Sprogimas

Vilniuje atidaryta NBA krepšinio mokykla – pirmoji tokia Rytų Europoje

nbaVilniuje penktadienį atidaryta NBA krepšinio mokykla – pirmoji tokia įstaiga Rytų Europoje, sieksianti vystyti ir populiarinti šį sportą tarp vaikų.

Pašilaičiuose, Žemynos gatvėje pernai pastatytame maždaug 4 tūkst. kv. metrų komplekse jau nuo metų pradžios popietiniu laiku treniruojasi Vilniaus krepšinio mokyklos auklėtiniai, dieną šios erdvės skiriamos Žemynos progimnazijos moksleiviams. 

Iniciatyvą penktadienį pristatę NBA, Lietuvos krepšinio federacijos ir Vilniaus savivaldybės atstovai teigia, kad naujoji mokykla rengs NBA stovyklas vaikams, tarptautinius turnyrus ir kitus aukšto lygio renginius, kurie padės populiarinti krepšinį ir tobulinti jaunų žaidėjų meistriškumą. 

„Mums džiugu, tai – stulbinantis momentas, tai yra pirmoji mūsų NBA mokykla Rytų Europoje. Turime kelias jų Madride, Italijoje, Graikijoje, bet niekada neturėjome šioje mūsų mylimų Europos šalių dalyje“, – spaudos konferencijoje sakė NBA Europe viceprezidentas Jesus Bueno Pascualis (Chesusas Bueno Paskvalis).

Jis pabrėžė, kad čia bus vykdomos ne tik specialios krepšinio programos vaikams, vasaros stovyklos, kiti NBA renginiai.

„Mes taip pat galime padėti treneriams, kitiems klubams, vietinei federacijai ar dalininkams vystyti fizinės terapijos klinikas, kitus fizinius renginius – ne tik vaikams, kurie žaidžia čia, bet kiekvienam Lietuvoje“, – kalbėjo NBA atstovas.

Anot J. B. Pascualio, šios kartu su Lietuvos krepšinio federacija ir Vilniaus savivaldybės iniciatyvos tikslas „nėra rengti NBA žaidėjus, bet tobulinti jaunus žaidėjus, kurie žaistų krepšinį“.

„Tikiuosi, jie vėliau žais profesionaliose lygose Lietuvoje ar kur nors kitur, ir, tikiuosi, vieną dieną – NBA. Bet tikslas nėra vystyti NBA žaidėjus, tikslas vystyti krepšinį bendruomenėje, tarp jaunų žmonių, parodyti jiems, koks šis mūsų žaidimas yra nuostabus“, – sakė jis.

NBA mokyklą valdys savivaldybės įstaiga – Vilniaus krepšinio mokykla. Salėje vienu metu varžybas gali stebėti apie 1,4 tūkst. žiūrovų, čia per kelias minutes sustūmus tribūnas gali atsirasti net trys standartinio dydžio salės treniruotėms, viena jų pritaikyta ir gimnastikai. 

Kaip sakė Vilniaus vicemeras Valdas Benkunskas, prieš tris metus prasidėjusios statybos užtruko dėl pandemijos, tačiau salėje vaikai treniruojasi jau nuo sausio. Bendros savivaldybės investicijos siekia 5,24 mln. eurų, dar apie 0,4 mln. eurų skirta profesionalios įrangos įsigijimui.

„Džiaugiamės, kad turinio prasme šioje bazėje nuo šiol veiks NBA mokykla – tai yra išskirtinis atvejis ne tik Lietuvai, bet ir visai Europai, nes tokių mokyklų pasaulyje nėra daug“, – teigė jis.

Pasak V. Benkunsko, NBA vardo suteikimas mokykloje nereiškia, kad Šiaurės Amerikos krepšinio lyga atidaro Vilniuje savo atstovybę, o daugiau skirta „turinio programai“.

„Krepšinio mokyklos treneriai, geriausi moksleiviai turės tiek stovyklas, stažuotes, galės tobulinti savo įgūdžius. Tai, matyt, bus bendra paskata krepšinio plėtotei – tiek Lietuvoje, tiek, svarbiausia mums, Vilniuje. Tai tampa dar viena mūsų Vilniaus krepšinio piramidės dalimi“, – kalbėjo vicemeras.

Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas pabrėžė, kad tai bus ne laikinas projektas, o „nuolatinė programa“, kurios pavyko pasiekti kartu su Vilniaus savivaldybe.

„Lietuva, kaip valstybė, ilgą laiką siekė, kad NATO būtų čia, mes ilgą laiką siekėme, kad NBA būtų ne tik proginė, bet nuolatinė programa (...). Dabar Vilniaus ir Lietuvos krepšinis įeina į didžiulę, tarptautinę NBA  platformą“, – kalbėjo jis.

M. Balčiūnas sako, kad šis vardas be kita ko leis organizuoti tarptautinius renginius, pritraukti sportininkus ir turistus.

Jis jau vasarą žada pagrindinius programos akcentus – vasaros NBA stovyklose turėtų apsilankyti ir buvę žinomi NBA žaidėjai, be kita ko, bus stiprinama ir „NBA Junior“ lyga, vyks kiti renginiai su NBA prekės ženklu, o tai leis komunikuoti apie renginius tarptautiniu mastu.

Vėliau ketinama parengti penkerių metų planą, kuris apimtų komunikaciją, renginius, įskaitant ir tarptautinius turnyrus. Tikimasi pritraukti komandų ir vaikų iš užsienio, kurie atvažiuotų į Lietuvą mokytis žaisti krepšinį, studijuoti.

„Yra dvi kryptys: yra vietinei krepšinio publikai, vietiniam vaikam organizuojami turnyrai ir turnyrai tarp NBA mokyklų panašių, iš viso pasaulio, kur jie suvažiuoja ir žaidžia. Tarptautiškumo akcentas bus labai didžiulis“, – žadėjo jis.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode