Sprogimas

Tarp pasaulio veteranų galiūnų – trečias

Rugpjūčio 28–31 d. Belfaste (Šiaurės Airija) vyko pasaulio veteranų (per 40 metų) galiūnų čempionatas „Masters World Strongman Championship 2015“, kuriame Lietuvai atstovavo mažeikiškis Antanas Abrutis. Praėjusių metų pasaulio veteranų čempionas šį kartą nugalėtojo titulo neapgynė, bet neliko tuščiomis – lietuvis tarp 12 atletų užėmė trečiąją vietą ir iškovojo taurę.

 

Apie varžybas

Į tokias varžybas sportininkai patenka tik gavę vardinius organizatorių pakvietimus. Galiūnai varžėsi šešiose rungtyse. Pirmoji – svorio (200 kg) nešimas tarp kojų. Sportininkai juokaudami šią rungtį vadina „ančiukų pasivaikščiojimu“. Čia rungiamasi, kas 40 metrų atkarpą su svarmeniu įveiks greičiausiai. A. Abrutis buvo trečias.

Antroji rungtis – kas ilgiau išlaikys pakeltą mašiną (svoris apie 1000 kg). Trečiojoje rungtyje buvo varžomasi, kas daugiausiai kartų iškels didžiulį rąstą. A. Abručiui tai pavyko padaryti 130 kartų, o jo varžovui amerikiečiui – 150 kartų. Ketvirtojoje rungtyje varžytasi, kas į nustatytą aukštį daugiausiai kartų pakels apvalų akmenį. Dėl labai specifinių dalykų, ši rungtis „pakišo koją“ ne vienam galiūnui. Čia, analogiškai kaip slidžių sporte, labai svarbu pataikyti pasirinkti tinkamą tepalą pagal drėgnumą, oro temperatūrą ir pan. Kad akmuo šiek tiek sukibtų su sportininko rankomis, naudojamas specialus tepalas. Žinant drėgnus ir šaltokus Airijos orus, reikėjo kitokios konsistencijos tepalo, bet ši apmaudi klaida neleido mažeikiškiui sportininkui užimti aukštesnės vietos bendroje įskaitoje. Nebūdamas šykštus A. Abrutis savo tepalo paskolino kolegoms lenkui bei rusui ir „pakišo kiaulę“, nes šiems galiūnams nepavyko nė sykio iškelti akmens, o mūsiškis šią sunkią užduotį įveikė tik vieną kartą. Penktoji rungtis – sunkiasvorės mašinos tempimas su virve 25 metrus. A. Abrutis čia parodė trečią laiką. Šeštoji rungtis, kuri jau nieko nelėmė, buvo vėliavų atkėlimas.

Beje, sportininkas pasidžiaugė, kad jį varžybose gausiai palaikė lietuviai, gyvenantys Airijoje. Tai jam suteikė dar daugiau jėgų ir motyvacijos.

Laimėtojai

Varžybų nugalėtoju tapo britas Mark Felix, kuris šiemet pasaulio galiūnų čempionate nukeliavo iki finalo ir jame užėmė 8-ąją vietą. Antrasis Belfaste liko amerikietis Vanas Hatfieldas. Kitų sportininkų užimtos vietos: 4. Marcusas Franke (Vokietija), 5. Dale`as Petersas (Velsas), 6. Benas France`as (Anglija), 7. Arthuras Walczakas (Lenkija) 8. Oddas Haugenas (Norvegija) 9. Vladimiras Kaliničenka (Rusija) 10. Markas Mcloughlinas (Anglija) 11. Davidas McArthuras (Airija) 12. Alexas Hunteris (Škotija).

Lėšų trūkumas trumpina sezoną

Prakalbus apie sportininko ir jo atstovaujamo atletinės gimnastikos klubo „Mažeikių švyturys“ finansinius reikalus, atleto A. Abručio nuotaika pastebimai pasikeitė. Dalyvauti varžybose Belfaste sportininkas galėjo ne tik todėl, kad turėjo vardinį kvietimą, bet dar ir todėl, kad organizatoriai nupirko kelionės bilietus. Piniginės lėšos yra amžina Mažeikių sporto ir įvairių su tuo susijusių institucijų problema. A. Abrutis su dėkingumu prisimena „Lukoil Baltija“ vadovą I. Paleičik ir UAB „Mažeikių šilumos tinklai“ generalinį direktorių Joną Jurkų, kurie ne kartą finansiškai parėmė jo sportines išvykas. A. Abrutis ir sporto klubo vadovas Benjaminas Milis sakė, kad asmeniškai pažįsta bene visus Mažeikių verslininkus, ne į vieną ir ne sykį kreipėsi paramos, tačiau kiek galima pas juos eiti ir prašyti „išmaldos“. Savivaldybė kartą per metus pagerbia savo geriausius sportininkus, bet gal būtų žymiai geriau, jei tokios šventės nebūtų visai, o valdininkai ne vieną dieną, o visus metus spręstų sporto ir jo tinkamo finansavimo problemas, visą laiką, o ne tik prieš rinkimus domėtųsi sunkia sporto kasdienybe bei išgyvenimo galimybėmis. Juk suprantama, kad padėkos raštai nesuteikia jokių privilegijų ir neatveria durų į tarptautines varžybas.

Ateities planai ir viltys

A. Abrutis paminėjo, kad apdovanojimų metu gavo vardinį kvietimą dalyvauti 2016 m. pirmenybėse ir tikisi jose dalyvauti. Šiais metais dar vyks Pasaulio taurės „Mas-Wrestling“ etapai Armėnijoje ir Rusijoje, tačiau finansinės galimybės kol kas suteikia tik vieną pasirinkimą – užbaigti šių metų sportinį sezoną. Galiūnas prisiminė, kad buvus geresnei ekonominei padėčiai, organizatoriai Rusijoje taip pat apmokėdavo sportininkų kelionės ir nakvynės išlaidas, šiandien situacija pakitusi.

Tačiau A. Abrutis sakė esąs laimingas, kad yra sveikas ir turi pakankamai jėgų bei pasiryžimo kovoti tarptautiniuose turnyruose: „Argi jums nebūtų malonu girdėti, kaip varžybų komentatorius, prieš didžiulę žiūrovų auditoriją kviesdamas sportininką naujai rungčiai ištaria: „Kviečiamas Lietuvos atstovas…“

Vytas ALEKNAVIČIUS

Nuotraukos autoriaus ir iš asmeninio albumo

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode