Sprogimas

G. Nausėda: „Savivaldybės per menkai girdimos Vilniuje“

Vizitus regionuose tęsiantis prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad centrinė valdžia per menkai girdi savivaldybių pozicijas.

 

„Aš manau, kad savivaldybės yra per menkai girdimos Vilniuje ir ta problema pasikartoja. Kad jos būtų geriau girdimos, tiesiog reikia išsivalyt ausis“, – žurnalistams sakė šalies vadovas.

Jis kartu su Plungės, Telšių, Mažeikių rajonų ir Rietavo savivaldybės merais susitiko Mykolo Oginskio rūmuose.

G. Nausėda sukritikavo Kultūros ministeriją dėl nepakankamai pagarbaus požiūrio į savivaldybėse esantį kultūrinį paveldą.

„Kultūros ministerija turbūt turėtų pagarbiau žiūrėti į savivaldybes ir kultūrinį palikimą, esantį čia, ir nekalbėti štai tokiais epitetais, kad koks skirtumas, kokios spalvos klumpės vienoje ar kitoje Lietuvos vietoje“, – teigė G. Nausėda.

„Klumpės savaime yra labai vertingas lietuvių tautos paveldas. Antras dalykas, siūlyčiau atvažiuoti Kultūros ministerijos pareigūnams ir pasižiūrėti į šituos rūmus bei į šitą kompleksą, kuris yra čia. Kai kuriuos dalykus dar reikia atstatyti, tai iš Vilniaus neatstatysi, reikia atvažiuot ir pirmiausia susipažinti su tuo, kokį vertingą paveldą čia turime“, – pridūrė jis.

Be kita ko, prezidentas teigė, kad su Telšių regiono merais aptarė ir savivaldybių bei Energijos skirstymo operatoriaus (ESO) klausimus dėl lėšų, investuotų į infrastruktūrą, kompensavimo.

„Yra taip pat Energijos skirstymo operatoriaus ESO ir savivaldybių santykių klausimai, susiję su infrastruktūros, kurią savivaldybės kūrė savo lėšomis, panaudotų lėšų daliniu kompensavimu“, – sakė G. Nausėda.

„Visa tai mes grįžę į Vilnių inventorizuosim, užfiksuosim, pasiūlysim sprendimo būdus ir aš šiandien labai paskatinau savivaldybių merus ne tik tikėtis, kad mes patys jiems visas idėjas sugeneruosim, bet kad ir patys tas idėjas galėtų pateikti mums“, – teigė prezidentas.

„Požiūris iš Vilniaus dažnai pasibaigia ties Grigiškėmis“

Po susitikimo su prezidentu Plungės rajono meras Audrius Klišonis BNS teigė sutinkantis, kad dėmesio iš centrinės valdžios savivaldybėms stinga.

„Pastebėjimas labai taiklus ir kartais teisės aktai yra šiek tiek dviprasmiški, o tokių atvejų, mes matome, yra pakankamai daug, kažkodėl visuomet žiūrima pačiu lengviausiu keliu ir neieškoma kitų sprendimo būdų“, – sakė A. Klišonis.

„Turbūt jau 11 metų prezidentai nebuvo Plungėje, tad mums tai yra išskirtinis įvykis ir, manau, kad labai gera pozicija prezidento važinėt į regionus ir tiesiog susitikinėt su žmonėmis, nes kartais požiūris iš Vilniaus labai dažnai pasibaigia ties Grigiškėmis, aš neturiu omeny „Grigeo“, – teigė jis.

A. Klišonis taip pat teigė, kad tokie vizitai jau dabar duoda „konkrečių vaisių“, pavyzdžiui, dėl lėšų, investuotų į infrastruktūrą, kompensavimo.

Plungės rajono meras sakė, kad savivaldybės yra spaudžiamos investuoti į valstybės, šiuo atveju ESO turtą, ir iki prezidento vizito nebuvo kalbos dėl šių lėšų kompensavimo.

„Po vienos arba kitos pagalbos ruošiantis šitam vizitui (...) Jau dabar iš ESO yra grįžtamasis ryšys, kad apie tai galima kalbėt, kad galimos kompensacijos už tą turtą, kuris yra pagerintas ESO ir atiduotas ESO, tai aš manau, kad tai geras postūmis“, – tvirtino A. Klišonis.

Šalies vadovas ketvirtadienį su komanda dirba Plungėje, čia susitiko su Telšių regiono merais, taip pat su vietos bendruomenėmis.

G. Nausėda su patarėjais gruodžio pradžioje dirbo Utenos regione. Šalies vadovas tuo metu akcentavo, kad tokios išvykos bus reguliarios ir ateityje turėtų duoti „konkrečių vaisių“.

BNS

Birutės Šneideraitienės nuotrauka

         Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo  draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode