Sprogimas

Gatvės gimnastai stebina kūrybiškumu: „Nuėjome per toli, kad sustotume“

 

 

Mažeikių gatvės gimnastų komanda StreetWorkout Mažeikiai (SWM) toliau stebina ir išsiskiria savo kūrybiškumu. Vos prieš kelis metus suburtai aktyvių, sportuojančių, savęs ieškančių jaunuolių komandai netrūksta ryžto, idėjų savo tikslų įgyvendinimui. Šį kartą savo 5-erių metų gimtadienio proga SWM asociacijos nariai organizuoja stovyklą, anot jų, pastatysiančią jaunam žmogui tobulėjimo platformą. Jų teigimu, tai yra ne konkrečiai stovykla, bet pati bendruomenė ir jos organizuojamos veiklos.

Priešistorė

Pasak vieno iš pagrindinių stovyklos organizatorių Klaudo Žylės, viskas prasidėjo nuo sporto kartu: „Mes, Mažeikių gatvės gimnastai, pradėjome sportuoti 2012 m. Susipažinome vieni su kitais vis geriau , todėl taip gavosi, jog užsiimdavome visi sportu. Iš pradžių buvo kelios grupelės po 3–4 draugus, o iš viso – apie 10. Susirinkdavome visi ir leisdavome laiką kartu – užsiimdavome sportu. Tų pačių metų liepos 25 dieną surengėme pirmąsias varžybas (4 rungtys: laisvasis stilius (triukai ant skersinio), prisitraukimai, atsispaudimaiant žemės ir atsispaudimai lygiagretėse). Tada teisėjavome, pirkome prizus, medalius ir diplomus patys. Varžybos buvo tarsi bandomosios. Tais pačiais metais vyko ir gatvės gimnastikos sezono uždarymas. Nuo to laiko, kasmet, tiek atidarymas, tiek uždarymas vykdavo Mažeikiuose. Iš pradžių varžybos vyko lokaliai, o po to, 3–5 organizavimo metais, ir nacionaliniu mastu, turėjome netgi dalyvių iš visos Lietuvos. Garsiau ar tyliau, tačiau visada vykdavo. Nenorėjome sustoti, tikslas siekti daugiau vis stiprėjo. 2013 m. nusprendėme burtis į rimtesnę komandą. Be varžybų, pastarąją 2013 m. vasarą, remiančių, palaikančių žmonių pagalba Mažeikių apylinkėse padarėme per 10 pasirodymų bei gatvės gimnastikos sporto šakos pristatymų“.

K. Žylė užsiminė apie nemažą laiko tarpą, kai mokslai, studijos sutrukdė toliau vystyti tokią veiklą, tačiau buvo ir daugiau tuo besidominčių žmonių. Organizatorius nepabijojo įvardinti pavardės – Juozas Bušma. Du metus jis rengė tokias varžybas ir pratęsė jau pradėtas tradicijas.

„Gyvenimo būdas“

Komandos nariai atvirauja: „Gatvės gimnastika – daug daugiau nei prisitraukimas prie skersinio, tai gyvenimo būdas, tai tarsi iššūkis metamas pačiam sau su aukšta pakelta kartele. Tai žmogaus valios ir pastangų išbandymas siekiant savo užsibrėžto tikslo. Antra, tai bendruomenė ir judėjimas, kurios tikslas ugdyti save ir kitus. „StreetWorkout“ (lt. gatvės gimnastika) – tai angliškas terminas, neturintis teisingo lietuviško atitikmens. Tai nėra mankšta, gimnastika ar akrobatika. Tai pratimų kompleksas, kurį atlikti reikalingi visiems gerai žinomi skersiniai ir lygiagretės. Pagrindinis privalumas – galimybė pasiekti puikią fizinę formą ir atletišką sudėjimą neišleidus nei cento sporto salėms!“

Mažeikiuose – vieninteliai

„Kodėl mes grįžome po 2 metų prie šios veiklos? Aš supratau, kad tai, ką mes darėme būdami jaunesni, buvo tik puiki patirtis ir dabar esame pasiryžę pasiekti kažko daugiau, norime sukurti pagrindą, pavyzdį jauno žmogaus tobulėjimui. Dabar mes turime patirtį, kuria labai norime pasidalinti su kitais“, – pasakojo K. Žylė. Jo teigimu, komanda dar 2014 metais bandė kurti asociaciją, bet ši tuo metu „užstrigo“, galbūt trūko drąsos viskuo rūpintis, tačiau dabar ją įsteigę yra ne tik asociacija, bet ir Mažeikių gatvės gimnastikos bendruomenė“. SWM asociaciją šiuo metu sudaro 3 steigėjai, o bendruomenėje yra per 100 žmonių, tačiau skaičius kinta, vieni tampa ne tokie aktyvūs arba prisijungia naujų.

Pagrindas tobulėjimui

Kaip „Būdui žemaičių“ atviravo Klaudas, sportas – puikus pagrindas jauno žmogaus tobulėjimui, savęs atradimui, nes atrasti save gyvenime yra labai svarbu: „Aš pats ieškojau savęs ir dabar tai  padedu padaryti kitiems. Be to, visada kitiems keliu klausimą, kodėl sportuoti yra gerai? Užsiimti sportu mes kiekvienas turime savų priežasčių. Pirmiausia, tai atsitraukimas nuo kasdienybės, antra – padeda būti stipriais vidumi ir ištverme. Jeigu nori siekti gyvenime kažko daugiau, pasitaiko, kad turi nemiegoti dvi ar tris paras, o fizinis pasirengimas padeda visa tai atlaikyti. Šiuo metu, kaip pavyzdį galiu pasakyti: organizuojant stovyklą, turime keltis anksti ryte, eiti dirbti, galvoti, kurti, po to dar vedame treniruotes ir, aišku, grįžtame dirbti toliau. Visa tai darome su šypsena, nejaučiame nuovargio ar, juo labiau, tingulio. Žinoma, toks intensyvumas laikinas. Mums patinka tai, ką mes darome. Man asmeniškai labai patinka ši sritis, bendravimas su vis naujais žmonėmis, savo patirties ir ateities kūrimas. Todėl mes, būdami vieningos nuomonės, subūrėme šią komandą“.

Paklaustas apie komandos šūkius, K. Žylė nesudvejojo. Jų yra net du: „Skausmas šiandien, jėga –  rytoj“ bei vienas, gimęs labai spontaniškai – „Nepasiduok, kol rankos nepasiduos“. Anot Klaudo, tai šūkis, kurį komanda sako su šypsena, pajuokaudami tarpusavyje.

Tikslų įgyvendinimo pusiaukelėje...

K. Žylės teigimu, kiekvienas komandos narys stengiasi, kad ši Mažeikių bendruomenė būtų žinoma, matoma. Komandos atstovas įvardijo 4 tikslus, iš kurių trečias – jau šeštadienį – stovyklos atidarymas: „Susibūrę šiemet išsikėlėme tikslus: įsisteigti asociaciją, padaryti gatvės gimnastikos atidarymą, surengti stovyklą bei įrengti mieste aikštelę sportui. Galima sakyti, kad jau tris padarėme, sekanti stotelė – aikštelė. Nemanau, kad pavyks šiemet, bet kitais metais tai tikrai stengsimės. Bus daug atsakomybės, bet tebūnie, mes norim tobulėti, orientuotis į didesnius, pavyzdžiui, Baltijos šalių renginius, padaryti Mažeikius traukos centru, nes mes čia gimę, augę, tai gražus, tai – mūsų miestas“.

„Nuėjom per toli, kad nepadarytume“

„Pagrindas, susidaręs 2013 m., nepasikeitė. Dabar atsirado daug aktyvaus jaunimo“, – K. Žylė pastebėjo, jog šiemet labai daug jaunų, gabių žmonių, kurie noriai prisideda. „Mes jau anksčiau norėjome surengti šią stovyklą, tačiau nepavykdavo: nesurinkdavome dalyvių, buvo mažai rėmėjų, pritrūko iniciatyvos. Nors ir dabar tuo baiminomės, tačiau kai atsirado iniciatyva, drąsa, pasiryžome rašyti projektą Mažeikių rajono Savivaldybei ir gavome finansavimą. Tai motyvavo, lyg „įspaudė į kampą“. Žinojome, kad reikia viską užbaigti ir nebėra kur dingti, nes nukeliavome per toli, kad sustotume. Dabar beliko tik laukti rezultatų“, – pasakojo sporto mėgėjas.

„Stovykla – ne darbas“

Stovyklos organizatoriai prasitarė, jog pastaroji organizuojama gimtadienio proga jau nuo gegužės mėnesio. Jei rezultatai nebus bauginantys, stovykla taps kasmetine. Anot K. Žylės, daug dėmesio skiriama reklamai: 1/5 laiko reklamos kūrimui, o likęs laikas – viešinimui.

„Noriu, kad stovykla nebūtų darbas, o laisvalaikis – smagus mums patiems, vadovams, o tada ir stovyklautojai jausis gerai. Stengiamės sukurti intensyvią programą, kad būtų mažai laiko, bet daug įdomios veiklos, turiningų užsiėmimų. Norime sukaupti gerą patirtį ir kitais metais padaryti dar geriau“, – kalbėjo K. Žylė.

Stovykla

Kaip teigė K. Žylė, šiais metais stovyklauti kviečiami 14–18 metų amžiaus jaunimas. Pasak jo, kitais metais komanda yra nusiteikusi optimistiškai daryti dvi stovyklas, todėl dalyviai bus skirstomi pagal amžiaus grupes: 8–13 m. bei 14–18 m.

Už Balėnų kaimo (Mažeikių r.) nuošalią vietą stovyklai radę komandos SWM nariai, dalyvius stebins keturias dienas: pirma diena skirta susipažinimui, būrio, pasitikėjimo formavimui, bendros užduotys, prisistatymai, krikštynos, pirmoji bendra treniruotė. Antrą dieną pristatys galimybes savanoriauti SWM bendruomenėje. Kitas, tampantis tradicija, užsiėmimas – „2000 challange“: „Kai surenkame 2000 savo socialinio tinklo „Facebook“ sekėjų, mes darome 2000 prisitraukimų. Šių metų kovo mėnesį darėme 1000 challange, kai būrėme SWM bendruomenę bendram tikslui – tūkstančiui prisitraukimų. Šį kartą darysime 2000 prisitraukimų apie 2 valandas tam, kad padėkotume visiems palaikantiems“, – džiaugėsi K. Žylė.

Visa antros dienos pusė bus leidžiama su Mažeikių Gabijos gimnazijos šaulių kuopa. Jie stovyklos dalyvius mokys, kaip išgyventi gamtoje, orientuotis miške, užsikurti ugnį. Trečią dieną svečiuosis Mažeikių Visuomenės sveikatos biuras, kurie praves paskaitas apie žalingus įpročius bei taisyklingą kvėpavimą jėgos sporte. Antra dienos dalis – organizatorių įvardinta „crazy“ olimpiada. Anot vieno iš organizatoriaus, jiems patiems įdomu, kokia ji bus. Esą jie prigalvojo netradicinių užduočių. Ketvirtą dieną į stovyklą atvyks Mažeikių Merkelio Račkausko gimnazijos socialinė pedagogė Gitana Svirskienė, ji taip pat praves kelias naudingas paskaitas jaunimui: „Jaunas žmogus teisiniame kontekste“ – kalbės  apie teisines atsakomybes. Antroji paskaita bus apie komandinių įgūdžių formavimą. Antroje dienos pusėje atvyksta Lietuvos gatvės gimnastikos čempionai. Jie praleis laiką kartu. Vakare minėsime savo 5 metų gimtadienį (2012 m. liepos 25 d. SWM surengė savo pirmąsias varžybas).

Prisidėjusių nuomonė

„Su gatvės gimnastais mes, Gabijos šauliai, sutarėme, kad stovyklos metu padėsime organizuoti stovyklautojams žygį. Tuo tikslu vykome apžiūrėti vietovę, kur suorganizuosime naktinį žygį. Aptarėme maršrutą, kur kokias užduotis, kliūtis teks stovyklautojams įveikti“, – kalbėjo Gabijos šaulių būrio vadė Rima Skrodenytė.

Jos nuomone, vaikinai dalykiški, labai kruopščiai ruošiasi stovyklai: „Dar pavasarį kreipėsi į mus dėl bendradarbiavimo. Pasirašėme su jais sutartį. Jau du kartus buvome susitikę konkrečiai dėl stovykloje rengiamo išlikimo žygio. Šaunuoliai. Ši stovykla – geras pavyzdys jaunimui, kaip galima gerai, turiningai, naudingai leisti laiką, būti naudingiems visuomenei.“

Idėja – puiki

Vienas iš LŠS (Lietuvos Šaulių Sąjungos) narių – vyresnysis eilinis Giedrius Grumbinas – džiaugiasi, jog jaunieji šauliai yra aktyvūs ir turi progą išbandyti save stovyklaudami: „Susipažinome su SWM komanda per stovyklos planavimą, kai atvykome su Gabijos gimnazijos šauliais, kurie organizatoriams pasirodė aktyviausi. Tai – labai gera proga jiems susipažinti su gatvės gimnastais, susidomėti stovykla, prisijungti patiems. Organizuojant nebuvo taip, kad sėdėtume be veiklos. Visada yra ką veikti, gera kompanija, vyrauja gera nuotaika. Mano nuomone, ši stovyklos idėja yra labai puiki. Anksčiau net nebūčiau pagalvojęs, kad taip rimtai pradės organizuoti stovyklą“.

Ernesta ŠNEIDERAITYTĖ

Nuotraukos iš SWM archyvo

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode