Sprogimas

Socialdemokratas M.Sinkevičius - energingas politikas, siekiantis išlįsti iš tėvo šešėlio

Kandidatas į ūkio ministrus Jonavos rajono meras Mindaugas Sinkevičius vertinamas kaip jaunas, energingas ir ryžtingas politikas, siekiantis išsivaduoti iš tėvo, įtakingo socialdemokrato Rimanto Sinkevičiaus šešėlio.

Jis yra laikomas vienu iš realiausių kandidatų kitąmet tapti Socialdemokratų partijos pirmininku.

Vienas jauniausių šalies merų, 32-ejų M.Sinkevičius laikomas novatorišku politiku, tačiau kai kurie kritikai pasigenda aktyvumo, ypač per antrąją kadenciją, kai rajono taryboje socialdemokratai turi absoliučią daugumą.

Dvi mero kadencijos - skirtingos

Jonavos rajono meru M.Sinkevičius dirba nuo 2011 metų balandžio, 2015 metų kovą pirmą kartą rengtuose tiesioginiuose mero rinkimuose perrinktas rajono meru. Jonavos rajono tarybos opozicijos lyderis Remigijus Osauskas, konkuravęs su M.Sinkevičiumi dėl mero posto, sako, kad per pirmą kadenciją meras buvo miesto lyderis, o vėliau šį vaidmenį kiek apleido.

„Pirmoje kadencijoje jo buvo padarytas labai didelis darbas ne tik viešųjų ryšių prasme, bet ir kasdieninė veikla buvo matoma. Vadovo kartelę jis užkėlė labai aukštai. Antroje kadencijoje situacija pasikeitė, jis yra įsitvirtinęs kaip rajono lyderis ir šioje kadencijoje, ypač socialdemokratams turint daugumą, šiek tiek „sėdo“ dėl savo aktyvios veiklos respublikine prasme. Rajoninio vadovo darbas tapo šiek tiek pasyvesnis, bet bet kuriuo atveju aš, kaip gyventojas, jam, kaip rajono vadovui, tikrai labai didelių priekaištų neturėčiau“, - BNS sakė R.Osauskas.

Po pernai vykusių savivaldybių rinkimų socialdemokratai Jonavos taryboje turi 15 mandatų iš 25. Kalbama, kad turėdamas tokią jį palaikančią jėgą, M.Sinkevičius tapo labiau arogantiškas, pradėjo nevertinti kitos nuomonės, o taryboje sprendžiant klausimus, mero ir partijos žodis būna lemiamas.

Daktaro laipsnį turintis M.Sinkevičius Jonavos taryboje dirba nuo 2007 metų, nuo 2008 metų kovo iki 2009 metų dirbo mero pavaduotoju. Tuomet jis buvo laikomas jauniausiu šalies vicemeru, o šiuo metu yra vienas jauniausių merų.

„Šiek tiek nuogąstavimų dėl amžiaus turėjome praeitą kadenciją, ypatingai vyresnio amžiaus tarybos nariai abejojo, ar jam pavyks susitvarkyti, bet vėliau, kadencijai besibaigiant, didelę patirtį turintys vietos politikai pripažino, kad Mindaugas susitvarkė su savo veikla ir didelių priekaištų jam neturėjo“, - pasakojo R.Osauskas.

Aktyvus, novatoriškas, bet pramonės parko mieste kol kas nėra

M.Sinkevičius Jonavoje yra matomas kaip lyderis - aktyviai dalyvauja socialiniuose tinkluose, nuolat važinėja po miestą ir sprendžia gyventojų problemas. Pastaraisiais metais miestas pastebimai atsinaujino, sutvarkytos viešosios erdvės, miestas tapo patrauklesnis čia kurtis jaunoms šeimoms. Be to, miesto vadovas laikomas inovatyviu, imliu naujausioms technologijoms, mieste jį galima pamatyti važinėjant riedžiu.

Vis dėlto dalis miestiečių pasigenda vietos valdžios pastangų skatinti smulkųjį verslą ir taip mažinti regiono priklausomybę nuo didžiausios azoto trąšų gamintojos Lietuvoje, bendrovės „Achema“.

2013 metų rugpjūtį Jonavos rajono valdžia nusprendė anksčiau celiuliozės gamyklai skirtoje teritorijoje įkurti pramonės parką. Kauno regiono plėtros agentūra skelbė, kad į parką planuota pritraukti beveik 150 mln. eurų tiesioginių investicijų, sukurti per 1,3 tūkst. darbo vietų, įdarbinti daugau kaip 670 bedarbių, Tai svarbu Jonavai, kur oficialus nedarbo lygis šiuo metu siekia 8,5 procento.

Nuo to laiko parko kūrimas nuo planų ir kalbų menktai tepasistūmėjo.

„Investicijų mieste trūksta, nes sėdima ant „Achemos“ adatos. Jei įmonei gerai, tai miestui ir rajonui gerai, bet jei „Achemai“ būtų blogai, tai rajonas pradėtų stagnuoti, buksuoti, daug šeimų nukentėtų finansiškai, prasidėtų problemos. Reikėtų diversifikuoti verslus, formuoti alternatyvą ir tas verslo parkas tam galėtų pasitarnauti“, - BNS sakė vienas Jonavos gyventojų, nenorėjęs viešinti savo pavardės.

Tarp deklaruojamų M.Sinkevičiaus pomėgių - lauko tenisas, bėgimas, krepšinis, medžioklė, nardymas.

Sąsajos su tėvu ir „Achema“

Politiniuose koridoriuose užsimenama, kad M.Sinkevičiaus karjera nebūtų tokia, jei ne jo tėvas, įtakingas socialdemokratas R.Sinkevičius. Kalbama, kad didelių politinių ambicijų turintis M.Sinkevičius turi sulaukti savo eilės, kol iš didžiosios politikos arenos pasitrauks jo tėvas, šiuo metu kadenciją baigiantis susisiekimo ministras.

Lapkričio pradžioje Socialdemokratų partijai pritarus M.Sinkevičiaus kandidatūrai į ūkio ministrus, jis teigė, kad į būsimas pareigas žiūrintis ne kaip į avantiūrą, o nuoseklų kopimą karjeros laiptais.

M.Sinkevičiaus progresą politikoje, manoma, iš dalies gali stabdyti ir Sinkevičių šeimos sąsajos su „Achema“. Baiminamasi, kad M.Sinkevičiui vadovaujant Ūkio ministerijai, kuri kuruoja pramonęs, gali kilti interesų konfliktas, jog „Achema“ šiuo metu bylinėjasi Lietuvos ir ES teismuose dėl Klaipėdos suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo išlaikymo mokesčių.

2005–2008 metais R.Sinkevičius buvo koncerno „Achemos grupė“ vystymo direktorius. Jo motina yra Aplinkos apsaugos agentūros Bendrųjų reikalų skyriausi vyriausioji specialistė, buvusi „Achemos“ inžinierė technologė, sesuo Rūta Jasilionė - advokatų kontoros „Valiūnas ir partneriai Ellex“ advokato padėjėja.

Autorius: Mindaugas Samkus

Vilnius, lapkričio 24 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode