RETRO

Energetinės nepriklausomybės istorijoje – svarbus riboženklis: vėjo jėgainių galia jau viršija 1 GW

galiaLietuvai sparčiai vystant vietinės energijos gamybą iš atsinaujinančių šaltinių, kovo mėnesį pasiektas svarbus riboženklis vėjo energetikoje: instaliuota vėjo jėgainių galia jau viršija 1 GW (1000 MW) ribą. 

Tai – penktadalis vėjo energetikos pajėgumų, kurių Lietuva siekia 2030 m., kai bus instaliuota ne mažiau kaip 5 GW vėjo energijos: iš jų 3,6 GW sausumos ir 1,4 GW – jūros parkuose. 
Planuojama, jog vien šiemet pagal pasirašytus ketinimų protokolus planuojama instaliuoti apie 400 MW vėjo galios.

„Vėjo energetika Lietuvoje vystoma jau dvidešimt metų, tačiau tik pastaraisiais metais stebime spartų jos augimą“, – sako energetikos ministras Dainius Kreivys. 

Pasak jo, instaliuotos vėjo galios pajėgumai Lietuvoje nuo 2020 metų išaugo dvigubai: „Palyginimui, 2021 m. pradžioje instaliuota vėjo elektrinių galia sudarė beveik 550 MW, 2022 m. -  946 MW.“ 

D. Kreivys pabrėžia, jog šiandien yra visiškai aišku, jog tik sparti atsinaujinančios energetikos plėtra Lietuvoje gali užtikrinti strateginį valstybės tikslą – energetinę nepriklausomybę: „Tai yra ne tik energetinio, bet ir nacionalinio saugumo klausimas“.

Vydmantų parodomoji vėjo elektrinė -  pirmoji vėjo elektrinė įjungta į Lietuvos energetikos sistemos elektros tinklą 2004 metų kovo mėnesį. Kretingos rajone buvo paleista naujausios konstrukcijos Vokietijos kompanijos „ENERCON GmbH“ gamybos 600 kW vėjo elektrinė „E-40“. 

Algirdo Kubaičio (BNS) nuotrauka

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode