RETRO

Artimiausiu metu į renovaciją žengs dar beveik 500 šalies daugiabučių

renovacijaGegužės 31 d. pasibaigus kvietimui daugiabučiams atnaujinti gauta arti 500 paraiškų. Preliminariais skaičiavimais bendra investicijų suma siekia apie 440 mln. eurų. Kadangi šie skaičiai ženkliai viršija kvietimui numatytą 100 mln. eurų sumą, bus taikomas konkursinis paraiškų atrankos būdas. Jeigu po vertinimo lieka projektų, neįtrauktų į einamaisiais metais finansuojamų renovacijos projektų sąrašą, sudaromas rezervinis sąrašas. Skyrus papildomą finansavimą, visi rezerviniame sąraše esantys projektai gali būti perkelti į einamaisiais metais finansuojamų atnaujinimo projektų sąrašą.

Vertinant kvietimo rezultatus atskirose savivaldybėse, matyti, jog beveik 30 proc. visų kvietimo paraiškų gauta iš trijų didžiųjų šalies miestų – Vilniaus (61), Kauno (50) bei Klaipėdos (29). Taip pat aktyvumu išsiskyrė Marijampolės (26), Tauragės rajono (23), Panevėžio (17), Mažeikių rajono (17), Alytaus (17), Palangos (16), Anykščių rajono (15) savivaldybės.

Remiantis pirminiais vertinimais, didžioji dalis šio kvietimo daugiabučių po renovacijos planuoja pasiekti B energinio naudingumo klasę, keletas daugiabučių – A energinio naudingumo klasę.

Dar viena svarbi šio kvietimo tendencija – alternatyvių energijos šaltinių diegimas planuojamuose atnaujinti daugiabučiuose. Iš beveik 500 gautų paraiškų daugiau kaip 280 daugiabučių numatyta diegti atsinaujinančios energijos priemones – saulės elektrines ar šilumos siurblius.

Minėti skaičiai išryškina keletą labai svarbių šio kvietimo aspektų. „Pirmiausia džiugina faktas, kad per pusmetį trukusį kvietimą sulaukta beveik 500 paraiškų. Palyginimui, priešpaskutinio daugiau nei metus trukusio kvietimo metu buvo gauta virš 700 paraiškų. Akivaizdu, jog šalies daugiabučių gyventojų noras atnaujinti savo daugiabutį ne tik neslūgsta, bet ir sparčiai auga“, – teigia Aplinkos projektų valdymo agentūros Pastatų energinio taupumo departamento direktorius Vytautas Vrubliauskas.

Pasak V. Vrubliausko, kitas svarbus šio kvietimo aspektas – didelis gyventojų susidomėjimas inovatyviomis energijos taupymo priemonėmis. „Tai, jog net 60 proc. planuojamų atnaujinti daugiabučių numatytos alternatyvios energijos priemonės rodo, kad vis didesnė gyventojų dalis įvertina ne tik mažėjančias kainas už šildymą, bet ir svarų šių priemonių indėlį kovoje su klimato kaita“, – džiaugiasi APVA Pastatų energinio taupumo departamento direktorius.

APVA jau šiandien pradeda vertinti paraiškas. Planuojama, jog iki š. m. liepos 14 d. visos paraiškos bus įvertintos ir sureitinguotos.

Primename, kad iki š. m. spalio 2 d. APVA priima paraiškas daugiabučiams atnaujinti pagal š. m. vasario 22 d. skelbtą kvietimą. Pagrindinė šio kvietimo sąlyga – atnaujinus daugiabutį, pasiekti ne mažesnę kaip A pastato energinio naudingumo klasę ir šiluminės energijos sąnaudas sumažinti ne mažiau kaip 40 proc.

 

Aplinkos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode