Sprogimas

Pasivaikščiojimas gimtinėje aktoriui Eimučiui Kvoščiauskui grąžino prisiminimus apie skaudžią giminės istoriją

Šį ketvirtadienį LRT televizijos eteryje transliuojamas dokumentinių filmų ciklas „Mano miestas“ kvies į pažintį su Kauno rajonu – į kelionę dviračiu po jo apylinkes leisis aktorius Eimutis Kvoščiauskas, kuris gimė ir užaugo Vilkijoje.

„Na ir kas, kad aš šiuo metu čia negyvenu, kad sugrįžtu tiktai trumpam, kad tik pravažiuoju. Vis tiek čia yra mano namai – Kauno rajonas. Čia gimiau, čia užaugau; čia – mano Nemunas“, – kalba žinomas aktorius. „Nuo pat mažens neįsivaizdavau, kad galima būtų gyventi kur nors kitur, o ne prie upės. Ir ta Nemuno tėkmė tarsi visada sakė, kad kažkur yra tolimesnis pasaulis, kažkur tos upės suteka… ir tada pats galvodavau, kad kažkur, kai užaugsiu, su ta Nemuno vaga nutekėsiu ir pats“, – atsiminimais iš vaikystės dalijasi E. Kvoščiauskas.

Pasidalinti prisiminimais apie savo vaikystę Kauno rajone aktorius neatsitiktinai leidosi keliaudamas būtent dviračiu – E. Kvoščiauskui toks keliavimo ir laisvalaikio būdas yra vienas mėgstamiausių. „Visada labai žavėjausi tais miestais ir šalimis, kuriose gerai išplėtotas dviračių gyvenimas, jei galima jį taip pavadinti. Žavu, kai žmonės dviračiu važiuoja ne tik laisvalaikiu, bet ir į darbą. Dviračiu keliauti įdomiau, nes tada geriau pajauti visą tą grožį, kuriuo keliauji“, – kalba aktorius.

Tiesa, tokia jo kelionė pažadino ir kai kuriuos išties skaudžius prisiminimus. Kauno rajono miškuose aktorius atrado memorialinę lentą su ranka rašytais liudininkų pasakojimais apie partizanų laikus ir jų kovas – tarp tokių pasakojimų ir jo paties dar vaikystėje ranka rašytas tekstas. „Negaliu patikėti – čia mano ranka užrašyti močiutės pasakojimai apie partizaninį judėjimą“, – susijaudinimo neslėpė aktorius.

„Kauno rajone buvo didžiulis partizanų judėjimas, daugybė vyrų ir moterų išėjo į miškus, kad netektų eiti į rusų armiją ar keliauti į tremtį. Mano močiutė buvo tarpininkė, ryšininkė, kuri nešdavo partizanams maisto, gėrimo, pasakojo, kas vyko tuo metu kaime, kokios žinios iš rusų armijos ir valdžios. Močiutę suėmė, kankino, ji kalėjo tiek Lietuvoje, tiek ir Sibiro tremtyje“, – skaudžia šeimos istorija pasidalino aktorius. Pakaunės giriose iki  šiol išlikusi ir pagal pasakojimus atkurta ne viena partizanų žieminė, įamžintos rezistentų žūties vietos.

Tiesa, pats aktorius pirmą kartą atrado vieną iš gražiausių Lietuvos gamtos stebuklų – Kadagių slėnį. „Teko apie jį girdėti, bet tikrai nežinojau, kad jis toks įspūdingas… Eilinį kartą įsitikinu, kokia graži yra Lietuva. Ir Kauno rajonas“, – pakerėtas vaizdo kalbėjo E. Kvoščiauskas.

LRT informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode