Sprogimas

Trys sriubos rudeniui

Morkų sriuba-piurė

Svarbu, kad morkos būtų itin kokybiškos, nes nuo to priklauso ir sriubos skonis, ir spalva. Jei šią sriubą gaminsite vasarą, iš šviežių jaunų morkyčių, sriubos spalva bus ryškiai oranžinė, o skonis – saldokas. Jei gaminsite iš subrendusių šviežių morkų, sriuba išeis labiau geltona nei oranžinė ir ją teks šiek tiek pasaldinti.

 

Trims porcijoms prireiks:

375 g morkų

1 nedidelės galvos violetinio ar įprasto svogūno

1 didelės bulvės

30 g grietinėlės sviesto

Druskos, pipirų, cukraus pagal skonį, sultinio

Jei turite – petražolių ir kalendrų

Gaminimas.Morkas nulupame ir sutarkuojame burokine tarka. Kartu su riekelėmis pjaustytu svogūnu bei dideliais gabaliukais supjaustyta bulve beriame į storadugnį puodą. Prieš tai puode išlydome sviestą. Pagal skonį įberkite druskos, pipirų ir cukraus. Uždenkite dangčiu ir užstatykite ant mažos ugnies 15 minučių, kad morkos suvirtų į piurė. Tada užpilkite sultiniu ir virkite dar 25 minutes. Išvirusią sriubą sutrinkite trintuvu ir atgal supilkite į puodą, dar šiek tiek pavirinkite. Papuoškite petražolėmis ir kalendromis.

Kreminė žaliųjų žirnelių sriuba

Žirneliai – vieni populiariausių ankštinių, kuriuos paprastai mėgsta dauguma vaikų ir suaugusiųjų. Žinoma, ši sriuba bus dar skanesnė, jei gaminsite iš šviežių žirnelių, tačiau šiuo metų laiku puikiai tiks ir šaldyti.

4 porcijoms prireiks:

875 g šviežių ar šaldytų žirnelių

Keletos vidinių garbanotų romaninių (ar lettuce) salotų lapų

125 g grietinėlės sviesto

1 litro vandens

Cukraus ir druskos pagal skonį

Gaminimas. Puode ištirpinkite sviestą ir sudėkite ten nuplautus ir smulkiai supjaustytus salotų baltuosius galus. Suberkite žirnelius, 2 arbatinius šaukštelius druskos ir maždaug 1-1,5 arbatinio šaukštelio cukraus. Uždenkite dangčiu. Troškinkite ant silpnos ugnies 10 minučių, kol visi žirneliai pasidengs sviestu.

Įpilkite vandens ir toliau virkite ant vidutinės ugnies, kol žirneliai suminkštės. Sutrinkite trintuvu. Dar kartą pakaitinkite, gali būti, kad norėsite šiek tiek pasaldinti.

Moliūgų ir salierų tirštsriubė

Nebrangi, paprasta gaminti švelnaus skonio sriuba vis dėlto pasižymi originaliu skoniu, kurį prisiminsite ilgai. Be to, atsiminkite, kad sriubą iš moliūgų dera gaminti tik tą pačią dieną, kai žadate ją valgyti, nes ji greit pavandenija, todėl skaniausia šviežia.

6 porcijoms prireiks:

750 ml pieno

1 kg moliūgo

Vieno vidutinio dydžio saliero lapkočio

Druskos

600 ml nestipraus sultinio ar vandens

Grietinėlės sviesto

Citrinų sulčių

Petražolių

Gaminimas.Pašildykite pieną, bet neleiskite jam užvirti. Nulupkite moliūgą ir pašalinkite sėklas. Supjaustykite nedideliais kubeliais ir sumeskite į didelę keptuvę kartu su smulkintais salierais ir nepilnu šaukštu druskos. Užpilkite sultiniu ar vandeniu ir kiek pravėsusiu šildytu pienu. Virkite maždaug 30 min ant nedidelės ugnies, kol moliūgas suminkštės.

Sutrinkite trintuvu, atgal supilkite į puodą ir  dar pavirkite – jei reikia, praskieskite sultiniu ar pienu, įmeskite gabaliuką sviesto, šiek tiekcitrinos sulčių bei įmeskite petražolės šakelių.

Skanių, jaukių ir šiltų rudens vakarų!

Jurgita LŪŽAITĖ-KAJĖNIENĖ

Bernardinai.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode