Sprogimas

Jaunimo žiemos olimpinėse žaidynėse Lozanoje laukiama rekordinio lietuvių skaičiaus

Iki trečiųjų jaunimo žiemos olimpinių žaidynių likus 38 dienoms ima ryškėti ir dalyvių sąrašai. Lietuvos komandai sausio 9-22 dienomis Lozanoje gali atstovauti rekordinis jaunųjų sportininkų skaičius.

Į Šveicarijos Alpes sugrįžtančiose žaidynėse bus vykdomos 8 sporto šakų ir 16 disciplinų varžybos, kuriose iš viso dalyvaus 1880 atletų iš 70 valstybių. Jų amžius – nuo 15 iki 18 metų.

Lietuvos tautinis olimpinis komitetas (LTOK) planuoja, kad į Lozaną 2020-ųjų sausį vyks rekordinis šalies jaunųjų žiemos sporto atstovų skaičius.

„Mūsų sąrašas jau aiškėja: šiai dienai tikimės turėti 13 sportininkų. Jie dalyvaus keturių sporto šakų – kalnų slidinėjimo, lygumų slidinėjimo, biatlono ir pirmą kartą rengiamo 3x3 ledo ritulio – varžybose. Mes vis dar tikimės, kad pateks ir snieglentininkas Motiejus Morauskas, šiuo metu esantis trečias už brūkšnio“, – vardino LTOK vyriausiąja referente dirbanti olimpinė čempionė Vida Vencienė.

Tikslus Lietuvai atiteksiančių kvotų skaičius paaiškės gruodžio 9 dieną, o galutinį dalyvių sąrašą tvirtins LTOK Vykdomasis komitetas.

Šiose jaunimo žiemos olimpinėse žaidynėse laukia ne viena naujovė, tačiau visoms permainoms pasiruošta iš anksto – tvarką kuruos net 3500 savanorių.

Pirmoji iš naujovių – sportininkai naudosis ne specialiu, o viešuoju transportu. Be to, kad nereikėtų dėl žaidynių statyti papildomos infrastruktūros, kai kurios rungtys vyks Prancūzijos dalyje esančiuose Alpių kalnuose. „Les Tuffes“ stadione varžysis ir dalis Lietuvos sportininkų – biatlono rinktinės nariai.

„Visuomet būdavo transporto molas, iš kurio visi sportininkai į varžybų ar treniruočių bazes pagal grafikus vykdavo autobusais. Šį kartą vieninteliams biatlonininkams bus suteikta tokia galimybė, nes jų varžybos vyks Prancūzijos Alpių dalyje. Visi kiti naudosis viešųjų traukinių sistema, – pasakojo buvusi slidininkė V.Vencienė.

– Misijos vadovų pasitarime daugeliui kilo klausimų, nes tokia praktika bus naudojama pirmą kartą. Vis tik manau, kad viskas bus tinkamai suorganizuota, gelbės savanoriai, galbūt net sportininkams bus paruošti specialūs praėjimai ar net vagonai. Visa tai yra žavu – sudaryta dar viena vieta visiems sportininkams kartu pabūti, pabendrauti, nes kelionės nuo kaimelio truks po 1-1,5 val. Esu įsitikinusi, kad nesusipratimų tikrai nebus.“

Taip pat pirmą kartą sportininkai gyvens dviejuose olimpiniuose kaimeliuose: didžioji dalis jaunųjų atletų apsistos Lozanoje, kiti – Šveicarijos slidinėjimo kurorte Sankt Morice. Čia gyvens ir trasose tarpusavyje dėl medalių kovos skeleteno, bobslėjaus, rogučių sporto ir greitojo čiuožimo atstovai. Papildoma naujovė – į du etapus išskirstytas sportininkų atvykimas ir išvykimas.

„Visuomet sportininkai turėdavo išbūti visą olimpinių žaidynių laikotarpį – išvykti galėjo tik su labai svaria priežastimi, – pabrėžė V.Vencienė. – Pirmoje bangoje Lietuvos komandai atstovaus kalnų slidininkai, biatlonininkai ir ledo ritulininkai, o antrojoje – lygumų slidinėjimo ir galbūt snieglenčių atstovai.“

Šios žaidynės – tikra dovana Šveicarijos gyventojams ir svečiams: bilietai į varžybas bus nemokami. Tiesa, į uždarose patalpose vyksiančias varžybas būtina registracija oficialioje žaidynių svetainėje. Publikai kainuos tik apsilankymas atidarymo ceremonijoje – bilietų prekyba jau prasidėjo.

Pirmose istorijoje jaunimo žiemos olimpinėse žaidynėse 2012 metais Insbruke (Austrija) Lietuva turėjo 6, o 2016-aisiais Lilehameryje (Norvegija) – 10 jaunųjų sportininkų.

Vilnius, gruodžio 2 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode