Sprogimas

Pipirai – ir nuo peršalimo, ir nuo sodo kenkėjų

Anglų rašytojo Luiso Kerolio apysakoje vaikams „Alisa stebuklų šalyje“ mergaitė apsilankiusi pas hercogienę išgirdo keistą dainelę: „Gerai į kailį reikia įkrėst, Jei čiaudėt ima vaikas, Bet jei pipirų jis norės, Reik duot, teuosto sveikas!“ Literatūriniame kūrinyje šie žodžiai skamba labai beprotiškai, tačiau ir juose galima įžvelgti pagiriamąjį žodį pipirams.

Pipirai – tai daugiau nei tik prieskoniai, skirti pagardinti salotoms ir mėsai. Jie turtingi vitaminų, vertinami tiek žiloje senovėje, tiek šiuolaikiniame pasaulyje, naudingi sveikatai ir net buityje.

Pipirų būna skirtingų dydžių ir spalvų. Vieni iš jų yra aštresni, kiti kartesni ar saldesni. Dažniausiai kulinarijoje naudojami juodieji pipirai yra prieskonis, be kurio sunku įsivaizduoti daugelį nesaldžių patiekalų. Senovės egiptiečiai juoduosius pipirus naudojo mumifikuodami kūnus, o romėnai ir graikai, ko gero, pirmieji Europoje pradėjo naudoti kaip prieskonį. Pietryčių Azijoje pipirai būdavo naudojami kaip piniginė valiuta. Iki šių laikų – tai dažniausiai naudojamas prieskonis.

Šiandien ne tokie populiarūs žalieji pipirai taip pat žinomi nuo priešistorinių laikų. Iš tiesų šie pipirai – tai neprinokę juodieji. Jie dažnai konservuojami sūdytame vandenyje arba acte. Džiovinti ilgai nesilaiko, todėl turi būti greitai sunaudojami. Mėgstami Tailando ir Pietryčių Azijos virtuvėse.

Baltieji pipirai – tai tie patys juodieji, kurių žievelė nulupta. Jie yra ne tokie aštrūs, švelnesnio skonio. Jie dažnai naudojami baltuosiuose padažuose, bulvių košėse ir kituose šviesiuose patiekaluose, kai svarbu vienoda spalva.

Taip pat naudingi ir plačiai naudojami ir kitų rūšių pipirai bei jų giminaitės paprikos.

Pipirai ir sveikata

Mažina gleivinės paburkimą. Atlaisvina užsikimšusius nosies kvėpavimo takus ir leidžia laisviau kvėpuoti. Sergant peršalimo ligomis, greičiau pasveikti gali padėti aštrus kajeno pipirų gėrimas. Į 120 ml verdančio vandens sudėti 0,75 šaukštelio maltų, kajeno pipirų, šaukštą citrinų sulčių, šaukštą medaus ir 60 ml obuolių sidro acto. Porą minučių pakvėpuoti garais, paskui išgerti porą gurkšnių. Gėrimas yra labai aštrus, todėl jį vartoti tik labai mažais kiekiais.

Padeda nuo vidurių užkietėjimo. Kajeno, juodieji pipirai yra labai aštrūs, todėl jų pavartojus, norisi gerti daug vandens. Šis laisvina vidurius. Šiltame vandenyje išmaišyti šaukštelį maltų pipirų ir pamažu išgerti. Jei dažnai kamuoja ši problema, reikėtų dažniau aštriais pipirais gardinti sriubas, troškinius ir kitus patiekalus.
Kajeno pipirai skystina skreplius, slopina kosulio refleksą, gerklės skausmą ir sudirginimą. Liaudies medicinos žinovai siūlo tokį receptą nuo peršalimo ligų: 0,25 šaukštelio maltų kajeno pipirų sumaišyti su tokiu pačiu kiekiu malto imbiero, šaukštu medaus ir obuolių sidro actu. Vartoti po šaukštelį mišinio, kai reikia.

Malšina ausų skausmą. Juodieji pipirai gali padėti nuo ausų skausmo, kuris vargina suaugusiuosius. Šiek tiek maltų juodųjų pipirų užberti ant vatos gabalėlio. Suvynioti į kamuoliuką ir pridėti prie išorinės ausies landos, giliai nekišti.

Veiksminga pagalba nuo gerklės skausmo. Pusę šaukštelio maltų pipirų sumaišyti su dviem šaukštais medaus. Vartoti po šaukštelį.

Juodieji pipirai gali būti naudojami aromaterapijoje. Eterinis pipirų aliejus malšina peršalimo ligų ir gripo simptomus. Taip pat padeda sutelkti dėmesį ir gerina atmintį. Nuo peršalimo gali padėti krūtinės masažas su simondsijų (arba kitu baziniu) ir juodųjų pipirų aliejais.

Pipirai buityje

Naikina vabzdžius. Nuo sodo kenkėjų gali padėti mišinys iš šaukštelio maltų kajeno pipirų, 2 šaukštų indų ploviklio ir augalinio aliejaus. Mišinį supilti į 3 l talpos indą su vandeniu ir pakratyti, kad susimaišytų. Supilti į butelius su purkštuku ir apipurkšti pažeistus vabzdžių augalus. Po lietaus procedūrą pakartoti.

Juodaisiais pipirais galima laikinai užkimšti nedideles radiatorių skyles ir išvengti nelaimės, kol atvyks techninė pagalba.

Atbaido graužikus. Kad nepageidaujami įnamiai nenugraužtų laidų ir kabelių, padengti juos pipirų skysčiu. Aštrus kvapas veikia kaip repelentas.

Ekodiena

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode