Sprogimas

Kruopštus darbas skina prestižinius apdovanojimus – rezultatai eksponuojami „Akademijoje+“

Vasario 15 d. Vilniaus dailės akademijos parodų salėje „Titanikas“ atsidarė paroda „Akademija+“, kurios tikslas – pristatyti dizaino, technologijų ir verslo sinergiją kaip perspektyviausią inovacijų šaltinį. Daugumą parodos eksponatų kūrė esami ir buvę VDA studentai. Vienas iš jų – Julius Bučelis, kurio kurti produktai pelnė jau ne vieną nacionalinį ir tarptautinį apdovanojimą, o sėkmės istorija prasidėjo paprasčiausiose dirbtuvėse.

Dizaino dirbtuvėse sėkmę nusikalė pats

Kaip teigia Julius Bučelis, įvykis, stipriai pastūmėjęs jo karjerą į priekį, buvo dalyvavimas kompanijos „ACME Europe“ organizuotose dirbtuvėse. „Situacija buvo gana neįprasta. Į tuo metu dar veikusį „Dizaino viešbutį“ užsuko „ACME Europe“ atstovas, kuris ieškojo dizainerių naujai steigiamame produktų kūrimo skyriuje. Užduotis paprasta – sukurti pelę, garso kolonėlę ir krepšį. Susiskirstėme į grupes ir kibome į darbus.“,– prisiminimais dalijasi J. Bučelis. Dizaineris priduria, geriausiai atlikę užduotį buvo pakviesti dirbti į naują padalinį, o kūrybinis darbas davė vaisius – sukurti net 2 produktai, t. y. krepšys-kuprinė „PEAK“ ir ausinės „JUNGLE“.

Apdovanojimai ant vienos rankos jau nebetelpa

Darbą kompanijoje „ACME Europe“ J. Bučelis pradėjo 2011-ųjų metų gale ir netruko gauti pirmąjį apdovanojimą už dar dirbtuvėse pradėtą kurti produktą. 2013-iais metais už išskirtinį funkcionalumą mini ausinės „JUNGLE“ buvo apdovanotos nacionaliniame dizaino konkurse „Geras dizainas 2013“.

Taip pat dirbtuvėse pradėtas kurti krepšys-kuprinė „PEAK“ bei ausinės „MOON“ gavo prestižinius „iF DESIGN AWARD 2014“ apdovanojimus. Kitais metais J. Bučelio pristatytas ekrano valymo rinkinys „DROP“ sulaukė pripažinimo tiek Lietuvoje, tiek užsienyje („iF DESIGN AWARD 2015“ bei „Geras dizainas 2015“). O 2016-aisiais metais garso kolonėlė „BAT“ apdovanota „Geras dizainas 2016“ prizu.

Įkvėpimą kursto nuolat tobulėjančios technologijos

Paklausus iš kur semiasi įkvėpimo, produktų autorius teigia, kad pirmenybę teikia funkcionalumui. „Svarbu, kad būtų aiški viena pagrindinė funkcija, o jos naudojimas – logiškas. Kadangi pirmenybę teikiu geometrinėms formoms, jos dažnai pasufleruoja, kaip daiktus turi veikti.“,– teigia J. Bučelis. „Pavyzdžiui, esminė garso kolonėlės „BAT“ funkcija – itin patogus valdymas. Apvali forma tarsi padiktuoja, kad garsas reguliuojamas pasukus vienintelį mygtuką ratu.“,– priduria dizaineris. Anot J. Bučelio, ne mažiau svarbios ir medžiagos, užtikrinančios produkto kokybę ir ilgaamžiškumą.

Technologijų dizainą keičia mados dizainas

Anot J. Bučelio, po truputį nelieka tiesiog technologijų kūrimo. Kaip jis pats įvardina, „technologijų dizainą keičia mados dizainas“, t. y. anksčiau turėję vieną funkciją daiktai (palengvinti žmogaus buitį), dabar tampa gyvenimo ir stiliaus dalimi. „Pirkdami naują nešiojamąjį kompiuterį, norime, kad jis ne tik puikiai veiktų, bet ir dailiai atrodytų, o ausinės derėtų prie turimo telefono ar net viso įvaizdžio.“,– priduria specialistas.

„Taip pat aiškiai jaučiama tendencija integruoti naujausias technologijas į mūsų drabužius ar aksesuarus. Medžiagos tampa išmanios, kuprinė pasako, kokį svorį į ją įdėjome, o laikrodis seniai neberodo tik laiko.“,– mintimis apie naujausius vėjus mados ir technologijų pasaulyje dalijasi J. Bučelis.

 

Jolita Murauskaitė

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode