Sprogimas

Pieno ūkininkai kovo 23-ąją žada didelę protesto akciją

pienoPieno ūkininkai kovo 23 dieną prie Seimo planuoja surengti didžiausią pastarojo meto protesto akciją, kurioje planuoja dalyvauti apie 2,5 tūkst. žmonių. 

„23 dieną mes atvažiuojame iš visų rajonų po 50 žmonių, leidimai išimti, atvažiuos ir latvių delegacija mums į talką, šiandien vyksta ta akcija prie Vyriausybės, ūkininkai tikrai nesustos, turime ir kitų priemonių (…) Mums čia nėra klausimo, būti ar nebūti, – Vyriausybė pasakys, ar reikia to pieno, ar ne“, – trečiadienį spaudos konferencijoje teigė Lietuvos pieno gamintojų asociacijos prezidentas Jonas Vilionis.

Pasak jo, protesto metu bus nemokamai dalinamas pienas. 

J. Vilionio teigimu, žemės ūkio ministro Kęstučio Navicko siūloma 8 mln. eurų parama yra per maža – kad ūkininkai galėtų išgyventi bent penkis mėnesius, jiems reikėtų bent 40 mln. eurų. J. Valionio nuomone, ministras nesupranta situacijos.

„Ministras yra nesuprantantis, nežinantis ir nemokantis spręsti tų problemų“, – sakė J. Vilionis. 

Žemės ūkio kooperatyvo „Pieno puta“ direktorės Jūratės Dovydėnienės teigimu, valdžios siūlymas problemą spręsti ūkininkams kooperuojantis neveiktų, nes dabar kooperatyvai yra per maži, kad darytų įtaką, jų plėtrai reikalingos ūkininkų lėšos, kurių jie neturi. Jos nuomone, krizės sprendimui visų pirma reikia gelbėti ūkininkus čia ir dabar. 

„Tai yra ilgalaikė priemonė, šiuo metu pieno sektoriaus sukooperuota apie 30 proc. ūkininkų ir tai visiškai neturi įtakos pieno kainoms (...) Reikėtų nuo 70 proc. ir daugiau“, – teigė J. Dovydėnienė.

Ji taip pat pridūrė, kad siūlomas sprendimo būdas, kai pieno gamintojai patys perdirbtų pieną, taip pat neveiksnus – jos  kooperatyvas tą daryti jau yra bandęs.

„Kiekvienas mažas kooperatyvas turės begales išlaidų, kurios bus susijusios su perdirbimu ir transportavimu (... ) jos negalės konkuruoti su didžiaisiais perdirbėjais, tą galiu pasakyti iš patirties“, – sakė J. Dovydėnienė. 

Kauno rajono ūkininkų sąjungos pirmininkas Mindaugas Maciulevičius teigė, kad šiuo metu Lietuvoje sparčiai mažėja pieno ūkininkų.

„Kiekvieną mėnesį mes prarandame iki 60 ūkių ir tie ūkiai yra pakankamai dideli“, – žurnalistams teigė jis.

Žemės ūkio ministerija antradienį pranešė siūlanti pieno gamintojams iš valstybės biudžeto skirti 8 mln. eurų paramos už laikomas karves. Planuojama išmoka siektų apie 37-38 eurus už karvę. Pripažintų žemės ūkio kooperatyvų nariams ši išmoka būtų 10 proc. didesnė. 

Pasak ministro Kęstučio Navicko, ši parama radikaliai situacijos nepakeis, tikimasi, kad klausimas bus išspręstas kovo 20 dieną vyksiančioje Europos Sąjungos žemės ūkio ir žuvininkystės taryboje, kur Lietuvos ir Latvijos žemės ūkio ministrai susitiks su ES žemės ūkio komisaru Januszu Wojciechowskiu (Janušu Voicechovskiu).

Redaktorė Roma Pakėnienė

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode