Sprogimas

Pagalba pramonei: iš dalies bus kompensuojamas lietuviškos kilmės gaminių persertifikavimas

gaminiuSiekdama padėti  lietuviškos kilmės gaminių gamintojams pakeisti gamyboje naudojamas žaliavas ir komponentus, Ekonomikos ir inovacijų ministerija iš dalies kompensuos tokių gaminių persertifikavimo išlaidas. Tam numatyta 1,5 mln. eurų.

„Nuolat ieškome būdų padėti verslams spręsti šiandien kylančius globalius iššūkius. Dėl Rusijos vykdomos agresijos Ukrainoje  ir trinkančių tiekimo grandinių gamybos įmonėms tenka keisti gaminiams naudojamas žaliavas ar komponentus, o gaminius – persertifikuoti. Todėl parengėme naują priemonę, kuri leis verslui amortizuoti neplanuotas sąnaudas ir užtikrins veiklos tęstinumą“, –  sako ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Dėl finansavimo  pagal priemonę „Lietuviškos kilmės gaminių persertifikavimas“ galės kreiptis visi ūkio subjektai, kurie veiklą vykdo apdirbamosios pramonės sektoriuje. Prioritetas bus teikiamas tais atvejais, kai keičiamos žaliavos buvo gaunamos iš Rusijos, Baltarusijos ar Ukrainos.  

Vienam gaminiui persertifikuoti bus kompensuojama iki 50 procentų išlaidų, bet ne daugiau nei 15 tūkst. eurų. Priemonę administruos viešoji įstaiga Inovacijų agentūra.  Kvietimą ketinama paskelbti šią savaitę.

Ekonomikos ir inovacijų ministerija nuolat vertina situaciją, kad padėtų verslui spręsti šiandien kylančius globalius iššūkius. Rudenį planuojama skelbti kvietimus verslui gauti ES struktūrinių fondų paramą energiją taupančių technologijų diegimui pramonės įmonėse.  

Taip pat šiuo metu su Europos Komisija derinama nauja paskolų investicijoms ir apyvartinėms lėšoms finansuoti pagalbos priemonė, skirta ekonomikai remti reaguojant į karo Ukrainoje sukeltą krizę. Krizės paveiktų įvairių sektorių įmonės jau dabar gali gauti garantijasapyvartinėms ir investicinėms paskoloms bei finansinės nuomos (lizingo) sandoriams.

Be to, verslas gali  kreiptis į „Invegą“ dėl  kitų įvairių finansinių paramos priemonių,  tarp kurių  – lengvatinės paskolos investiciniams projektams įgyvendinti, tiesioginės paskolos nuo trečiųjų šalių veiksmų nukentėjusiems verslo subjektams, taip pat eksporto kredito garantijos, individualios garantijos, portfelinių garantijų priemonės ir kt.   

Ekonomikos ir inovacijų ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode