Sprogimas

Vieninga pasaulio sporto ministrų ir politikų pozicija: Rusijai nėra vietos tarptautinėse arenose

arenoseBeveik 40 Europos Sąjungos ir kitų pasaulio valstybių už sporto politiką atsakingi ministrai ir politikai paskelbė bendrą poziciją dėl Ukrainą užpuolusios Rusijos ir prie šios šalies agresijos prisidedančios Baltarusijos dalyvavimo tarptautiniame sporte.

JAV, Jungtinės Karalystės, Prancūzijos, Vokietijos, Šveicarijos, Slovakijos, Lenkijos, Norvegijos, Naujosios Zelandijos, Lietuvos, Latvijos, Estijos, Korėjos, Japonijos, Kanados, Australijos ir kitų šalių atstovai patvirtino bendrą rezoliuciją, kurioje teigiama, jog Rusijai ir Baltarusijai neturėtų būti leidžiama rengti ar pretenduoti organizuoti jokių tarptautinių sporto renginių. 

Sportininkams, komandoms, tiesiogiai atstovaujantiems Rusijos ir Baltarusijos valstybėms nacionalinėse rinktinėse, taip pat turėtų būti uždrausta varžytis kitose šalyse. Šis principas turėtų būti taikomas ir šių šalių sporto organizacijoms, pavyzdžiui, Rusijos ar Baltarusijos futbolo ar kitų sporto šakų klubams.

Be to, rezoliucijoje raginama, kai įmanoma, riboti sporto rėmimą ar kitokį finansavimą iš su Rusija ar Baltarusija siejamų šaltinių.

„Akivaizdu, kad mes, politikai, ministrai, turime pareikšti aiškią, tvirtą, vieningą poziciją. Šia bendra rezoliucija sakome – Rusijos, o taip pat Baltarusijos, sportininkams ne vieta pasaulio sporto bendruomenėje. Ši žinia svarbi sporto organizacijoms, taip pat Rusijos ir Baltarusijos sportininkams, kurie susitaiko su jų šalių vykdoma nusikalstama veikla. Viliuosi, kad mūsų žinia paskatins šių šalių atletus imtis pilietinių iniciatyvų Rusijos agresijai Ukrainoje sustabdyti“, – sako Lietuvos švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė. 

Rezoliuciją pasirašę ministrai kviečia visas tarptautines sporto federacijas ir organizacijas pritarti šiems principams, dėkoja tai jau padariusioms ir ragina tarptautinę sporto bendruomenę rodyti solidarumą su Ukrainos žmonėmis bei remti Ukrainos sporto tęstinumą.

Rusijai užpuolus Ukrainą, ministrė J. Šiugždinienė kreipėsi į Lietuvos sporto šakų federacijas, klubus, sportininkus, ragindama nutraukti visus sporto ryšius su Rusija ir Baltarusija, nedalyvauti varžybose šiose šalyse, nepriimti šių šalių atstovų. Nemažai šalies sporto organizacijų, klubų, sportininkų atsisakė varžytis su agresorių atstovais. 

Ministrė taip pat kreipėsi ir į krepšinio Eurolygos vadovus su prašymu nutraukti santykius su Rusijos komandomis. Tą pačią dieną Eurolyga apsisprendė Rusijos klubus pašalinti iš Eurolygos turnyro neribotam laikui. 

Su dokumentu galima susipažinti čia https://bit.ly/3IURUmp

Dokumentas lietuviškai čia.

ŠMM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode