Sprogimas

Birželio 1 d. prasideda priėmimas į profesines ir aukštąsias mokyklas: neribojamas vietų skaičius į prioritetines studijas

profesinesBirželio 1 d. prasideda 2023 m. pagrindinis priėmimas į Lietuvos aukštąsias mokyklas ir profesinio mokymo įstaigas. Į valstybės finansuojamas studijų vietas universitetuose ir kolegijose šiemet numatoma priimti 12,7 tūkst. pirmakursių. Profesinio mokymo įstaigose valstybės finansavimą planuojama suteikti 20,6 tūkst. naujai priimtųjų.

Neribotas priėmimas stojantiesiems į prioritetines specialybes

„Norime paskatinti stojančiuosius rinktis tokias specialybes, kurios labai svarbios valstybei ir darbo rinkai. Todėl numatome neriboti priėmimo į prioritetinėmis laikomas studijų kryptis – siekiame, kad jas pasirinkę stojantieji, tenkinantys stojimo į valstybės finansuojamas vietas reikalavimus, galėtų studijuoti nemokamai“, – sako švietimo, mokslo ir sporto viceministras Gintautas Jakštas.

Šiemet prioritetinėmis studijų kryptimis yra laikomos trūkstamiausių specializacijų pedagogika, informacinės technologijos, matematika, inžinerija, slauga ir akušerija bei pareigūnų rengimas.

Stojant į valstybės finansuojamas vietas aukštosiose mokyklose reikia būti išlaikius bent 3 valstybinius brandos egzaminus: lietuvių kalbos ir literatūros, matematikos ir vieną laisvai pasirenkamą. Minimali egzaminų išlaikymo riba – 16 balų.

Stojant į universitetus, 5 iš privalomų mokytis dalykų geriausių metinių įvertinimų vidurkis turi būti ne mažesnis nei 7, į kolegijas – ne mažesnis nei 6.

Minimalus stojamasis konkursinis balas stojantiesiems į pirmosios pakopos ir vientisųjų studijų valstybės finansuojamas studijų vietas universitetuose yra 5,4, o kolegijose, taip pat stojantiesiems į trumposios pakopos studijų valstybės finansuojamas studijų vietas, – 4,3.

Būsimiems pedagogams – virš 500 eurų siekiančios stipendijos

Didžiausio poreikio pedagogikos specializacijas – matematiką, lietuvių kalbą ir literatūrą, prancūzų kalbą, vokiečių kalbą, fiziką, chemiją, biologiją, istoriją, geografiją, informacines technologijas, pradinį ugdymą ir specialiąją pedagogiką – pasirinkę studentai turės galimybę gauti tikslines stipendijas.

Įstojusieji į valstybės finansuojamas šių specializacijų bakalauro pedagogikos studijas bei pedagogines gretutines studijas, priklausomai nuo akademinių rezultatų, galės kas mėnesį gauti 319 eurų (6,5 BSI) dydžio paramą.

Minėtų specializacijų pedagoginių profesinių studijų bei baigiamojo kurso bakalauro pedagogikos studijų ir pedagoginių gretutinių studijų studentai galės gauti tikslinę išmoką, kuri siekia 539 eurų (11 BSI). Tikslinė išmoka numatyta studentams, kurie sudarys sutartį su savivaldybe, savivaldybės arba valstybine mokykla ir įsipareigos baigus studijas ten dirbti ne trumpiau kaip 3 metus per 5 metų laikotarpį, ne mažiau kaip 0,7 etato.

Stojančiųjų į pedagogikos studijas daugėja jau trejus metus iš eilės. Pernai 1 084 jaunuoliai (iš jų 621 – valstybės finansuojamose vietose) pasirinko universitetuose ir kolegijose studijuoti pagal pedagogikos studijų krypties bakalauro programas. Tai yra šimtu daugiau nei 2021 m. (984) ir 186 studentais daugiau nei 2020 m. (898).

Profesinėse mokyklose – daugiausia valstybės finansuojamų vietų inžinerijai

2023 m. daugiausia valstybės finansuojamų vietų profesinio mokymo įstaigose paskirstyta inžinerijos ir inžinerinių profesijų srities mokymo programoms (4,4 tūkst. vietų).

Šalies profesinės mokyklos taip pat tikisi sulaukti nemažo būrio stojančiųjų į paslaugų asmenims (3,6 tūkst. vietų), architektūros ir statybos (2,2 tūkst.), sveikatos priežiūros (2 tūkst. vietų) bei verslo ir administravimo (1,5 tūkst.) sričių mokymo programas.

Priėmimo į aukštąsias mokyklas datos

Priėmimą sudaro du etapai – pagrindinis ir papildomas. Pagrindinio priėmimo prašymus stojantieji gali registruoti nuo birželio 1 d. iki liepos 28 d. 12 val. Studijų sutartis įstojusieji galės sudaryti iki rugpjūčio 4 d. 16 val. tiek elektroniniu būdu, tiek atvykus į aukštąją mokyklą.

Nuo birželio 13 d. iki liepos 25 d. norintieji stoti į menų studijas galės dalyvauti stojamųjų egzaminų sesijoje. Stojamųjų egzaminų rezultatai bus paskelbti iki liepos 27 d.

Rugpjūčio 7–10 d. stojantieji galės teikti prašymus dalyvauti papildomo priėmimo pirmajame etape, o rugpjūčio 21–24 d. – antrajame etape.

Priėmimo į profesines mokyklas datos

Pagrindinio priėmimo vasaros etapo prašymus stojantieji galės teikti iki rugpjūčio 7 d. Teikti prašymus į profesinio mokymo įstaigas gali tiek norintieji įgyti kvalifikaciją pagal visą profesinio mokymo programą, tiek 9–10 klasių mokiniai bei I–IV klasių gimnazistai, norintys mokytis pagal atskirus profesinio mokymo modulius.

Stojantieji profesinio mokymo sutartis sudaryti galės rugpjūčio 14–17 d.

Papildomas priėmimas vyks rugpjūčio 21–27 d., o sutarčių sudarymas su profesinio mokymo įstaigomis – rugpjūčio 30–31 d.

Daugiau informacijos apie priėmimą į trumposios, pirmosios pakopos ir vientisąsias studijas bei profesinio mokymo programas galima rasti LAMA BPO interneto svetainėje.

ŠMM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode