Sprogimas

Planuojama skirti paramą visiems gyventojams, kurie teikė paraiškas saulės elektrinių įsirengimui

elektriniuEnergetikos ministerija informuoja, kad visiems gyventojams, kurie liepos mėnesį teikė paraiškas dėl paramos saulės elektrinių įsirengimo namuose, bus skirtas numatytas finansavimas ir galima pradėti saulės elektrinės įsirengimo darbus.  Šiuo metu dėl didelio paraiškų skaičiaus sudarytas pagrindinis ir rezervinis sąrašai, tačiau planuojama, kad parama bus skirta abiejuose sąrašuose esantiems gyventojams.   

Liepos mėnesį priemonę administruojanti Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) sulaukė virš 17 200 prašymų. Iš jų beveik 16 900 atitiko finansavimui gauti keliamus reikalavimus. Bendra jų prašoma suma siekia beveik 46,3 mln. eurų. Teigiamai įvertintų prašymų suma viršijo kvietimui skirtą finansavimą kiek daugiau nei 16,3 mln. Eur, todėl buvo sudaryti pagrindinis ir rezervinis projektų sąrašai.

„Kol yra didelis susidomėjimas galimybe tapti gaminančiais vartotojais, finansavimą gaus visi pateikę paraišką, nepriklausomai į kurį sąrašą – pagrindinį ar rezervinį, jie pateko“, sakė Energetikos viceministrė Daiva Garbaliauskaitė.
 
Artimiausiu metu, Energetikos ministerijai skyrus papildomą finansavimą minėtam kvietimui, paraiškos esančios rezerviniame sąraše galės būti perkeltos į pagrindinį sąrašą ir finansuojamos. Šiuo metu atliekami visi būtini veiksmai, kurie garantuos finansavimą visoms (ir į rezervinį sąrašą įrašytoms) paraiškoms.

APVA informavo visus gyventojus, kuriems yra rezervuotos kompensacinės išmokos saulės elektrinėms įsirengti. Taip pat informuoti tie gyventojai, kuriems nepakako Kvietimui skirtos sumos ir kurie įtraukti į rezervinį sąrašą.

Jei būtų įgyvendinti visi projektai, kurie atitiko finansavimui gauti keliamus reikalavimus, papildomai Lietuvoje būtų sukurti 143 MW saulės elektrinių pajėgumai. Didžioji dalis pareiškėjų planuoja įsirengti 10 kW elektrines. Už vieną įsirengtą saulės elektrinės kW bus išmokėta 323 eurai.

Tokia saulės elektrinių galia per metus sutaupytų 85 800 t. CO2. Daugiausiai norinčiųjų įsirengti saulės elektrines ir prisidėti prie atsinaujinančios energetikos plėtros ir švaresnės aplinkos buvo iš Vilniaus miesto, Vilniaus bei Kauno rajonų.

Pareiškėjai, norintys pasitikrinti ar jiems rezervuota kompensacinė išmoka ar jie įtraukti į rezervinį sąrašą gali prisijungę prie APVIS sistemos: https://apvis.apva.lt/.

Žygimanto Gedvilos (BNS) nuotrauka

LR Energetikos ministerija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode