lietuvos partizanams

„Visos Lietuvos partizanų vadas, faktiškai vykdęs okupuotos valstybės prezidento pareigas, Jonas Žemaitis-Vytautas vylėsi: „Jei ne dabar, tai už penkiasdešimties, už šimto metų Lietuva, iškovojusi laisvę, įvertins mūsų siekius ir mūsų darbus“.

Lietuvos laisvės kovos sąjūdis kartu su dar gyvais partizanais įgyvendino kilnų tikslą – rugsėjo 20 d. Kryžkalnyje, Raseinių r., bus atidengtas memorialas visiems žuvusiems ir nukankintiems partizanams bei ryšininkams. Mūsų kilniam tikslui ir architekto Sauliaus Pamerneckio bei skulptoriaus Tado Gutausko pateiktai Lietuvos partizanams atminti memorialo vizijai pritarė politinių kaliniai ir tremtiniai bei visos patriotinės nevyriausybinės organizacijos. Svarbiausi memorialo simboliai – lietuviško kalavijo formos obeliskas su Vyčio kryžiumi viršūnėje ir apie 20 000 partizanų įamžinanti atminimo siena su žuvusių partizano vardais ir pavardėmis bei nežinomo partizano kapas.Deja, dar iki šiol daugelis artimųjų net neturi kur uždegti žvakutės, nes nežino, kokioje duobėje yra užkasti jų artimųjų kūnai, todėl nežinomo partizano kapas ir bus tas simbolinis kapelis visiems nesurastiems partizanams atminti. Labai tikimės, kad kada nors bus surasti ir tinkamai palaidoti visų partizanų kauleliai, bus žinomos visų žuvusiųjų partizanų ir ryšininkų pavardės ir partizanų memoriale vietoje 9 tūkstančių įrašų „Nežinomas partizanas“ įrašysime visų partizanų ir ryšininkų pavardes.

Prieš memorialo Lietuvos partizanams Kryžkalnyje atidarymą, rugsėjo 20 dieną (sekmadienį) 12.00 – 13.00 val. bus aukojamos Šv. Mišios Stulgių Šv. apaštalo evangelisto Mato bažnyčioje.

Memorialo atidarymo pradžia Kryžkalnyje – 13.30 val. Memorialą pašventins Kardinolas, Kauno arkivyskupas emeritas Sigitas Tamkevičius, Panevėžio vyskupas emeritas Jonas Kauneckas ir Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis.

Renginyje dalyvaus aukščiausi Lietuvos vadovai, partizanai ir kiti garbingi svečiai.

Muzikinius kūrinius atliks Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų orkestras, Raseinių rajono kultūros centro mišrus choras „Šatrija“, vadovaujamas Gražvydo Jegnoro, Vilniaus įgulos karininkų ramovės vyrų choras „Aidas“, vadovaujamas prof. Tado Šumsko, solo dainų autorė ir atlikėja – Agnė Sabulytė.

Šis memorialas bus amžinas ir neblėstantis paminklas partizaninio karo dalyviams. Jis pabrėš partizanų ir ryšininkų nepamatuojamą indėlį Nepriklausomybės kovose ir pagerbs kovojusių prieš sovietų okupaciją, žuvusių sovietų lageriuose, tremtyje atminimą.

Memoriale bus įamžinti tie, kurie žuvo, mirė kalėjimuose ar Tolimuosiuose Rytuose ir Sibire. Ačiū Dievui, kai kai kurie partizanai, ištvėrę kankinimus, badą, šaltį sugrįžo į Lietuvą ir galėjo mums paliudyti apie savo ir draugų pasiaukojančias kovas. Tačiau daugelis jų jau išėjo Anapilin.

Todėl rugsėjo 20 d. pagerbkime visus partizanus, uždegdami žvakutes ant visų partizanų kapų bei prie jiems pastatytų paminklų, taip prisimenant jų kilnią ir pasiaukojančią kovą už Lietuvos laisvę.

 Šia kilnia akcija paliudysime, jog mums labai svarbi partizanų pasiaukojanti kova. Kad dar gyvi partizanai suprastų, jog jų kova už Lietuvos laisvę yra tikrai vertinama ir neužmiršta.

Kviečiame partizanų artimuosius,politinių kalinių ir tremtinių organizacijų narius bei visus Lietuvos žmones prisijungti prie šios kilnios akcijos.

Angelė Jakavonytė

Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio valdybos narė

Autorės nuotrauka

 

 

 

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode