Sprogimas

Manerheimo grybinuko paieškos buvo sėkmingos: aptiktos 32 radavietės ir 49 vabalai

gryPrasidėjus grybavimo sezonui Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba kvietė grybautojus visoje Lietuvoje dalyvauti konkurse, ieškant Manerheimo grybinukų (Oxyporus mannerheimii). Šiais metais net 7 konkurso dalyviams skirtingose Lietuvos vietose (Zarasų, Utenos, Švenčionių, Panevėžio, Vilniaus, Biržų ir Ignalinos rajonuose) pavyko aptikti šio saugomo vabalo radavietes. 

Viso aptikta 32 radavietės ir jose stebėti 49 vabalai. Daugiausia radaviečių aptikta Zarasų rajone – net 19. Įvertinus atsiųstą informaciją, paaiškėjo, kad daugiausia Manerheimo grybinukų radaviečių aptikta raudonikiuose (13), lepšiuose (12) ir baravykuose (7). 

Pagal aptiktų radaviečių skaičių gamtosaugininkų komisija pirmąją vietą skyrė Vilmai Šatienei (Zarasų ir Utenos raj.) – 20-yje radaviečių stebėjusiai 36 vabalus. 
Antroji vieta atiteko Gintautui Mečinskui (Utenos, Švenčionių ir Ignalinos raj.)  – 5 radavietėse stebėti 5 vabalai. Trečiosios vietos nugalėtoja  Kristina Sriubikienė (Biržų ir Panevėžio raj.) 3-ose radavietėse stebėjo 4 vabalus.

Kiti konkurso dalyviai (Julius Auglys, Sandra Gataveckienė, Gintarė Herasimenkienė, Skaidra Mikalajūnienė) stebėjo po 1 vabalą.
Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos Metodinis-analitinis centras dėkoja Gintautui Mečinskui už patį pirmąjį 2022 metais surastą grybinuką (2022-07-23) ir atsiųstą vaizdo siužetą apie šį vabalą. O už įdomiausią nuotrauką – Vilmai Šatienei. 
Visų dalyvių laukia prizai, padėkos ir kvietimas apsilankyti Nacionaliniame saugomų teritorijų lankytojų centre. Su kiekvienu dalyviu bus susisiekta asmeniškai el. paštu. 

Lietuvoje aptinkamos trys grybinukų rūšys. Pats rečiausias iš jų − Manerheimo grybinukas (Oxyporus mannerheimii) – išsiskiria juoda spalva (kitos dvi rūšys – dvispalvės, juodos ir rudos spalvos derinys). Tai nedidelis, 7-9 mm ilgio trumpasparnis vabalas, aptinkamas baravykuose, raudonviršiuose, lepšėse ir kt. skylėtabudiniuose grybuose. 

Grybų kepurėlėse stipriais žandais jis išgraužia takus, manoma, kad minta tiek grybu, tiek grybinių uodukų lervomis, kurios daro grybą „sukirmijusiu“. Grybo kepurėlės apačioje matoma išėjimo landa, primenanti kurmiarausį. 

Manerheimo grybinukas yra ES Buveinių Direktyvos II priedo rūšis – saugoma visoje Europoje. Apie jo paplitimą Lietuvoje ilgą laiką beveik nebuvo duomenų – iki 2018 metų Lietuvoje buvo žinomos tik 2 radavietės. 

Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos Metodinio-analitinio centro gamtosaugos ekspertams pradėjus vykdyti grybinuko paiešką, o taip pat padedant saugomų teritorijų direkcijų specialistams ir visuomenei, šiuo metu (2022 m.) šalyje žinoma jau 118 grybinuko radaviečių, daugiausia – Rytų Lietuvoje.  

Vabalai Lietuvoje stebėti nuo birželio vidurio iki rugsėjo pabaigos grybuose, augančiuose normalaus drėgnumo nederlinguose ir derlinguose mišriuose miškuose su egle ir ypač beržu. Tačiau jie matyti ir spygliuočių miškuose, net grynuose eglynuose ar pušynuose. Pastebėta, kad Manerheimo grybinukas mėgsta šviesius miškus, kuriuose nedaug krūmų ir pomiškio. Pirmenybę teikia brandiems miškams, nors nevengia ir jaunų medynų, paprastai augančių šalia brandaus miško. Svarbu, kad augtų mėgstami grybai.

Aplinkos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode