Sprogimas

Aplinkosaugininkai skųs teismo sprendimą dėl „Grigeo Klaipėdos“ Kuršių marių valymo plano

grigeoAplinkos apsaugos departamentas (AAD) pirmadienį pranešė skųsiantis teismo sprendimą, pagal kurį jis privalo iš naujo svarstyti bendrovės „Grigeo Klaipėda“ aplinkos atkūrimo priemonių planą, pagal kurį ji turi ketina išvalyti Kuršių marias, į kurias ilgą laiką leido nevalytas nuotekas. 

„AAD siekia, kad akcinė bendrovė „Grigeo Klaipėda“ pareigą atkurti aplinkos būklę atliktų profesionaliai ir atsakingai, todėl skųs Vilniaus apygardos administracinio teismo (VAAT – BNS) sprendimą panaikinti AAD atsisakymą tvirtinti bendrovės pateiktą aplinkos atkūrimo priemonių planą“, – rašoma departamento pranešime. 

VAAT spalio 18-ąją paskelbė, kad pernai lapkritį „Grigeo Klaipėdos“ planą atmetęs departamentas neatsižvelgė į bendrovės argumentus, todėl jis įpareigotas prašymą nagrinėti iš naujo.

Pagal aplinkosaugininkų tyrimo išvadas parengtą planą pernai rugsėjį „Grigeo Klaipėda“ pateikė departamentui, tačiau AAD jo nepatvirtino. Įmonei planą patikslinus 2021-ųjų lapkritį departamentas nurodė, jog siūlomos priemonės kelia abejonių.

Anot departamento, „Grigeo Klaipėda“ pateikė dvi atskiras aplinkos atkūrimo priemones: nendrių pjovimą Kuršių marių pakrantėje ir bendrovės „Klaipėdos vanduo“ paviršinių nuotekų tinklų modernizavimą pastatant valymo įrenginius.

„Grigeo Klaipėda“ manymu, toks AAD sprendimas nepagrįstas, juo tik vilkinamas procesas.

Bendrovė tikino, kad iš Kuršių marių gali pašalinti teršalus pjaunant nendres bei įrengus du paviršinių nuotekų valymo įrenginius. Departamento vertinimu, tai yra papildomos, o ne pirminės taršos šalinimo priemonės.

Departamentas yra pateikęs daugiau kaip 48 mln. eurų civilinį ieškinį dėl „Grigeo Klaipėdos“ aplinkai padarytos turtinės žalos atlyginimo. Jį kartu su baudžiamąja byla nagrinėja Šiaulių apygardos teismas.

Kaltinimai dėl Kuršių marių taršos pateikti „Grigeo Klaipėdai“ ir 14 esamų bei buvusių įmonės darbuotojų, įskaitant pagrindinį „Grigeo“ grupės akcininką Gintautą Pangonį bei T. Eikiną. 

Visi jie kaltinami piktnaudžiavimu, dokumentų klastojimu, disponavimu suklastotais dokumentais bei aplinkos apsaugos taisyklių pažeidimu.

„Grigeo Klaipėdos“ tarša į viešumą iškilo 2020 metų sausį. Ikiteisminis tyrimas pradėtas įtarus, kad į Kuršių marias patenka nevalytos gamybinės nuotekos, o su tuo susijusi įmonės dokumentacija gali būti klastojama. Įtarta, jog įmonė nuotekas į Kuršių maras slapta leido ne vienus metus.

am.lrv.lt nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode